Βρετανός υπουργός Εμπορίου: Στο 50-50 οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του brexit

Βρετανός υπουργός Εμπορίου: Στο 50-50 οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του brexit
Pro-Brexit demonstrators who oppose British Prime Minister Theresa May, hold placards outside the Houses of Parliament, in London, Wednesday December 12, 2018. British Conservative lawmakers forced a no-confidence vote in Prime Minister Theresa May for Wednesday, throwing U.K. politics deeper into crisis and Brexit further into doubt. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Ο Λίαμ Φοξ κρίνει ότι δύσκολα θα προχωρήσει η διαδικασία εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο, την στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμηνύει ότι εργάζεται "με βάση την υπόθεση πως το Η.Β. θα αποχωρήσει".

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ κρίνει ότι οι πιθανότητες το Brexit να γίνει πραγματικότητα ή να ακυρωθεί θα είναι “50-50” στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει στα μέσα του Ιανουαρίου τη συμφωνία την οποία έχει κλείσει η κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Εάν δεν την ψηφίσουμε, δεν είμαι σίγουρος αν θα έδινα (στο ενδεχόμενο το Μπρέξιτ να προχωρήσει) πολύ περισσότερο από 50-50”, τόνισε ο Φοξ — ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της αποχώρησης — σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sunday Times που δημοσιεύονται σήμερα.

Καθώς θεωρητικά απομένουν τρεις μήνες ωσότου το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, η συμφωνία που έκλεισε η Μέι για το διαζύγιο είναι στον αέρα και τα πάντα είναι ανοιχτά, από ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία ως την ακύρωση της αποχώρησης ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αφού παραδέχθηκε ότι όδευε σε συντριπτική ήττα. Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εντέλει αναμένεται να ψηφίσουν την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 14η Ιανουαρίου.

Γιούνκερ: Δεν εμποδίζουμε την Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εμποδίσει τη Βρετανία να αποχωρήσει και θέλει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μελλοντικές σχέσεις από τη στιγμή που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, εν μέρει για να επικεντρωθεί στη δική της ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύεται σήμερα.

“Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το ΗΒ στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” του 2016, είπε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της συντηρητικής Βελτ.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει να διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία αφού η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία για το διαζύγιο. Η ψηφοφορία, που αναβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναμένεται τώρα να διεξαχθεί την εβδομάδα η οποία ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί. “Και μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει”, συμπλήρωσε.

“Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι (το ΗΒ) θα αποχωρήσει, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός” της χώρας, επέμεινε, αρνούμενος να σχολιάσει τη σεναριολογία για το ότι ενδέχεται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα. “Αυτό επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν”, περιορίστηκε να πει.

Στρεφόμενος σε άλλες προκλήσεις για την Ευρώπη, ο Γιούνκερ τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο.

“Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο”, ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για την επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα