Βρυξέλλες: Χιλιάδες στον δρόμο υπέρ της Ελλάδας πριν την κορύφωση του δράματος

default image

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης στη χώρα μας, μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων

Πάνω από 50 οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα σήμερα για συγκέντρωση και πορεία στις Βρυξέλλες υπέρ της χώρας μας, ζητώντας το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη. Η πορεία έγινε μια μέρα μετά τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Παρίσι και Λονδίνο και λίγο πριν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Κυριακής, ενώ συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 13:30 στη Gare Centrale. Συναυλίες αλληλεγγύης και εκθέσεις καλωσόρισαν την πορεία στις 15:00 στην Place de l’Albertine. Η δράση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό.

Πορεία έλαβε χώρα και στο Άμστερνταμ.

Το κάλεσμα:

“Η Ελλάδα είναι απτή απόδειξη ότι οι πολιτικές λιτότητας και επισφαλούς απασχόλησης δεν λειτουργούν. Έξι χρόνια περικοπών άνευ προηγουμένου στον προϋπολογισμό, αποεπένδυσης στον δημόσιο τομέα και πολιτικών μείωσης των μισθών οδήγησαν τη χώρα στο χάος. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2010, είχαμε έκρηξη φτώχειας, το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα 26%, ένας στους δύο νέους έχει μείνει χωρίς εργασία, οι δημόσιες υπηρεσίες και το σύστημα υγείας έχουν διαλυθεί …

Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε πορεία. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η επιδείνωση των ανισοτήτων και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ο ίδιος κίνδυνος απειλεί όμως όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παντού, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση και στην οικονομική ανασυγκρότηση μέσω των δημοσίων επενδύσεων και των αναδιανεμητικών πολιτικών.

Γι αυτό το σκοπό οι Έλληνες εκλογείς εξέλεξαν νέα κυβέρνηση. Αντιμέτωποι με την ΕΕ, η οποία αρνείται να σεβαστεί τη δημοκρατική επιλογή, πρέπει να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς τον λαό της Ελλάδας και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε εκείνους που επιδιώκουν να της επιβάλουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές: περισσότερη λιτότητα, αυξανόμενη ανεργία, ακόμη περισσότερες ανισότητες. Ο μόνος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του συνεχούς  χρέους είναι να στραφεί σε μια πορεία που θα σκοπεύει συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των απαράδεκτων αδικιών στο φορολογικό σύστημα.

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και τον εργασιακό κώδικα που διαλύθηκαν από την Τρόικα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να λάβει επείγοντα κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να κάνει λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της και να απαιτήσει την ακύρωση των παράνομων χρεών.

Ενάντια στον εκβιασμό των νεοφιλελεύθερων θεσμών, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, με τα κοινωνικά, συνδικαλιστικά και αντιφασιστικά κινήματα,  που μας δείχνουν πόσο απαραίτητες είναι οι προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη.

ΝΑΙ, ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός – για το καλό όλων μας, σε ένα όραμα οικονομικής προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πλατφόρμα “Avec les Grecs/με τους Έλληνες”  Βελγίου”.

Συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα

Νέο συλλαλητήριο κατά της λιτότητας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος λίγο πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η ΑΔΕΔΥ έχει απευθύνει κάλεσμα στο συλλαλητήριο “για να ανατραπούν τα μέτρα λιτότητας”, ενώ τονίζει ότι θα αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποίησης μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.

“Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποκύψει. Να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το προεκλογικό της πρόγραμμα και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία και τον προβληματισμό “καθώς η κυβέρνηση δεν προχωρά στην τήρηση και εφαρμογή των δικών της εξαγγελιών, των δικών της δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Κάλεσμα στους πολίτες να δηλώσουν “παρών” έχει απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η αξιοπρέπεια δεν παζαρεύεται. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας, μήνυμα αντίστασης στους εκβιασμούς και στην καλλιέργεια κλίματος φόβου. Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το για μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης”, επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Φωτογραφία: george mastropavlos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα