Βρυξέλλες: Δεν αναμένεται ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τον Κάμερον την Τρίτη

Βρυξέλλες: Δεν αναμένεται ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τον Κάμερον την Τρίτη

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στη σύνοδο κορυφής την Τρίτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν αναμένουν να προχωρήσει την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ενεργοποίηση του άρθρου 50, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ. Ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης και την άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ της Τετάρτης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το ΗΒ, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική».

Υπογράμμισε, δε, πως παρά την ποικιλία απόψεων, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27 πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των 27 είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται στη βάση μίας και μόνο υπόθεσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, η οποία εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συνεδριάσουν ατύπως οι «27» με δύο βασικά θέματα συζήτησης: αφενός τη διαδικασία του διαζυγίου και αφετέρου το μέλλον της ΕΕ. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις καθώς αυτές θα πρέπει να ληφθούν μετά την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συγκαλέσει νέα Σύνοδο των «27» μόλις γίνει η επίσημη κοινοποίηση από την πλευρά της Βρετανίας με στόχο να καθοριστούν οι βασικές αρχές της διαπραγματευτικής θέσης της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να επισκεφθεί αύριο το Παρίσι και το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ ενώ την Τρίτη το πρωί θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους ηγέτες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ άλλων με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας και επικεφαλής της ομάδας του Βίζεγκραντ, Μπόχουσλαβ Σομπότκα και τον Ολλανδό προωθυπουργό και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μαρκ Ρούτε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία 'να κλείσει την πόρτα' και γρήγορα

Τελεσίγραφο Ε.Ε. μέχρι την Τρίτη για την αίτηση εξόδου της Βρετανίας

Σκωτσέζικο μπλόκο στο Brexit

Κατηγορηματικοί οι Γερμανοί: Καμία νέα πρόταση στη Βρετανία για να μείνει στην ΕΕ

SHARE:

24Media Network