Wall Street: Λόγω επικείμενης λειψυδρίας, θα εισάγουν το νερό στο χρηματιστήριο

Wall Street: Λόγω επικείμενης λειψυδρίας, θα εισάγουν το νερό στο χρηματιστήριο
Wall Street: Λόγω επικείμενης έλλειψης νερού, θα το εισάγουν στο χρηματιστήριο shutterstock

Με σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2025, το χρηματηστήριο θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση συμβολαίων για την παροχή νερού.

Η έλλειψη νερού θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η απειλή για ένα μέλλον όπου το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο είναι ιδιαίτερα έντονη στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, όπου οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι οργισμένες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει καταστροφές για άλλη μία χρονιά.

Εάν οι εικόνες με πορτοκαλί ουρανούς και καμμένα δάση δεν ήταν αρκετές για να πείσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, η Wall Street πρόκειται να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την παροχή νερού.

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είναι μια συμφωνία για την αγορά ή πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως το νερό, σε μια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον σε συμφωνημένη τιμή.

Η CME, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόσμο, θα ξεκινήσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμβάσεων για την αγορά νερού στην Καλιφόρνια αργότερα αυτό το έτος. Κάθε συμβόλαιο θα αντιπροσωπεύει 10 στρέμματα νερού ή την ποσότητα νερού που χρειάζεται για να καλύψει ένα στρέμμα.

Λειψυδρία στην Καλιφόρνια AP

Προς το παρόν, το 40% του νερού στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται για την άρδευση.

“Με σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού να αναμένεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη νερού έως το 2025, η λειψυδρία παρουσιάζει αυξανόμενο κίνδυνο για επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο”, εξηγεί ο Tim McCourt, ο παγκόσμιος επικεφαλής του δείκτη μετοχών και εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων στο CME, σύφωνα με το Euronews.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι εντάσεις αυξάνονται ήδη λόγω της έλλειψης νερού σε όλο τον κόσμο. Η ανάγκη για νερό πρέπει να εξισορροπηθεί μεταξύ του εφοδιασμού των σπιτιών, των ανθρώπων, της παραγωγής ενέργειας και της άρδευσης των καλλιεργειών.

Εάν αυτό δεν είναι σωστά ισορροπημένο ή οι προμήθειες εξαντληθούν, ενδέχεται οι πόλεμοι του νερού να γίνουν μια πραγματική πιθανότητα.

Λειψυδρία στο Νέο Δελχί AP

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα