WSJ: Η Αίγυπτος οικοδομεί καταυλισμό εν όψει μαζικής εξόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα (φωτογραφία αρχείου)
Παλαιστίνιοι σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Hatem Ali)

Έναν πελώριο καταυλισμό στήνουν οι αιγυπτιακές αρχές στην έρημο του Σινά, αναμένοντας μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με τη WSJ.

Οι αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, υπό τις ανησυχίες για μαζική έλευση προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, σε περίπτωση που το Ισραήλ αρχίσει τη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, ο οποίος δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες, για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Aιγύπτιους, που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το “τελευταίο οχυρό” της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, περίπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θύλακα, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται επί 4 και πλέον μήνες.

Κατά το δημοσίευμα της WSJ, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, προκειμένου να μην υποδεχθεί πάνω από 50.000 – 60.000 Παλαιστίνιους.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έφτασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού είπε πως εξετάζεται το σενάριο ο άμαχος πληθυσμός να οδηγηθεί βόρεια, εκτός της εμπόλεμης ζώνης αλλά εντός του θύλακα.

Νετανιάχου: Απορρίπτει οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε, το βράδυ της Πέμπτης (16/2), οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, εκτός του πλαισίου απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας πως κάθε τέτοια πρωτοβουλία θα “προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία”.

“Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εναντιώνεται στη μονομερή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης. Οποιαδήποτε τέτοια αναγνώριση, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, θα προσέφερε τεράστια ανταμοιβή στην τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία ειρήνης”, τόνισε σε ανάρτησή του.

“Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τα διεθνή diktats όσον αφορά μόνιμη ρύθμιση με τους Παλαιστίνιους”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι συμφωνία ειρήνης δεν θα προκύψει παρά μόνο από “απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις”.

Γάζα
Καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Mohammed Hajjar)

Σημειώνεται πως δημοσίευμα της Washington Post, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, και αραβικές χώρες προσκείμενες στην Ουάσιγκτον καταρτίζουν πλήρες σχέδιο, προκειμένου να υπάρξει διαρκής ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους αφού τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς.

Ήδη δύο ακροδεξιοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, οι Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς, απέρριψαν τους όρους του σχεδίου.

Η εφαρμογή του σχεδίου στο οποίο αναφέρεται η Washington Post θα άρχισε με κατάπαυση του πυρός προβλεπόμενης διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Η εφημερίδα επικαλέστηκε Αμερικανούς και Αραβες αξιωματούχους που ευελπιστούν πως θα συναφθεί συμφωνία πριν από τη 10η Μαρτίου, την ημέρα που ξεκινά το ραμαζάνι.

Συμπεριλαμβάνει παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

“Δεν θα δώσουμε ποτέ την έγκρισή μας σε τέτοιο σχέδιο, που λέει στην πραγματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ανταμοιβή για τη φρικιαστική σφαγή που διέπραξαν”, αντέτεινε ο κ. Σμότριτς μέσω Twitter/X, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους “υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ”.

Η διεθνής κοινότητα καλεί το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα

Η διεθνής κοινότητα, με πρώτες τις ΗΠΑ, συνεχίζει να καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Αυτή τη στιγμή οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται πλέον στο νότιο τμήμα της, πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης, Λωρίδας της Γάζας, από τη Χαν Γιούνις -όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/2) πως διεξήγαγε “στοχευμένη επιχείρηση” στο νοσοκομείο Νάσερ, κέντρο υποδοχής χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων- ως τη Ράφα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι αντιτίθεται στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα «χωρίς αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την υποστήριξη των αμάχων στη Ράφα», σύμφωνα τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αναγγείλει «σθεναρή» επιχείρηση στη Ράφα, για να δοθεί κατ’ αυτόν η χαριστική βολή στη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διαβεβαιώνοντας πως ο στρατός του θα επιτρέψει προηγουμένως στους αμάχους να «φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες», χωρίς να έχει εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα