Ξεκίνησε η δική του Φαλσιανί στην Ελβετία

Ξεκίνησε η δική του Φαλσιανί στην Ελβετία

Ερήμην του πρώην εργαζομένου της HSBC Ελβετίας ξεκίνησε η δίκη Φαλασιανί. Ο ίδιος διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στη χώρα προκειμένου να παραστεί στο δικαστήριο

Η δίκη του Ερβέ Φαλσιανί, του πρώην εργαζομένου στην τράπεζα HSBC Ελβετίας, άρχισε σήμερα ερήμην, όπως αναμενόταν, στη Μπελιντζόνα, στο νότιο καντόνι Τιτσίνο, ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου (TPF). Ο Φαλσιανί, Γαλλοιταλός πολίτης, επανέλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελβετία για τη δίκη του.

Ο Φαλσιανί, που εργαζόταν ως μηχανικός υπολογιστών στην ελβετική τράπεζα, είχε αποκαλύψει στοιχεία πελατών που έδειχναν φορολοδιαφυγή και απάτη εκατομμυρίων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Τα αρχεία που υπεξαίρεσε ο Γαλλοιταλός και αφορούν στην περίοδο 2005-2007 αφορούν περισσότερους από 600χιλ λογαριασμούς, ενώ έντονο είναι και το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση που πήρε το όνομα Swissleaks, αφού από αυτά ευρύνεται η λίστα των υπόπτων που έχει στα χέρια της η Ελλάδα από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤS, το δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του TPF διαπίστωσε την απουσία του πρώην εργαζομένου στην HSBC. Έπειτα από μια πρώτη διακοπή της δίκης, άρχισε η ακροαμαιτκή διαδικασία.

Ξεκινά από την Τρίτη η ακροαματική διαδικασία

Από την Τρίτη, οι πρώτοι μάρτυρες θα αρχίσουν να καταθέτουν. Πρόκειται για αστυνομικούς που διενήργησαν την έρευνα σε βάρος του πρώην εργαζομένου της τράπεζας και εργαζομένων της HSBC στη Γενεύη.

Μια πρώην φίλη του Φαλσιανί, που κατοικεί στο Λίβανο, έχει επίσης κληθεί στη δίκη, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου ποινικών υποθέσεων.

Μετά την εξέταση των μαρτύρων, η δίκη θα συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα. Οι αγορεύσεις της υπεράσπισης, την οποία εκπροσωπεί δικηγόρος που ορίστηκε από το δικαστήριο, και της πολιτικής αγωγής μπορεί να λάβουν χώρα την Πέμπτη, ίσως στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Κατηγορίες για κλοπή στοιχείων και οικονομική κατασκοπεία

Ο Φαλσιανί, πρώην τεχνικός πληροφορικής της τράπεζας HSBC Suisse, υπεύθυνος των αποκαλύψεων στο πλαίσιο των SwissLeaks, κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή στοιχείων και παραβίαση του εμπορικού και τραπεζικού απορρήτου από την ελβετική δικαιοσύνη.

Παρέδωσε στη Γαλλία τα τρία-τέταρτα των ονομάτων των ιδιωτών πελατών της τράπεζας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η τράπεζα HSBC κατέβαλε 40 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (36,7 εκατομμύρια ευρώ) στις αρχές της Γενεύης και έτσι τερμάτισε μια διαδικασία για διακεκριμένο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είχε ασκηθεί σε βάρος της, στο πλαίσιο της υπόθεσης SwissLeaks, ενός εκτεταμένου σκανδάλου φορολογικής απάτης και ξεπλύματος χρημάτων.

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Φαλσιανί

Έπειτα από μια πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης, ο Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Είχε συλληφθεί στην Ισπανία το 2012, πριν αφεθεί ελεύθερος. Γάλλος πολίτης, ο Φαλσιανί βρίσκεται τη Γαλλία και δεν πρόκειται να εκδοθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ντιβόν-λε-Μπεν στη Γαλλία, μερικά χιλιόμετρα από τα ελβετικά σύνορα, ο Φαλσιανί επανέλαβε μια ακόμη φορά την πρόθεσή του να μην παρουσιαστεί στη δίκη του. Όπως δήλωσε, οι όροι μιας "δίκαιης δίκης" δεν πληρούνται.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λίστα Λαγκάρντ, Τράπεζες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αναβλήθηκε η δίκη Φαλτσιανί

SwissLeaks: Τα 86 ονόματα που λείπουν από τη Λίστα Λαγκάρντ

SHARE: