Υπόθεση Κασόγκι: H Hurriyet ισχυρίζεται ότι η CIA έχει το ηχητικό της “εντολής” για τη δολοφονίας από τον μπιν Σάλμαν.

Υπόθεση Κασόγκι: H Hurriyet ισχυρίζεται ότι η CIA έχει το ηχητικό της “εντολής” για τη δολοφονίας από τον μπιν Σάλμαν.
Διαδηλώτρια κρατά τη φωτογραφία του δολοφονημένου δημοσιόγραφου Τζαμάλ Κασόγκι AP

Η Hurriyet υποστηρίζει ότι η CIA έχει στην κατοχή της το ηχητικό της εντολής του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, για τη δολοφονία Κασόγκι.

Η Hurriyet Daily News έγραψε την Πέμπτη ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ άφησε να εννοηθεί σε τούρκους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα ότι η υπηρεσία έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφώνημα που είχε κάνει ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο οποίο ακούγεται να δίνει εντολές να “σωπάσει” ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ένας τούρκος αξιωματούχος απάντησε στο Reuters ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια ηχογράφηση. Το Ριάντ έχει δηλώσει ότι ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δεν γνώριζε από πριν για τον φόνο του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου.

“Γίνεται συζήτηση για μια άλλη ηχογράφηση”, ανέφερε σε άρθρο του ο δημοσιογράφος της Hurriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω τηλεφώνημα ήταν μεταξύ του πρίγκιπα Μοχάμεντ και του αδελφού του, του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία έχει διαταχθεί από τον Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, είδηση που δημοσίευσε η Washighton Post, εφημερίδα στην οποία εργαζόταν ο Κασόγκι

Παρά το γεγονός αυτό όμως, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο κάδρο των ευθυνών τον Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν αλλά την Τρίτη αποθέωσε τη Σαουδική Αραβία για την… πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Είναι έτσι και αλλιώς πασίγνωστο ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ με αγορές τεράστιας οικονομικής αξίας.

Ο Τραμπ είχε διαμηνύσει από την αρχή της θητείας του ότι η Σαουδική Αραβία είναι εκ των χωρών που έχουν το ρόλο του στρατηγικού συμμάχου των ΗΠΑ.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου όταν είχε πάει να προμηθευτεί την άδεια του επικείμενου γάμου του.

Οπως όλα δείχνουν το πτώμα του διαμελίστηκε και διαλύθηκε σε οξύ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα