Υπέρ της υποψηφιότητας Κλίντον, ο Ομπάμα

Υπέρ της υποψηφιότητας Κλίντον, ο Ομπάμα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ταχθεί υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ομπάμα, σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ

Αφού επέλεξε να μείνει επί μήνες εκτός της εσωκομματικής κούρσας των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, πιθανόν εντός της εβδομάδας, καλώντας ουσιαστικά τον αντίπαλό της, Μπέρνι Σάντερς, να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να της πάρει το χρίσμα του κόμματος, ανέφεραν την Δευτέρα ΜΜΕ της χώρας.

Η αναμενόμενη εκδήλωση της υποστήριξης του Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Κλίντον, όπως αναφέρουν η εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, θα αποτελέσει ευπρόσδεκτη ώθηση στην υποψηφιότητα της Κλίντον και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι θα πρέπει να στραφεί εξ ολοκλήρου η προσοχή τους στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και ήδη ο Ομπάμα έχει κάνει σχόλια που δείχνουν την προτίμηση του στην Κλίντον, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μια ξεκάθαρη σύγκριση και έχει επικεντρωθεί σε παρατηρήσεις για την καμπάνια του Τραμπ.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη χρονική στιγμή ανακοίνωσης της επιλογής, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Ομπάμα αδημονεί να πάρει μέρος στην εκστρατεία εάν κριθεί ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει.

Η Κλίντον, που εδώ και καιρό είναι το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητα σκληρή μάχη με τον Σάντερς, τον γερουσιαστή ο οποίος της επιτίθεται από τα αριστερά.

Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα την Τρίτη, όταν διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες σε έξι πολιτείες. Η εκστρατεία της ελπίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της στο Νιου Τζέρσι θα της δώσει ικανό αριθμό αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα από νωρίς το βράδυ, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα στην Καλιφόρνια, όπου κρίνεται ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Αλλά παρότι απέχει πολύ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αντιπροσώπων που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα, ο Σάντερς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη ως την τελευταία στιγμή, δηλαδή ώσπου να αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Υποστηρικτές της Κλίντον είπαν την Δευτέρα πως ο Σάντερς θα όφειλε να αναγνωρίσει τη νίκη της και να αναλάβει πρωτοβουλία για να συσπειρωθεί το κόμμα γύρω από την υποψηφιότητά της.

«Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να μην προσπαθήσει να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία ή να αμφισβητήσει ο γεγονός ότι η Κλίντον θα είναι στην πραγματικότητα η υποψήφια μετά την Τρίτη», τόνισε ο Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπος Τύπου της Κλίντον, μιλώντας στο CNN.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει 2.537 αντιπροσώπους στο συνέδριο και της χρειάζονται μόλις 26 ακόμη ώστε να φθάσει τον αριθμό των 2.383 που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια.

Εσωκομματικές ψηφοφορίες θα διεξαχθούν την Τρίτη στη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, αλλά η προσοχή φυσικά θα επικεντρωθεί στην Καλιφόρνια. Η Κλίντον διέθετε στο παρελθόν μεγάλο προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία-κλειδί έναντι του Σάντερς, αλλά δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν εκεί.

Παρότι η Κλίντον θεωρεί βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στην Καλιφόρνια, εάν ο Σάντερς κερδίσει εκεί οι υποστηρικτές του δεν αποκλείεται να τον προτρέψουν να συνεχίσει τη μάχη έως και το συνέδριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί υπέρ του Τραμπ και να του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι η Κλίντον δεν είναι μια ισχυρή υποψήφια. Ο Τραμπ εξασφάλισε τους αντιπροσώπους που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα ήδη από τον περασμένο μήνα, και έστρεψε την προσοχή του στην εκστρατεία εναντίον της Κλίντον.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας  Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Κλίντον είχε  προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ (46% έναντι 35% αντίστοιχα). Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με πριν 10 μέρες, όταν Κλίντον και Τραμπ χώριζαν μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
SHARE:

24Media Network