Ο χάρτης του 1916 για τη Συρία που καλείται να αποδεχτεί η Άγκυρα

Ο χάρτης του 1916 για τη Συρία που καλείται να αποδεχτεί η Άγκυρα
Όχημα του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος AP

Ο χάρτης από το παρελθόν που έδειξε ο Μπόλτον στην Άγκυρα. Θα το δεχτεί η Τουρκία;

Ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρόμπα, Τζων Μπόλτον, έφτασε στην Άγκυρα με έναν χρωματισμένο χάρτη της Συρίας, έγραψε Wall Street Journal. Στο δημοσίευμα ο χάρτης αυτός συγκρίνεται με τη συμφωνία Sykes-Picot του 1916, η οποία καθόριζε τις βρετανικές και γαλλικές σφαίρες επιρροής στην Εγγύς Ανατολή μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια εκδοχή του χάρτη του 1916

Τι αποτυπώνεται σ΄αυτό το χρωματισμένο χάρτη; Σύμφωνα με το δημοσίευμα καθορίζονται οι εδαφικές ζώνες στις οποίες οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων, στη βόρεια Συρία. Αυτές τις ζώνες τα αμερικανικά σχέδια τις αποδίδουν στους Κούρδους.

Με λίγα λόγια όπως επισημαίνει το militaire.gr η τουρκική επέμβαση υπό “αμερικανικό έλεγχο”. Θα το δεχτεί η Τουρκία;

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρονται από τη Συρία δεν επιστρέφουν “στην πατρίδα”, όπως είπε ο Τραμπ, αλλά αναπτύσοονται σε βάσεις στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κιρκούκ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak “η Ουάσιγκτον σκοπεύει να κρατήσει ορισμένα από τα στρατεύματα που αποσύρει ί από τη Συρία στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ. Μιλώντας αποκλειστικά στη Yeni Şafak , ο ιρακινός απόστρατος συνταγματάρχης Βααδαλάχ Νάφι δήλωσε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ που έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Συρία μετακινήθηκαν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Κιρκούκ…Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Αμερικανοί έχουν μετασταθμεύσει στις βάσεις Kiwan και Ayn al-Assad .

Η Yeni Safak δημοσιεύει δηλώσεις του ηγέτη του Ιρακινού Μετώπου του Τουρκμενιστάν Ομάε Μπέγιογλου ,σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση της Ουάσινγκτον να μετασταθμεύσει τα στρατεύματά της στο Κιρκούκ έχει στόχο να ελέγξει τους αγωγούς που αντλούν 400.000 βαρέλια πετρελαίου και είναι η τελευταία προσπάθεια της Ουάσινγκτον να παραδώσει τον έλεγχο της Μοσούλης στις δυνάμεις των Peshmerga.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Οι εξελίξεις στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και το πρόβλημα που προκαλούν στις κρίσεις Αρχηγών

Πομπέο: “Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στον Τραμπ ότι δεν θα πειράξει τους Κούρδους του YPG”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα