Ζελένσκι: Η Ρωσία στοχεύει να μετατρέψει το Ντονμπάς σε Μαριούπολη – Αντιστέκεται ακόμα το Λιτσιχάνσκ

Ζελένσκι: Η Ρωσία στοχεύει να μετατρέψει το Ντονμπάς σε Μαριούπολη – Αντιστέκεται ακόμα το Λιτσιχάνσκ
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Cukr via AP

Τα πλήγματα από τα ρωσικά χτυπήματα στην πόλη Λισιτσάνσκ σηματοδοτούν την πιο δύσκολη εβδομάδα για τον ουκρανικό στρατό μετά την πτώση της Μαριούπολης. Για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης κατηγορεί τη Μόσχα η Τσεχία.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων επί ουκρανικού εδάφους με τη Λισιτσάνσκ, τη γειτονική πόλη του Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία να εξακολουθεί να αντιστέκεται, ωστόσο η άμυνα δείχνει να αποδυναμώνεται.

Για εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαλείψουν τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας στα νότια και ανατολικά της πόλης, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να αποκόψουν τα ουκρανικά στρατεύματα που είναι επιφορτισμένα να την κρατήσουν ακόμα “όρθια”.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται στις παρυφές της γειτονικής πόλης του Σεβεροντονέτσκ και σε γειτονικές κοινότητες, επωφελούμενες από το υψηλότερο έδαφος στο Λισιτσάνσκ.

Αλλά, σύμφωνα με το CNN, οι ήδη διακυβευμένες γραμμές ανεφοδιασμού τους γίνονται πιο αδύναμες και το τεράστιο μέγεθος της ρωσικής δύναμης πυρός δείχνει να καταστρέφει τις αμυντικές θέσεις.

Τα πλήγματα που υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες, με τις “απόλυτες καταστροφές” που έχει προκαλέσει ο ρωσικός στρατός, μετά από εβδομάδες αποφασιστικής αντίστασης, σηματοδοτούν πιθανώς την πιο δύσκολη εβδομάδα για τον ουκρανικό στρατό από την παράδοση των τελευταίων υπερασπιστών στη Μαριούπολη.

Οι επιθέσεις κοντά στο Λισιτσάνσκ πραγματοποιούνται παράλληλα με τις ανανεωμένες ρωσικές προσπάθειες να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται δυτικά προς το Μπαχμούτ, μια κρίσιμη γραμμή επικοινωνίας για τους Ουκρανούς. Σε ορισμένα σημεία, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον αυτοκινητόδρομο.

Ζελένσκι: Η Ρωσία στοχεύει να μετατρέψει το Ντονμπάς σε Μαριούπολη

Κατά τη διάρκεια νυχτερινής ομιλίας του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στη Μαριούπολη.

“Στο Ντονμπάς γίνονται μαζικά πλήγματα από αέρα και πυροβολικό. Ο στόχος των κατακτητών προς αυτή την κατεύθυνση παραμένει ο ίδιος – θέλουν να καταστρέψουν ολόκληρο το Ντονμπάς βήμα-βήμα. Ολόκληρο. Λισιτσάνσκ, Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ. Στοχεύουν στο να μετατρέψουν κάθε πόλη σε μία Μαριούπολη. Εντελώς κατεστραμμένη“.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης ισοτιμία στο πεδίο της μάχης κάνοντας έκκληση για περισσότερα βαρέα όπλα.

“Γι’ αυτό τονίζουμε επανειλημμένα την επιτάχυνση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία. Χρειάζεται ισοτιμία στο πεδίο της μάχης το συντομότερο δυνατό για να σταματήσει αυτή η διαβολική αρμάδα και να την μετακινήσουμε πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας”, τόνισε.

Δύο σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών βομβαρδίζονται στη Μικολάιφ

Δύο τερματικοί σταθμοί αποθήκευσης σιτηρών χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, Τετάρτη στο ουκρανικό λιμάνι Μικολάιφ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εταιρείες που τους διαχειρίζονται, οι Bunge και Viterra.

Ο τερματικός σταθμός στην Έβρι, που ανήκει στη Viterra και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυτικών ελαίων, υπέστη “ζημιές σε επίθεση με πυραύλους“, στην οποία επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας άνθρωπος, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως τα δύο σιλό βρίσκονταν στις φλόγες και ένας τρίτος χώρος αποθήκευσης υπέστη ζημιά.

Η εγκατάσταση που αγοράστηκε από την Glencore, τη μητρική της Viterra, το 2020, έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 160.000 τόνων.

Σε ό,τι αφορά την Bunge, οι εγκαταστάσεις της επλήγησαν “στις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή”, είπε μια εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή ακόμη.

Ο τερματικός σταθμός, κλειστός από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνει χώρους αποθήκευσης, φόρτωσης πλοίων και μονάδα παραγωγής φυτικών ελαίων.

Τα λιμάνια της Μικολάιφ και της Οδησσού είναι αποκλεισμένα από την έναρξη του πολέμου, κάτι που παραλύει τη μεταφορά διά θαλάσσης αγροτικών πρώτων υλών. Αυτός ήταν ο κύριος τρόπος εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ως πριν από τρεις μήνες.

Συνομιλίες, χωρίς απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία, για το άνοιγμα θαλάσσιων διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε φορτηγά πλοία να αναχωρούν από την Ουκρανία και να κινούνται στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή όμως εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω του ότι έχουν ποντιστεί θαλάσσιες νάρκες.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε χθες Τετάρτη από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), που πλέον τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, στην Αζοφική Θάλασσα.

Τσεχία εναντίον Ρωσίας: Την κατηγορεί για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης

Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα κατηγόρησε χθες, Τετάρτη τη Ρωσία ότι διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης ταυτόχρονα με την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόθεση της Μόσχας είναι να εξασθενίσει και να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικά κράτη, υποστήριξε ο κ. Φιάλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά χθες βράδυ, προειδοποιώντας πως υπάρχει αληθινός κίνδυνος η Ρωσία να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας αναφέρθηκε σε πενταετές σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, που περιλαμβάνει τη δυνητική δαπάνη 2,6 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του υψηλότερου κόστους της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια-κλειδιά θα τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, διευκρίνισε ο κ. Φιάλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σήμερα, το 70% της επιχείρησης ενέργειας ČEZ –η οποία διαχειρίζεται επίσης τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας της κεντροευρωπαϊκής χώρας– ανήκει στο τσεχικό δημόσιο και το υπόλοιπο 30% σε μειοψηφικούς ιδιώτες μετόχους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα