Ζελένσκι: Καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας – Ποιος ο λόγος

Ζελένσκι: Καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας – Ποιος ο λόγος
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Clodagh Kilcoyne/Pool via AP

Ο επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας θα διαδεχτεί τον Ρέζνικοφ στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Κυριακή (03/09) ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου προς το έθνος, προαναγγέλλει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας εν καιρώ πολέμου. Όπως τόνισε, “το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης με τον στρατό και με το κοινωνικό σύνολο”.

Ολέξιι Ρέζνικοφ AP Photo/Matthias Schrade

Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες πολέμου. Πιστεύω ότι το Υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με το κοινωνικό σύνολο. Επικεφαλής του υπουργείου είναι πλέον ο Ρουστέμ Ουμέροφ. Η Βουλή της Ουκρανίας γνωρίζει καλά αυτό το άτομο και ο κ. Ουμέροφ δεν χρειάζεται πρόσθετες συστάσεις. Περιμένω από το κοινοβούλιο να στηρίξει αυτή την υποψηφιότητα” ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ. Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα