Co-ParentMatch: Το Tinder των υποψήφιων γονέων είναι εδώ

Co-ParentMatch: Το Tinder των υποψήφιων γονέων είναι εδώ
Unsplash/stock photo

Οι πλατωνικές γνωριμίες με άμεσο σκοπό την τεκνογονία, είναι το νέο είδος σχέσεων που γέννησε η εποχή του κορονοϊού. Μιλήσαμε με τη δημιουργό του Co-ParentMatch γι' αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Στα τέλη του 2018, το BBC σε δημοσιεύμα του έθετε για πρώτη φορά τον όρο “πλατωνική γονεϊκότητα” εντός ερώτησης: “Είναι η πλατωνική γονεϊκότητα ένα νέο είδος σχέσης που θα δούμε στο μέλλον;” αναρωτιόνταν οι δημοσιογράφοι Vittorio Traverso – Jake Robbins. Κάτι παραπάνω από δύο χρόνια αργότερα, δεκάδες online πλατφόρμες επιτρέπουν σε άτομα κάθε φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού να έρθουν σε επαφή ώστε να αποκτήσουν παιδί και να το μεγαλώσουν από κοινού, χωρίς απαραίτητα να συμβιώνουν. Το Co-ParentMatch είναι μια από αυτές τις πλατφόρμες, με παγκόσμια εμβέλεια, στην οποία υπάρχουν και εγγεγραμμένοι χρήστες από την Ελλάδα.

Τι είναι η πλατωνική γονεϊκότητα;

Η συνάντηση δυο ανθρώπων, παντελώς άγνωστων μεταξύ τους, με άμεσο σκοπό την τεκνογονία, είναι αυτό που μπορεί να οριστεί γενικά ως πλατωνική γονεϊκότητα. Οι πρώτες κοινότητες ατόμων που είχαν αυτόν ακριβώς το σκοπό, αναπτύχθηκαν σε sites όπως το Pollentree και το CoParents.co.uk, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν μέχρι σήμερα ως κύριο στόχο την επικοινωνία ατόμων που θέλουν να γίνουν γονείς με δωρητές σπέρματος ή και την ακόμα πιο άμεση γνωριμία ατόμων που επιδιώκουν να γίνουν γονείς χωρίς την μεσολάβηση κάποιου τρίτου προσώπου. Αυτό που έδειχνε να εξελίσσεται σε μια εναλλακτική προσέγγιση της ερωτικής σχέσης, στοχευμένη κυρίως άτομα της LGBTQI κοινότητας, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έγινε μια νέα νόρμα που αφορά άτομα κάθε σεξουαλικού αυτό-προσδιορισμού.

“Ήθελα να γνωρίσω ένα άτομο, με το οποίο θα κάναμε ένα παιδί, χωρίς να χάσουμε χρόνο” έγραψε πέρυσι σε τίτλο δημοσιεύματος του ο Guardian, περιγράφοντας την περιπέτεια της συνάντησης του Stephan DuVal και της Jenica Anderson, δυο αγνώστων ατόμω, ηλικίας λίγο πριν τα 40, που έγιναν γονείς, πλατωνικά. Σύμφωνα με τον Guardian, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι το τέλος της χρονιάς, το PollenTree και το Coparents σημείωσαν αύξηση επισκεψιμότητας που άγγιξε το 50%. O Stephan και η Jenica περιγράφουν την πλατωνική τους συμβίωση ως “επίτευξη ενός κοινού στόχου”: τη γέννηση της κόρης τους. Αυτός ο “στόχος” συναντάται πια σε εκατοντάδες χιλιάδες περιγραφές των περισσοτέρων προφίλ ατόμων κάθε φύλου, σε ορισμένα από τα δεκάδες sites πλατωνικής γονεϊκότητας που υπάρχουν εκεί έξω.

Ένα Tinder για υποψήφιους γονείς

Το υπαρξιακό άγχος είναι πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο, οι ρομαντικές γνωριμίες μοιάζουν με χάσιμο χρόνο. Ανάμεσα στις δεκάδες εφαρμογές και sites καταχώρησης προφίλ επίδοξων γονέων, συναντάμε και το Co-Parent Match, με περισσότερα από 4.000 μόνιμα εγγεγραμένα μέλη, από όλο τον κόσμο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν καταχωρηθεί και 67 προφίλ από χρήστες που ζούν στην Αθήνα, στην Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά των Κυκλάδων, που αναζητούν το δικό τους ταίρι. Θυμίζει εφαρμογή dating, μόνο που εδώ ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: ο κάθε χρήστης, ενεργοποιώντας το προφίλ και τη συνδρομή του (από 6 δολάρια το μήνα) μπορεί να βρει άλλα άτομα με κοινό σκοπό να γίνουν γονείς. Επιχειρήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το Co-Parent Match και την πλατωνική γονεϊκότητα, μιλώντας με την Rita Harrison, συνιδρύτρια της πλατφόρμας:

Πότε διαπιστώσατε ότι οι άνθρωποι εκεί έξω αναζητούν πλατωνικούς συντρόφους για να γίνουν γονείς; Πότε ξεκίνησε να υφίσταται η πλατωνική γονεϊκότητα;

Η σύντροφος μου κι εγώ λανσάραμε το Co-parentmatch.com το 2007. Ήμασταν ένα λεσβιακό ζευγάρι που αναζητούσαμε την τεκνογονία μέσω του τοκετού, αλλά δεν θέλαμε να πάμε σε τράπεζα σπέρματος, χωρίς να γνωρίζουμε τον πατέρα. Με αυτή την κεντρική ιδέα, δημιουργήσαμε το site. Δεν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο εκείνη την εποχή και μεγάλωσε αρκετά γρήγορα, καθώς αρκετοί άνθρωποι είχαν παρόμοιες αναζητήσεις τεκνογονίας όπως εμείς.

Μπορεί το Co-ParentMatch να περιγράφει σαν μια υπηρεσία τύπου Tinder για άτομα κάθε σεξουαλικότητας που θέλουν να γίνουν γονείς; Είναι επαρκής αυτός ο ορισμός;

Ναι, το format του δικού μας site είναι το ίδιο με αυτό ενός dating website, στο οποίο ο καθένας μπορεί να αναζητήσει για ένα συμβατό ταίρι, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αναζητά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Co-Parent Match. Ταιριάζεις με ένα άτομο με το οποίο έχεις κοινές επιθυμίες. Στη συνέχεια το συναντάς από κοντά και επιλέγετε από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα γίνετε γονείς (σεξουαλική επαφή, εύρεση δωρητή σπέρματος/παρένθετης μητέρας).

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μια δέσμευση και για τους δυο γονείς, που διαρκεί όσο μια ολόκληρη ζωή. Πόσο διαφορετική είναι στην πράξη η πλατωνική γονεϊκότητα σε σύγκριση με την παραδοσιακή δομή μιας οικογένειας;

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι πάντα μια δέσμευση ζωής, ανεξάρτητα με τον τρόπο με τον οποίο αυτό έρχεται στη ζωή. Οι γάμοι δεν διαρκούν για πάντα. Οι γονείς μέσω πλατωνικής γνωριμίας από την άλλη, δεν έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν τη σχέση τους όπως τα παντρεμένα ζευγάρια. Είναι σαφές πως μεταξύ δύο πλατωνικών συντρόφων πρέπει να υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες συμφωνίες πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία τεκνογονίας.

Υπάρχουν περιορισμοί στην πλατωνική γονεϊκότητα. Είναι εφικτή ανάμεσα σε άτομα που χώρισαν ύστερα από σχέση ή σε άτομα με αναπηρίες, ή ακόμα και σε υπόδικους;

Ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται εν ζωή μπορεί να γίνει πατέρας ή να μπει σε μια συμφωνία γονεϊκότητας. Πιστεύουμε πως ένα ζευγάρι ενηλίκων που δείχνουν υπεύθυνη συμπεριφορά και σεβασμό προς τον κοινό τους στόχο – να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο – μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αγάπης για την ανατροφή του. Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Πιστεύετε ότι η πλατωνική γονεϊκότητα είναι μια νέα μορφή σχέσης μεταξύ ενηλίκων που ήρθε για να μείνει;

Θεωρώ πως η πλατωνική γονεϊκότητα δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλής όσο η σύλληψη παιδιού μέσω δωρητή σπέρματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια ιδέα που αποκτά ολοένα και περισσότερη απήχηση, άρα ναι, θα έλεγα πως είναι κάτι που θα δείτε στις περισσότερες πόλεις και περιοχές ανά τον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα