Future Sustainable Kitchen: Η βιώσιμη ανάπτυξη ξεκινά απ’ την κουζίνα μας

Future Sustainable Kitchen: Η βιώσιμη ανάπτυξη ξεκινά απ’ την κουζίνα μας

Το πρώτο βήμα για να γίνεις κι εσύ κομμάτι της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια η λέξη ‘βιωσιμότητα’ έχει αρχίσει να γίνεται μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Οι συζητήσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή αυξάνονται και πληθύνονται και όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύγχρονη καθημερινότητα στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας.

Πόσο εύκολο είναι όμως εκτός από το να κατανοήσουμε την έννοια της λέξης ‘βιωσιμότητα’ να κάνουμε στην πράξη όλα εκείνα που απαιτούνται για να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον; Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και ταυτόχρονα μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας;

Κι όμως, πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο. Κι αυτό γιατί για να γίνει η καθημερινότητά μας περισσότερο βιώσιμη και eco friendly, πρέπει να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Οφείλουμε να σκεφτούμε τον αντίκτυπο του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας στον πλανήτη.

Η κουζίνα είναι ένα από τα σημεία του σπιτιού όπου μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα. Για να γίνει όμως αυτό, το πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση του κόσμου, προκειμένου κάθε νοικοκυριό να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Με στόχο να αναδείξει την αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε πλέον τη μαγειρική και τη διατροφή και να επισημάνει τον ρόλο της τεχνολογίας σε αυτό, η Electrolux, που υποστηρίζει τη βιώσιμη κουζίνα του μέλλοντος και αναγνωρίζει ότι οι μεγάλοι μετασχηματισμοί έρχονται με μικρές αλλαγές, διοργάνωσε την ημερίδα “Future Sustainable Kitchen”.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από ολόκληρο τον πλανήτη ένωσαν τις δυνάμεις τους με έναν κοινό στόχο: να κάνουν τη βιώσιμη κατανάλωση την προτιμώμενη επιλογή εν έτει 2021.

Food experts, νεοσύστατες επιχειρήσεις τροφίμων, ΜΚΟ, σεφ και φυσικά η Electrolux ως κατασκευαστής συσκευών που προωθούν τη βιωσιμότητα στην κουζίνα και όχι μόνο αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα.

Ακούγοντας τους ομιλητές που πήραν τον λόγο και έκαναν τη δική τους τοποθέτηση – ο καθένας μέσα από τη δική του ματιά και ιδιότητα – πάνω στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης στην κουζίνα, αντιληφθήκαμε τη σημασία που έχουν ακόμα και οι πιο μικρές πράξεις στην καθημερινότητά μας και το πόσο έχει αλλάξει στις μέρες μας ο τρόπος που βλέπουμε τα πάντα.

Πλέον, κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές και στον τρόπο που μαγειρεύουμε αλλά και στις τροφές που καταναλώνουμε ενώ οι συσκευές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε καλύτερα και πιο οικονομικά.

Οι καναλωτές να αναλάβουν δράση για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής

Οι τοποθετήσεις και οι απόψεις που ακούστηκαν στην ημερίδα “Future Sustainable Kitchen” ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν για να κατανοήσουμε καλύτερα κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πρέπει να αναλάβουμε – ως καταναλωτές – δράση για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και να αλλάξουμε συμπεριφορά. Για να το κατανοήσουμε, λοιπόν, αυτό έπρεπε να λάβουμε απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα όπως:

Γιατί οι καταναλωτές σπαταλούν τροφή και πώς μπορούν να αλλάξουν την συμπεριφορά τους;

Πώς θα μπορούσε η κουζίνα του μέλλοντος και ο σχεδιασμός της να εμπνεύσουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη διατροφή;

Πώς μπορεί η βιομηχανία να ενωθεί μέσω συνεργασιών για να μας οδηγήσει προς ένα βιώσιμο μέλλον τροφίμων;

Οι απαντήσεις δόθηκαν από τους ειδικούς. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις ευθύνες που τους αναλογούν προωθώντας την αειφορία και εμείς ως καταναλωτές με τη σειρά μας, οφείλουμε – στηριζόμενοι στη γνώση αλλά και στα μέσα και τις καινοτομίες που μας προσφέρονται – να επιχειρήσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από την καθημερινή συμπεριφορά μας. Από το τι τρώμε, από το πώς και από πού προμηθευόμαστε τα τρόφιμά μας, αλλά και από το πώς χειριζόμαστε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά. Οι πιο απλές πράξεις στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα μας, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές και να φέρουν την αειφορία σε πρώτο πλάνο.

Τις συσκευές Electrolux μπορείτε να τις βρείτε στο www.kotsovolos.gr και σε όλα τα καταστήματα Κωτσόβολος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα