Apple TV+

25 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Από Σκορσέζε μέχρι Μιγιαζάκι κι από Περασμένες Ζωές μέχρι Priscilla, αυτές είναι οι ταινίες που πρέπει να βιαστείς να κλείσεις από το φετινό πρόγραμμα.

Ήρθε η ώρα και για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας που μόλις ανακοίνωσαν πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ήδη εδώ και μέρες αρκετούς από τους πρωτοκλασάτους τίτλους, όπως το Priscilla της Σοφία Κόπολα, το May December του Τοντ Χέινς, το γυρισμένο στην Ελλάδα (και βραβευμένο στις Κάννες) How to Have Sex της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ – και φυσικά την διπλή έναρξη με το αριστούργημα Περασμένες Ζωές της Σελίν Σονγκ και το Strange Way of Life του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Όμως τι άλλο επιφυλάσσει το φετινό πρόγραμμα;

Καταρχάς, τον μεγαλύτερο φεστιβαλικό τίτλο της χρονιάς, δηλαδή τον νέο Μάρτιν Σκορσέζε απευθείας από τις Κάννες.

Παράλληλα, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα σε μια από τις πιο αντισυμβατικές κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης, το Scala, φέρνει στις Νύχτες μερικούς από τους πιο αγαπητούς, σπουδαίους, προβοκατόρικους τίτλους του σύγχρονου σινεμά. Κι αυτό την ώρα που μια άλλη σπουδαία αίθουσα, το υπό απειλή αθηναϊκό Ιντεάλ, λαμβάνει κι αυτό την αγάπη του φεστιβάλ με ένα αφιερωμένο πάρτυ αλλά και την προβολή μιας εκ των κορυφαίων ταινιών του 21ου αιώνα.

Για να βγάλουμε άκρη μέσα από όλα, ξεψαχνίσαμε το πρόγραμμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα απόλυτα highlights. Αλλά όπως πάντα, η αγαπημένη σας ταινία ίσως και να βρίσκετε εκεί που εμείς δεν κοιτάξαμε. Γι’αυτό εξερευνήστε το πρόγραμμα και κλείστε εισιτήρια για τις ταινίες που σας μιλάνε περισσότερο.

Αυτές είναι απλώς κάποιες πρώτες προτάσεις. (Συνόψεις των ταινιών, από το επίσημο ωρολόγιο της διοργάνωσης.)

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού

Apple TV+

Το συγκλονιστικό χρονικό μιας σειράς δολοφονιών οι οποίες συνέβησαν στην επαρχία Όσειτζ της Οκλαχόμα πριν περίπου έναν αιώνα, όλες τους κομμάτια μιας ευρύτερης συνομωσίας με σκοπό την εξουδετέρωση των γηγενών και την καπηλεία των περιουσιών τους. Παράλληλα, ακολουθούμε την (κυριολεκτικά) δηλητηριώδη ερωτική σχέση μιας νεαρής ιθαγενούς με τον καταστροφικά αφελή άντρα που διαλέγει ως σύζυγό της. Μάρτιν Σκορσέζε, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λίλι Γκλάνστοουν, στην πιο πολυαναμενόμενη αμερικάνικη ταινία της χρονιάς. (Κυριακή 8/10, Ιντεάλ, 20.00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κριτική για τους Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού, από τις Κάννες

Περασμένες Ζωές

Συγγενής της Ερωτικής Επιθυμίας και του Πριν το Ξημέρωμα, αυτό το θαυματουργό ντεμπούτο συνοψίζει 25 χρόνια εκκολαπτόμενης αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετικές ηπείρους. Ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματά τους στη Σεούλ του ’90 και ολοκληρώνεται στη σημερινή Νέα Υόρκη όταν, ενήλικες πλέον, οι ήρωες βλέπουν τις αισθηματικές φαντασίες τους να αναμετριούνται με την πραγματικότητα. Έτοιμη να διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, η δημιουργία με τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς είναι ένα αυτομάτως κλασικό φιλμ στο είδος του: μια συγκινητική ελεγεία για την αγάπη και το ρόλο της τύχης και των πιθανοτήτων στις ανθρώπινες ζωές. (Παρασκευή 29/9, Δαναός 1, 22.15)

Το Αγόρι και ο Ερωδιός

Μέγιστο κινηματογραφικό γεγονός του 2023, αυτή είναι η θριαμβευτική επιστροφή στο σινεμά του κορυφαίου Ιάπωνα δημιουργού κινουμένων σχεδίων. Ένα αριστούργημα αντάξιο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Χαγιάο Μιγιαζάκι, σχεδόν αυτοβιογραφικό σε περιεχόμενο, απαράμιλλο εικονογραφικά. Ένα 12χρονο αγόρι χάνει τη μητέρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταφεύγει με ό,τι έχει απομείνει από την οικογένειά του στην εξοχή για να αρχίσει μια νέα ζωή. Καθοδηγούμενο από έναν μυστηριώδη ερωδιό, το αγόρι περνά το όριο που διαχωρίζει τον κόσμο των ζωντανών από τους νεκρούς. Η προβολή αποτελεί την τελετή λήξης του φεστιβάλ, με την απονομή των βραβείων να αρχίζεις στις 20.00 και την ταινία στις 21.00. Όμως η είσοδος δεν θα επιτραπεί στην αίθουσα μετά την έναρξη της τελετής. (Σάββατο 7/10, Μέγαρο Μουσικής, 20.00)

May December

Η Ελίζαμπεθ Μπέρι (Νάταλι Πόρτμαν), μια ανερχόμενη τηλεοπτική ηθοποιός, αναλαμβάνει να υποδυθεί για τις ανάγκες μια true crime παραγωγής την Γκρέισι Άδερτον (Τζούλιαν Μουρ), μία γυναίκα που 23 χρόνια πριν είχε προκαλέσει πανεθνικό σκάνδαλο όταν συνελήφθη να κάνει σεξ με έναν από τους μαθητές της. Η Ελίζαμπεθ αποφασίζει για τις ανάγκες του ρόλου να μετακομίσει για λίγο καιρό στο σπίτι της Γκρέισι και κάπως έτσι ξεκινάει μια απολαυστική αναμέτρηση γεμάτη βιτριολικές ματιές που ταΐζουν την κλιμακούμενη σεξουαλική ένταση ενός ισοσκελούς ερωτικού τριγώνου. Ο Τοντ Χέινς (Carol) ξαναγράφει τους όρους του camp στο πλατό μιας meta σαπουνόπερας και πετυχαίνει την πιο γοητευτικά παράξενη ταινία της σπουδαίας καριέρας του. (Σάββατο 30/9, Δαναός 1, 22.30)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η γνώμη μας για το May December από τις Κάννες

Αντίο Dragon Inn

Κατά την ύστατη νύχτα της λειτουργίας του, ένα ιστορικό σινεμά στην Ταϊπέι προβάλλει το θρυλικό φιλμ πολεμικών τεχνών Dragon Inn, πηγή νοσταλγίας για τους λιγοστούς θεατές και τους εργαζόμενους που βρίσκονται εκεί για την αποχαιρετιστήρια βάρδιά τους. Η αφόρητη υγρασία πυκνώνει την ατμόσφαιρα γύρω από την αίθουσα. Η δέσμη του προτζέκτορα φέρνει στο φως απρόσκλητους επισκέπτες. Τα φαντάσματα του κινηματογραφικού παρελθόντος συναντιούνται για μια τελευταία βραδιά μπροστά και πίσω απ’ την οθόνη. Ένα αριστουργηματικό σχόλιο για το σινεμά που αγαπήσαμε και δεν (θα) υπάρχει πια, το φιλμ του Τσάι Μινγκ Λιάνγκ συγκαταλέγεται ασυζητητί ανάμεσα στις σημαντικότερες στιγμές της 7ης Τέχνης. Η προβολή είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Όλοι μαζί θα κλαίμε αγκαλιά. (Κυριακή 8/10, Ιντεάλ, 18.00)

Double Feature Πέδρο Αλμοδόβαρ: Strange Way of Life + Ο Νόμος του Πόθου

Δύο άντρες με κοινό παρελθόν, αλλά αντιδιαμετρικά αντίθετη εξέλιξη στα δύο άκρα του νόμου, συναντιούνται έπειτα από χρόνια σε έναν οικισμό της Άγριας Δύσης. Η επανασύνδεσή τους φέρνει στο φως καταπιεσμένα πάθη, πυροδοτώντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εποχή της νιότης. Θα κερδίσει η αγάπη; Ο Αλμοδόβαρ σκηνοθετεί ένα queer γουέστερν τσέπης με τους Ίθαν Χοκ και Πέδρο Πασκάλ που κέρδισε τις εντυπώσεις στις Κάννες.

Μαζί προβάλλεται μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του Πέδρο, Ο Νόμος του Πόθου. Σε μια καλοκαιρινή Μαδρίτη που πυρπολείται από τη ζέστη και τα πάθη των κατοίκων της, ένας γκέι σκηνοθέτης, ο οποίος έχει συνηθίσει να τηρεί αποστάσεις από τους εραστές του, θα δει την πραγματικότητά του να καταλύεται βίαια από τον ερχομό ενός παροξυσμικού νεαρού. Η ζωή και η τέχνη μοιράζονται το ίδιο καυτό κρεβάτι σε μια από τις πιο τολμηρές, ατίθασες και -για πολλούς θαυμαστές του- καλύτερες ταινίες του Αλμοδόβαρ. Πρωταγωνιστούν Αντόνιο Μπαντέρας και Κάρμεν Μάουρα. (Τρίτη 3/10, Ιντεάλ, 21.30)

How to Have Sex

Μια νεαρή κοπέλα ταξιδεύει με τις φίλες της στα Μάλια για να ζήσει την all inclusive διονυσιακή εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. To σχέδιό της είναι σχετικά απλό: κλάμπινγκ, άφθονο αλκοόλ, γνωριμίες. Ετοιμάζεται για τις καλύτερες διακοπές της ζωής της, ένα γεγονός όμως το τελευταίο βράδυ είναι αρκετό για να γκρεμίσει τα εφηβικά της όνειρα. Στο εντυπωσιακό ντεμπούτο της, η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ μέσα από μία σπουδή στη συναίνεση λέει μια αλήθεια που δεν έχει ξαναειπωθεί στο σινεμά. Και κερδίζει πανηγυρικά το μεγάλο βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτη. (Πέμπτη 28/9, Ιντεάλ, 22.00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η γνώμη μας για το How to Have Sex από τις Κάννες

Priscilla

Μια φορά κι έναν καιρό, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, μια συνεσταλμένη έφηβη βρέθηκε σε θέση που θα ζήλευαν εκατομμύρια κορίτσια: Έγινε εκλεκτή της καρδιάς του Έλβις Πρίσλεϊ, του μεγαλύτερου ποπ ειδώλου του 20ού αιώνα, κι αργότερα γυναίκα του. Η Κόπολα συνοψίζει την ανορθόδοξη ενηλικίωση της Πρισίλα Πρίσλεϊ από τα 17 της μέχρι τα 27 χρόνια πλάι σε έναν κυκλοθυμικό Βασιλιά, σε ένα παλάτι που έγινε το χρυσό κλουβί της. Βασισμένη στα απομνημονεύματά της Πρισίλα, η ταινία ξεκινά ως πραγματοποίηση μιας ροζ φαντασίωσης και συνεχίζεται με ένα κορίτσι που μαθαίνει να μην πιστεύει σε φανταστικές αγάπες. Βραβείο ερμηνείας στη Βενετία για την Κέιλι Σπέινι, παρτενέρ της ο ανερχόμενος Τζέικομπ Ελόρντι του Euphoria. (Παρασκευή 6/10, Ιντεάλ, 22.00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η γνώμη μας για το Priscilla από τη Βενετία

Οι Μαχητές

Η ολονύκτια οδύσσεια μιας νεανικής συμμορίας η οποία κατηγορείται άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, και τώρα αναζητά απεγνωσμένα το δρόμο πίσω στην ασφαλή περιοχή της. Ο Γουόλτερ Χιλ χτίζει έναν εξεζητημένο κινηματογραφικό κόσμο όπου τα χρώματα γίνονται ζωηρά και μεθυστικά, η βία αναπαρίσταται με μια αλάθητη χορογραφική τελειότητα, η πόλη της Νέας Υόρκης μεταμορφώνεται σε μια μοντέρνα ζούγκλα γεμάτη σύγχρονες φυλές και οι σκηνές εναλλάσσονται με τη λογική των κόμικ. Κλασικό φιλμ, βασισμένο μάλιστα στην Κύρου Ανάβασιν του Ξενοφώντα. (Παρασκευή 28/9, Άστυ, 22.30)

Οι Αισθηματίες

Επετειακή προβολή 10 χρόνων, παρουσία των συντελεστών, για μια αγαπημένη ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος διακινεί αρχαία σε νεκροφόρες και δύο νεαροί που κάνουν τις βρωμοδουλειές του και κάνουν το μοιραίο λάθος να ερωτευτούν. Τώρα, πρέπει να βγουν από τη μέση. Τάκης Μόσχος, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος και Ηλιάνα Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν στην τελευταία ταινία μυθοπλασίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ένα αντισυμβατικό ρομαντικό φιλμ αφιερωμένο σε «πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στον σύγχρονο καιρό μας». Παρουσία των συντελεστών. (Παρασκευή 29/9, Άστορ, 20.00)

Dream Scenario

Νίκολας Κέιτζ alert! Τα πάντα στη ζωή του Πολ, ενός βαρετού ακαδημαϊκού και οικογενειάρχη, ανατρέπονται όταν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίζουν ξαφνικά να τον βλέπουν στα όνειρά τους. Όταν όμως αυτές οι νυχτερινές επισκέψεις στον ύπνο των αγνώστων παίρνουν εφιαλτική τροπή, ο Πολ καλείται να σώσει τη λογική και την υπόληψή του, ενώ παράλληλα δυσκολεύεται να διαχειριστεί την αναπάντεχη φήμη. Ο Νίκολας Κέιτζ πρωταγωνιστεί κερδίζοντας μερικές από τις πιο ενθουσιώδεις κριτικές που έχει εισπράξει στη μέχρι τώρα καριέρα του. (Πέμπτη 5/10, Δαναός 1, 20.00)

Άγνωστοι Μεταξύ Μας

Ο Άνταμ είναι ο μοναδικός ένοικος σε μια πολυκατοικία στην άκρη της πόλης. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γιατί ένα βράδυ χτυπά την πόρτα του ένας γείτονας και σύντομα ένα ειδύλλιο ξεκινά ανάμεσά τους. Όμως στη ζωή του Άνταμ συμβαίνει κάτι παράξενο: με ένα μυστηριώδη τρόπο, αν και νεκροί εδώ και πολλά χρόνια, οι γονείς του εξακολουθούν να ζουν στο πατρικό του σπίτι και μάλιστα τον υποδέχονται εκεί. Άντριου Σκοτ και Πολ Μέσκαλ πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Weekend και του 45 Χρόνια. Στο τέλος δεν θα έχει μείνει κανείς ασυγκίνητος στην αίθουσα. (Δευτέρα 9/10, Ιντεάλ, 21.00)

Το Άγγιγμα του Ζεν

Μια μεταμφιεσμένη νεαρή αριστοκράτισσα που καταδιώκεται από διεφθαρμένους αξιωματούχους βρίσκει καταφύγιο σε ένα απομονωμένο και πιθανώς στοιχειωμένο χωριό. Όταν η ταυτότητά της αποκαλυφθεί, εκείνη και οι σύντροφοί της θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ορδή πολεμοχαρών αντιπάλων. Το μεγαλειώδες αριστούργημα του Κινγκ Χου, του ανθρώπου που άλλαξε ριζικά το σινεμά πολεμικών τεχνών, μεταπηδά από την ιστορία φαντασμάτων στο πολιτικό θρίλερ κι από την πανδαισία εξαίσια χορογραφημένων σκηνών δράσης σε μια μεταφυσική εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Ένα από τα κλασικότερα ασιατικά φιλμ του 20ου αιώνα. (Κυριακή 1/10, Άστυ, 18.00)

Το Θηρίο

Η μεγάλη αδικημένη ταινία του φετινού φεστιβάλ Βενετίας. Μια γυναίκα και ένας άντρας συναντιούνται μυστηριωδώς, ξανά και ξανά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους. Τους βρίσκουμε σε μια έπαυλη του Παρισιού το 1910, έπειτα στο Λος Άντζελες του 2014 και αργότερα σε μια δυστοπική γαλλική πρωτεύουσα, το 2044, στο εσωτερικό ενός κλαμπ. Τη γυναίκα (Λεά Σεϊντού) βασανίζει μονίμως το προαίσθημα ότι κάτι άσχημο αναμένεται να συμβεί. Ο άντρας (Τζορτζ ΜακΚέι) την καθησυχάζει και της ζητά να του αφεθεί. Κάθε φορά που συναντιούνται, το προαίσθημά της βγαίνει με κάποιο τρόπο αληθινό. Ο Μπερτράν Μπονελό, ένας από τους πιο αντισυμβατικούς σκηνοθέτες του μοντέρνου σινεμά, μεταμορφώνει μια πανέμορφη νουβέλα του Χένρι Τζέιμς σε ένα σκοτεινό, εγκεφαλικό και συναρπαστικό sci-fi παραμύθι που διατρέχει παρελθόν και μέλλον ψάχνοντας απαντήσεις για τα μεγάλα αινίγματα της ερωτικής έλξης και της ανθρώπινης ύπαρξης. (Κυριακή 1/10, Άστορ, 21.30)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η γνώμη μας για Το Θηρίο από τη Βενετία

Μην Πετάξεις Τίποτα

Η 10χρονη Μαρία ζει με τη μαμά της στο Λονδίνο του 1984, σε ένα σπίτι γεμάτο σκουπίδια και αγάπη. Μέχρι που μια μέρα η Μαρία ξεριζώνεται βίαια από το ονειρικό σκουπιδοφρούριο της παιδικής της ηλικίας, για να παραδοθεί στα χέρια μιας τρυφερής θετής μητέρας και μιας πιο φυσιολογικής ενηλικίωσης. Όταν όμως εμφανίζεται ένας παλιός γνώριμος, το παρελθόν έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Οι συσχετισμοί με το Aftersun είναι αναπόφευκτοι, όμως αυτό το παράτολμο ντεμπούτο αναγγέλλει τον ερχομό ενός μεγάλου σκηνοθετικού ταλέντου με επιρροές από το σινεμά του Νιλ Τζόρνταν και της Άντρεα Άρνολντ. Βραβευμένο στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ Βενετίας, με πρωταγωνιστή τον Τζόζεφ Κουίν του Stranger Things. (Παρασκευή 29/9, Ιντεάλ, 22.00)

Ξερά Χόρτα

Ο Σαμέτ, ένας μεσήλικας δάσκαλος καλλιτεχνικών, διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας. Όσο ονειρεύεται μια μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία απ’ τις μαθήτριές του. Όταν στην τσάντα του 14χρονου κοριτσιού βρεθεί ένα ερωτικό σημείωμα, ο Σαμέτ καταλήγει άδικα κατηγορούμενος και αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του. Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για τη νέα ταινία του μεγάλου Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν του οποίου του αφηγηματικό στυλ ξεδιπλώνεται μέσα από πελώριες λυρικές εικόνες που συλλαμβάνουν την ουσία του δράματος σε όλη του την έκταση. Στην προβολή θα παραστεί ο πρωταγωνιστής Ντενίζ Τσελιλόγλου. (Τετάρτη 4/10, Άστορ, 20.00)

Πράσινα Σύνορα

Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα. Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας για ένα άκρως επίκαιρο δράμα από την υποψήφια για Όσκαρ Ανιέσκα Χόλαντ. (Σάββατο 7/10, Δαναός 1, 21.15)

Στο Ποταμόπλοιο

Σε ένα πλωτό κέντρο ημέρας καταμεσής του Σηκουάνα, παράρτημα μιας ψυχιατρικής κλινικής του Παρισιού, άτομα με κάθε λογής ψυχικά νοσήματα συγκεντρώνονται οικειοθελώς για καλλιτεχνικές κυρίως δραστηριότητες. Η φετινή Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου ανήκει στον εμβληματικό Γάλλο ντοκιμαντερίστα Νικολά Φιλιμπέρ, για αυτήν την συγκινητική ματιά στον θεραπευτικό ρόλο της τέχνης. Ίσως το ντοκιμαντέρ της χρονιάς. (Πέμπτη 28/9, Δαναός 1, 19.15)

Στιγμιότυπα

L-R: Promotional portrait of American actors Lili Taylor, Robert Downey, Jr., Christopher Penn and Jennifer Jason Leigh on the set of the film, 'Short Cuts,' directed by Robert Altman, 1993. (Photo by Fotos International/Getty Images)

Ίσως η κορυφαία ταινία της ύστερης περιόδου του Ρόμπερτ Όλτμαν. Υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και τιμημένη με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, ένα αληθινό αριστούργημα των αμερικάνικων ’90s συνθέτει ένα επικό καλειδοσκόπιο μοντέρνας αστικής πραγματικότητας μέσα από τις παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες ιστορίες 22 χαρακτήρων σε ένα διάστημα λίγων 24ώρων, με φόντο το Λος Άντζελες. Ο Όλτμαν διασκευάζει εννέα διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ και τα ενώνει σε ένα ψηφιδωτό σύγχρονης παράνοιας και απόγνωσης που αντανακλά συγκλονιστικά το κωμικοτραγικό πανόραμα της ανθρώπινης κατάστασης. Η προβολή γίνεται για τα 30 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας. (Κυριακή 1/10, Ιντεάλ, 19.00)

Φίλησέ Με Θανάσιμα

Ξεκινούσε ως δαιδαλώδης αστυνομική ιστορία για να κορυφωθεί σε ένα πλήρες ολοκαύτωμα, είχε ως πρωταγωνιστή έναν φασίζοντα ντετέκτιβ και για πλοκή την αναζήτηση ενός κουτιού της Πανδώρας με θανάσιμα μυστικά. Ο Ρόμπερτ Όλντριτς έφτιαχνε μια κινηματογραφική βόμβα, προορισμένη να εκραγεί στο τελευταίο της ακριβώς λεπτό, στέλνοντας τις λογοτεχνικές σελίδες του Μίκι Σπιλέιν, το φιλμ νουάρ, την πυρηνική υστερία των ημερών και την πιο μηδενιστική άποψη για τον κόσμο που μας περιβάλλει να σκάσουν μπροστά στα πρόσωπα των θεατών. Ένα φιλμ που έχει επηρεάσει από τον Γκοντάρ και το Γαλλικό Νέο Κύμα, μέχρι ταινίες όπως το Repo Man και το Pulp Fiction. (Σάββατο 30/9, Ιντεάλ, 17.45)

Λυκόφως

Σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Ουγγαρίας, ένας σκληροτράχηλος αστυνομικός ερευνά μια σειρά από φόνους κοριτσιών. Όσο η τοπική κοινωνία αρνείται να παραδεχτεί αυτό που της συμβαίνει, ο ίδιος βυθίζεται σταδιακά στην εμμονή αναζητώντας λύση σ’ ένα μυστήριο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Πλασμένο με γκραβούρες από έναν κόσμο όπου το φως κοντεύει να στερέψει, το Λυκόφως αποτέλεσε για χρόνια ένα απ’ τα εξαφανισμένα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά. Η πρόσφατη αποκατάστασή του επανασυστήνει στο κοινό μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και απειλητικές ταινίες που έγιναν ποτέ. (Σάββατο 30/9, Ιντεάλ, 18.00)

Η Θεωρία του Σύμπαντος

1962. Σε ένα επιστημονικό συνέδριο φυσικής στις Άλπεις, ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να ολοκληρώσει τη διπλωματική του γύρω από μια προκλητική θεωρία για την ύπαρξη παράλληλων πραγματικοτήτων, ενώ σύντομα παράξενα φαινόμενα γύρω του μοιάζουν να την επιβεβαιώνουν: δυσοίωνες φιγούρες, αλλόκοτοι σχηματισμοί νεφών στον ουρανό, ανεξήγητοι θάνατοι και σωσίες, και –φυσικά– μια μυστηριώδης πιανίστρια την οποία ερωτεύεται σφόδρα. Επιρροές από Τρίερ, Χίτσκοκ, νουάρ του ‘50, αλλά και παραδοσιακά ρομάντζα μέχρι και το σινεμά του multiverse. Σε μια από τις ταινίες που συζητήθηκαν πολύ στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Τιμ Κρόγκερ και της παραγωγού Βικτόρια Στόλπε. (Δευτέρα 2/10, Άστορ, 22.00)

Transistence

10/07/2023. Η Άνα, μια τρανς γυναίκα, μετανάστρια από την Κούβα, δολοφονείται άγρια μέσα στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας. Άλλο ένα τρανσφοβικό έγκλημα μίσους σε μια χώρα που αναγνωρίζει και παρέχει ελάχιστα δικαιώματα στα τρανς πρόσωπα. Την ίδια χρονιά, η Ισπανία ψηφίζει το πιο προοδευτικό πλαίσιο νόμου για τα τρανς δικαιώματα στην Ευρώπη. Πώς ο νόμος επηρεάζει τις ζωές των μελών της κοινότητας αυτής; Άτομα που αγωνίζονται για τα τρανς δικαιώματα, από την πρώτη τρανς βουλεύτρια της Ισπανίας, Κάρλα Αντονέλι, μέχρι τη ΓΓ Ισότητας, Άνχελα Ροδρίγεζ Μαρτίνεζ, αφηγούνται την πραγματικότητά τους σε κοινωνίες δύο ταχυτήτων. Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει all-queer πάνελ με δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ψυχολόγους, νομικούς. (Τετάρτη 4/10, Άστυ, 17.00)

The Royal Hotel

Όταν ξεμένουν από λεφτά, δύο νεαρές Αμερικανίδες που κάνουν τις διακοπές τους στην Αυστραλία καταλήγουν να δουλεύουν σε μια παμπ στη μέση του πουθενά που εξυπηρετεί τους μεταλλωρύχους της κοντινής κωμόπολης. Απομονωμένες σύντομα σε έναν εφιάλτη όπου δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν, οι δύο φίλες πρέπει να αντέξουν τον αντρικό κλοιό που σφίγγει απειλητικά γύρω τους. Η ανερχόμενη Κίτι Γκριν χειρίζεται μαεστρικά τους μηχανισμούς του σινεμά τρόμου και της παράνοιας, για να πυροδοτήσει μια πραγματική φεμινιστική βόμβα. (Σάββατο 7/10, Άστορ, 22.30)

Το Τελευταίο Βαλς

Ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί ένα από τα σπουδαιότερα concert films όλων των εποχών. Τη Μέρα των Ευχαριστιών του 1976, στο κλαμπ Winterland του Σαν Φρανσίσκο, το συγκρότημα των Band αποφάσισε να πει οριστικά αντίο στο κοινό του, αποχαιρετώντας μια ολόκληρη εποχή. Τον Ρόμπι Ρόμπερτσον και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ συνόδευσαν στη σκηνή ιερά τέρατα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Νιλ Γιανγκ, η Τζόνι Μίτσελ, ο Βαν Μόρισον κ.α. Η δημιουργία του Σκορσέζε παραμένει συγκινητική καταγραφή μιας αξέχαστης συναυλίας με την οποία το παραδοσιακό αμερικανικό ροκ παραχωρούσε τη θέση του σε νέα ακούσματα, αφήνοντας τη μουσική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Επετειακή προβολή 45 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας. (Παρασκευή 6/10, Ιντεάλ, 19.30)

Info:

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η δυνατότητα να κλείσετε εισιτήρια, στο σάιτ των Νυχτών Πρεμιέρας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα