Netflix

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ 3 BODY PROBLEM ΤΟΥ NETFLIX

Η εναντίωση των Συντηρητικών των Η.Π.Α. στη σειρά και ο αδιανόητος φόνος ενός παραγωγού του 3 Body Problem από δηλητήριο.

Ο David Benioff και ο Daniel Weiss (πιο γνωστός με τα αρχικά του, D.B.), οι πρώην showrunners του Game of Thrones, επέστρεφαν με αεροπλάνο στις Η.Π.Α. μετά από μία έντονη περιοδεία στην Ιαπωνία όπου προωθούσαν την τελευταία σεζόν της σειράς, στην οποία είχαν αφιερώσει μία δεκαετία από τη ζωή τους. Ήταν το καλοκαίρι του 2019 και πίσω στο έδαφος, μαίνονταν άγριες συζητήσεις μεταξύ των φαν εκείνης για το αν οι δυο τους είχαν δικαιώσει εκείνη τη σειρά με την αμφιλεγόμενη τελευταία σεζόν της.

Δεν ξέρω αν ο Benioff και ο Weiss σκέφτονταν τις αντιδράσεις ή όχι, ξέρω όμως πως τότε τους απασχολούσε μία τριλογία πυκνών cult μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, γνωστά και ως Remembrance of Earth’s Past, από τον συγγραφέα Cixin Liu. Τέσσερα χρόνια μετά, θα γίνονταν το 3 Body Problem. Η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή που έχει κάνει ποτέ το Netflix

Σε μία ιστορία τόσο παλιά όσο και ο χρόνος ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ αντιτάχθηκαν αμέσως στην παραγωγή του 3 Body Problem όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά, κατηγορώντας το μυθιστόρημα ότι «παπαγαλίζει την επικίνδυνη προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας».

Συντηρητικοί vs. 3 Body Problem

Netflix

Το μυθιστόρημα, όπως και η διασκευή του στο Netflix, παρακολουθεί την ανακάλυψη που κάνει η ανθρωπότητα για μία επικείμενη εξωγήινη εισβολή και το πώς θα προετοιμαστεί για αυτή, όμως πιστεύεται ευρέως ότι πρόκειται επίσης για μία μεταφορά σχετικά με τη σχέση της Κίνας και των Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. είναι, θεωρητικά, η τεχνολογικά ανώτερη εξωγήινη φυλή εδώ, που σκοπεύει να εισβάλει και να αποικίσει τη Γη αφού έχει εξαντλήσει τους δικούς της πόρους, ενώ η Κίνα είναι οι άνθρωποι του μυθιστορήματος που αναγκάζονται να καταφύγουν σε μία αμοιβαία καταστροφή ώστε να εξισώσουν τις ανισότητες ισχύος μεταξύ εκείνων και των αντιπάλων.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί αναστατώθηκαν με τη διασκευή του μυθιστορήματος από το Netflix. Όταν το The Three-Body Problem μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Ken Liu και επανεκδόθηκε το 2014, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον – και μια λεγεώνα θαυμαστών, συμπεριλαμβανομένου του Barack Obama – στον δυτικό κόσμο, αποσπώντας κιόλας το βραβείο Hugo για το καλύτερο μυθιστόρημα. Ο Liu Cixin όμως είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε συνέντευξή του στο New Yorker το 2019, όταν σχολίασε τον εγκλεισμό των μουσουλμάνων Ουιγούρων σε στρατόπεδα της Κίνας στο Xinjiang, λέγοντας «θα προτιμούσατε [οι Ουιγούροι] να πετσοκόβουν πτώματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σχολεία σε τρομοκρατικές επιθέσεις; Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση βοηθάει την οικονομία τους και προσπαθεί να τους βγάλει από τη φτώχεια».

Αν και οι σχετικές λεπτομέρειες είναι λιγοστές, εκτιμάται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα στην Κίνα, τα οποία έχουν συγκριθεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το άρθρο του New Yorker, γραμμένο από την Κινέζα-Αμερικανή δημοσιογράφο Jiayang Fan, είχε συζητήσει με μία συζήτηση σχετικά με την πλύση εγκεφάλου. Η Fan γράφει ότι η απάντηση του συγγραφέα «αντιγράφει την κυβερνητική προπαγάνδα με τόση ακρίβεια που δεν μπορούσα να μην ρωτήσω τον Liu αν σκέφτηκε ποτέ ότι μπορεί να έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου», και εκείνος απάντησε,«Ξέρω τι σκέφτεστε: Τι γίνεται με την ατομική ελευθερία και την ελευθερία της διακυβέρνησης; Όμως οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Για τους απλούς ανθρώπους, είναι το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι τιμές των ακινήτων, η εκπαίδευση των παιδιών τους [που τους απασχολεί]. Όχι η δημοκρατία», και είχε συνεχίσει περιγράφοντας την προοπτική μιας κινεζικής δημοκρατίας ως «τρομακτική» και «επίγεια κόλαση». Στη συνέχεια, ο Lui υπέδειξε ότι ίσως η Fan είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου, αφού έχει ζήσει στις Η.Π.Α. για τρεις δεκαετίες.

Το άρθρο της Fan τράβηξε την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσινγκτον. Μετά την είδηση ότι το Netflix θα μετέτρεπε το μυθιστόρημα σε σειρά-μπλοκμπάστερ, πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είχαν γράψει στο Netflix κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι κανονικοποιεί τη μεταχείριση των Ουιγούρων. «Τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται συστηματικά και σε κλίμακα που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας», τόνιζαν. «Δυστυχώς, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να επιτρέπουν είτε ενεργά είτε σιωπηρά την κανονικοποίηση ή το ξέπλυμα των εγκλημάτων αυτών. Η απόφαση να παραχθεί διασκευή του έργου του κ. Liu μπορεί να θεωρηθεί ως μία τέτοια κανονικοποίηση».

Δύο ημέρες αργότερα, το Netflix διέψευσε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η πλατφόρμα δεν δραστηριοποιείται στην Κίνα και ότι μεταφέρει το μυθιστόρημα του Cixin χωρίς να υιοθετεί τις απόψεις του, ή να υποστηρίζει την κινεζική κυβέρνηση. Ο Cixin δεν συμμετείχε στη δημιουργία της σειράς, ενώ μεγάλο μέρος της πλοκής και των χαρακτήρων έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένου του σκηνικού από το Πεκίνο στο Λονδίνο.

Όσο για τον συγγραφέα, όταν ερωτήθηκε κάποια χρόνια μετά το άρθρο του New Yorker εάν μετανιώνει τις δηλώσεις του, είχε πει στον Guardian:

«Το Netflix προσάρμοσε το βιβλίο μου με βάση το περιεχόμενο του ίδιου του βιβλίου, το οποίο είναι μία φυσιολογική πολιτιστική ανταλλαγή και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μαζί του. Πιστεύω ότι οι συγγραφείς πρέπει να έχουν την ελευθερία να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις», και «την ελευθερία να εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων από διαφορετικούς χώρους, κάτι που άσκησα στη συνέντευξη στο New Yorker».

Εκ του αποτελέσματος πάντως, τα πράγματα πήγαν αντίστροφα. 

Σύμφωνα με το CNN, η σειρά έχει προκαλέσει «εθνικιστική οργή» στην Κίνα, με ορισμένους να κατηγορούν τις απεικονίσεις της Κόκκινης Φρουράς ως απόπειρα του Χόλιγουντ να κάνει σκόπιμα τη χώρα να φαίνεται κακή. Άλλοι κατηγόρησαν τις «πολιτικά ορθές» αλλαγές στην ιστορία, καθώς η εκδοχή του Netflix διαθέτει ένα πιο ποικιλόμορφο διεθνές καστ. Το tag «η κινέζικη εκδοχή κερδίζει» φέρεται επίσης να έγινε trending, αναφερόμενο στην εκδοχή της ιστορίας από την Tencent που κυκλοφόρησε πέρσι.

Ορισμένοι συντηρητικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη σχολιάζουν θετικά την εναρκτήρια σκηνή του 3 Body Problem στο X (πρώην Twitter), όπου ένας ηλικιωμένος καθηγητής δολοφονείται αφότου αρνείται να συναινέσει στις απαιτήσεις νεαρών επαναστατών για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του. Ένα δείγμα από τις αντιδράσεις περιλαμβάνει σχόλια όπως, «Για να καταλάβετε τι κάνει η Αριστερά, προτείνω να παρακολουθήσετε την έναρξη της σειράς του Netflix 3 Body Problem. Η σκηνή της πολιτιστικής επανάστασης δείχνει τι συμβαίνει. Μάθετε ιστορία ή είστε καταδικασμένοι», «Μόλις είδα την εναρκτήρια σκηνή της σειράς 3 Body Problem του Netflix που απεικονίζει ένα λιντσάρισμα της κινέζικης πολιτιστικής επανάστασης και θυμίζει τρομακτικά το πού μας οδηγεί η woke κουλτούρα: καμία ελευθερία λόγου ή σκέψης, ακολουθήστε τη γραμμή του κόμματος ή εξοντωθείτε, μη διανοηθείτε καν την αντεπανάσταση», και «η εναρκτήρια σκηνή απεικονίζει τέλεια τη σημερινή μας αντιανθρώπινη λατρεία». 

Δολοφονήθηκε κάποιος πίσω από τις κάμερες του 3 Body Problem;

NETFLIX

Ναι, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος παραγωγός ταινιών και τηλεόρασης Lin Qi δηλητηριάστηκε και αργότερα πέθανε κατά τα πρώτα στάδια της παραγωγής της ταινίας 3 Body Problem. Ο κύριος ύποπτος ήταν ο Xu Yao, συνάδελφος του Lin στο The Three-Body Problem Universe, την κινεζική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και πιθανώς ακόμη και video games εμπνευσμένων από την τριλογία του Cixin.

Ο Lin ίδρυσε τη The Three-Body Problem Universe, μία θυγατρική εταιρεία της κινέζικης εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών YooZoo Group, και πούλησε στο Netflix τα δικαιώματα για τη μεταφορά του βιβλίου σε τηλεοπτική σειρά, αφότου είχε δυσκολευτεί να εκκινήσει τη δημιουργία κινέζικης μεταφοράς. Ο Xu Yao ήταν διευθύνων σύμβουλος της The Three-Body Problem Universe και συνελήφθη εν μέσω φημών για διαμάχη με τον Lin και άλλα στελέχη της εταιρείας. Αναφέρθηκε ότι ο Xu είχε εμμονή με την αμερικανική σειρά Breaking Bad και είχε στήσει το δικό του εργαστήριο στη Σαγκάη ώστε να φτιάχνει και να δοκιμάζει δηλητήρια που αργότερα θα σκότωναν τον Lin. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Lin δηλητηριάστηκε με ένα κοκτέιλ από έως και πέντε θανατηφόρες ουσίες, και πέθανε εννέα ημέρες μετά το χτύπημα, παρά τις 40 λίτρων μεταγγίσεις αίματος.

Σύμφωνα με το China Daily, ο Xu Yao καταδικάστηκε σε θάνατο από το Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της Σαγκάης για τη δολοφονία του Lin Qi. «Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Xu προκάλεσε σκόπιμα το θάνατο του Lin μέσω δηλητηρίασης και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβει την εσχάτη των ποινών και να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα για όλη του τη ζωή. Επιπλέον, ο Xu καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και στερήθηκε τα πολιτικά δικαιώματα ισόβια για τη δηλητηρίαση τεσσάρων ακόμη υπαλλήλων», γράφει σχετικό άρθρο.

Παρά τα άνωθεν εμπόδια, το 3 Body Problem συνεχίζει την πορεία του στο Netflix, με τους David Benioff και D.B. Weiss να έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να σχεδιάζουν τη δεύτερη σεζόν της σειράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα