ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ZERO WASTE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποια οφέλη έχει μία επιχείρηση όταν ανακυκλώνει; Δύο επιχειρηματίες απαντούν.

Φαίνεται αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι. Οι επιχειρήσεις εστίασης δεν ανακυκλώνουν όσο θα έπρεπε. Πολλές δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να φτιάξουν τις δομές της ανακύκλωσης ή να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους να ανακυκλώνει. Κι έτσι τόνοι γυαλιού, πλαστικού, αλουμινίου και τροφίμων καταλήγουν σε έναν κοινό κάδο, ανίκανα πλέον να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ευτυχώς υπάρχουν και εκείνα τα φωτεινά παραδείγματα που έχουν βάλει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα των επιχειρήσεών τους. Και σε αυτό τους βοήθησε σημαντικά το πρόγραμμα Zero Waste Future της Coca-Cola που διεξάγεται σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τις επιχειρήσεις εστίασης. Ένα πρόγραμμα το οποίο όχι μόνο εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν αλλά τους δίνει και το κίνητρο όπως θα δείτε και στο βίντεο, για να επιτύχουν την τιμητική διάκριση.

Μιλήσαμε λοιπόν με 2 ιδιοκτήτες χώρων εστίασης για τα οφέλη του προγράμματος. Υπήρχαν κάποιες κοινές συνισταμένες στις σκέψεις τους.

Η πρώτη ήταν ότι η ανακύκλωση ξεκινά από το σπίτι και τελειώνει στο σπίτι. Και οι δύο κύριοι μάς είπαν ότι ανακύκλωναν και προτού γίνουν επιχειρηματίες ή προτού σκεφτούν να το κάνουν στην επιχείρησή τους. Και ότι βλέπουν το προσωπικό που πλέον έχει εκπαιδευτεί από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης μέσω του προγράμματος Zero Waste Future της Coca-Cola, να ανακυκλώνει πλέον και εκτός επιχείρησης.

Η δεύτερη κοινή παραδοχή ήταν ότι δεν είναι όλοι πρόθυμοι εκ πρώτης να ανακυκλώσουν. Ειδικά οι μεγαλύτερες γενιές αντιστέκονται στην αρχή στις νέες συνθήκες. Μόλις όμως λάβουν την εκπαίδευση, μόλις αντιληφθούν πόσο απλή και εύκολη είναι η διαδικασία της συλλογής των απορριμάτων στους ειδικούς κάδους, μπαίνουν και εκείνοι με χαρά στο παιχνίδι, όπως οι νεότεροι.

Το τρίτο κοινό σημείο επαφή ήταν το συναίσθημα της ολοκλήρωσης που δίνει η προσφορά στον πλανήτη. Με τόσο απλές κινήσεις, με τόσο πρακτικές διαδικασίες μπορούμε όλοι να κάνουμε τόσο καλύτερο τον πλανήτη γύρω μας. Και όποιος έχει μπει στη διαδικασία, αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα το πόσο ωφελείται και εκείνος και οι γύρω του από το δικό του μικρό λιθαράκι.

Στο zerowastefuture.gr μπορείτε και εσείς να μάθετε πώς θα κάνετε βιώσιμη την επιχείρησή σας.

Το να προσφέρουμε στον πλανήτη μας είναι κάτι τόσο εύκολο, τόσο απλό. Η ανακύκλωση είναι μία ανθρώπινη αλυσίδα που αναζητά καθημερινά περισσότερους κρίκους. Και η Coca-Cola φροντίζει αυτοί οι κρίκοι να ενωθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα