Ο Γιουσουφά Φαλ εναντίον του Μουσταφά Φαλ Eurokinissi

ΟΙ ΦΑΛ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΟΥΣ

Μπορεί να καταλάβει κανείς αν κάποιος παίζει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, ακούγοντας μόνο το επίθετο ενός αθλητή; Μάλλον ναι. Οι Τραορέ, οι Φαλ, οι Μίλερ, οι Τζόουνς και οι …Παπαδόπουλοι, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές σε μια σημειολογική (λέμε τώρα) ανάλυση

Πως μπορούμε να καταλάβουμε τι σπορ κάνει ένας αθλητής. Από την σωματοδομή του σίγουρα. Μήπως κι από το επίθετό του; Πολύ πιθανό! Υπάρχουν ορισμένα ονόματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα συγκεκριμένο σπορ. Θέλετε αποδείξεις; Τις έχουμε!

Οι διάφοροι Τραορέ αυτής της γης παίζουν ποδόσφαιρο. Αντίθετα οι απανταχού Φαλ είναι γεννημένοι για να έχουν στα χέρια τους μια μπάλα του μπάσκετ. Γιατί δεν βγήκε ποτέ ένας καλός ποδοσφαιριστής με το επίθετο Τζόρνταν; Ή δεν είδαμε ένα μπασκετμπολίστα πρώτης γραμμής ονόματι Ρονάλντο;

Εντάξει, δεν είναι όλα 100% δεδομένα, ωστόσο, η σημειολογία των επιθέτων σε κάνει να μαντέψεις εύκολα το άθλημα του τάδε Τζόουνς που θα βρεθεί μπροστά σου, χωρίς να γνωρίζεις τίποτε περισσότερο για το λεγάμενο.

Η μεγάλη οικογένεια των Τραορέ

Το επίθετο Τραορέ είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην αφρικανική ήπειρο. Λες και βλέπουμε μια μεγάλη οικογένεια στα διάφορα γήπεδα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, οι Τραορέ ξεπηδάνε σαν τα μανιτάρια.

Δεν ξέρουμε αν ο πατριάρχης όλων είναι ο θρυλικός Τζίμι Τραορέ, που έπαιξε στη Λίβερπουλ εφτά χρόνια (1999-2006) κερδίζοντας μέχρι και το Τσάμπιονς Λιγκ στον τρομερό τελικό της Κωνσταντινούπολης, όταν οι “κόκκινοι” ισοφάρισαν το 3-0 της Μίλαν σε 3-3 και πήραν το τρόπαιο στα πέναλτι.

Ο προερχόμενος από το Μάλι αριστερός μπακ ήταν ίσως ο πρώτος των Τραορέ που έπαιξαν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.

Σε ανάμνηση του φοβερού Τζίμι, που είναι πλέον 43 ετών, αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά γήπεδα βρίσκονται τουλάχιστον … άλλοι εννιά Τραορέ.

Ο Αντάμα Τραορέ είναι ίσως ο πιο γνωστός απ’ όλους. Ο 28χρονος Ισπανός, που έκανε καριέρα στη Γουλβς, εντυπωσιάζοντας με την σωματοδομή και την ταχύτητα του, έκανε ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Μπαρτσελόνα και τώρα αγωνίζεται στο δεξί άκρο της επίθεσης της Φούλαμ.

Υπάρχεi ένας ακόμα Αντάμα Τραορέ (με μεσαίο όνομα Μαλούντα) κι αυτός στα 28 του, αλλά με ολιγόλεπτες συμμετοχές στη Φερεντσβάρος, αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Conference League. Γεννημένος στο Μάλι και εξτρέμ, όπως ο συνονόματος του στη Φούλαμ. Κι επειδή η Γουλβς δεν μπορεί χωρίς ένα … Τραορέ στο ρόστερ της, έχει φέτος τον νεαρό Μπουμπακάρ Τραορέ, μέσος, ηλικίας 22 ετών, επίσης από το Μάλι, σε μια χώρα όπου όλοι λέγονται Τραορέ και παίζουν ποδόσφαιρο.

Ο γνωστότερος μάλλον και ο καλύτερος Τραορέ... AP Rui Vieira

Σημειώστε ακόμα τον κυνηγό της Βιγιαρεάλ, Μπέρτραντ Τραορέ, 28 ετών από τη Μπουρκίνα Φάσο, τον Ισπανό Μόχα Τραορέ που είναι σέντερ φορ στην Εσπανιόλ, τον Χαμαρί Τραορέ από το Μάλι, δεξί μπακ της Ρεάλ Σοσιεδάδ,τον Χαμέντ Τραορέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος από τη Νάπολι παίζει δανεικός στη Μπόρνμουθ και τον σέντερ φορ της Σαχτάρ, Λασίνα Τραορέ (από την Μπουρκίνα Φάσο).

Εντάξει δεν θα μπορούσαμε εδώ στην Ελλάδα να μην έχουμε και ένα δικό μας Τραορέ. Ανήκει στο ρόστερ της Παναχαϊκής, παίζει στη Σουπερλίγκ 2, είναι μόλις 21 ετών. γεννημένος στο Παρίσι και καταγωγή από τη Γουινέα. Ο μεσιέ Αμαντού Τραορέ για την ακρίβεια…

Μα καλά, δεν βγήκε ποτέ ένας … Τραορέ που ψήλωσε απότομα και έπαιξε μπάσκετ; Ο Αλί Τραορέ ήταν ο γνωστότερος μπασκετμπολίστας με το … ποδοσφαιρικό επίθετο. Τον θυμόμαστε με τη Βιλερμπάν πριν από μερικά χρόνια. Υπάρχουν κάμποσοι Τραορέ σε διάφορα κολέγια, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Οι Φαλ είναι … γίγαντες και παίζουν μπάσκετ

Εν τω μεταξύ οι Θεοί του σύμπαντος έχουν συνωμοτήσει και όλοι οι Φαλ, που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι πανύψηλοι και παίζουν μπάσκετ (στη θέση του σέντερ). Μπορεί να υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο στη Σενεγάλη, που το ήπιε ο Φαλ ο πρώτος, μεταμορφώθηκε σε γίγαντα και ακολούθησαν όλοι με το ίδιο επώνυμο. Ο Μουσταφά Φαλ του Ολυμπιακού, για παράδειγμα, έχει ύψος 2.18 και παίζει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, ερχόμενος από τη Βιλερμπάν. Είναι γεννημένος στη Γαλλία, αλλά οι ρίζες του κρατάνε από τη Σενεγάλη. Εκτός από τα “ερυθρόλευκα” έχει φορέσει και τη φανέλα των “τρικολόρ”.

Όταν η Βιλερμπάν είδε τον Φαλ να φεύγει για τον Ολυμπιακό, τον αντικατέστησε με ένα… Φαλ. Τον Γιουσουφά Φαλ, που είναι δυο χρόνια μικρότερος (29) αλλά και τρεις πόντους ψηλότερος (2.21). Αυτός ο Φαλ έχει γεννηθεί στο Ντακάρ της Σενεγάλης, πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 2017 και παίζει στην ASVEL, κάνοντας μάλιστα φέτος μια εξαιρετική σεζόν!

Στο Ντακάρ γεννήθηκε και ο Τάκο Φαλ (ή Φολ, όπως τον προφέρουν οι Αμερικανοί) που είναι ο ψηλότερος όλων (2.29) και έπαιξε στο ΝΒΑ (Σέλτικς, Καβαλίερς). Είναι 28 ετών και την τελευταία διετία παίζει μπάσκετ στη Κίνα. Ένας άλλος Φαλ, ο Μπάιε, επίσης από το Ντακάρ της Σενεγάλης  μετακόμισε σε ηλικία 15 ετών στις ΗΠΑ και είναι μέλος της κολεγιακής ομάδας του Αρκάνσας. Είναι ο μικρότερος (20 ετών) και κοντύτερος (2.11) όλων των Φαλ. Μάλλον θα μπήκε μικρός στο πλύσιμο!

Ο Τάκο Φαλ (Φολ κατά τους Αμερικανούς) όταν έπαιζε στους Σέλτικς AP John Raoux

Σημειώστε πως όλοι αυτοί δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, ενώ όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κανένα κοντό Φαλ να παίζει κάπου ποδόσφαιρο!

Οι πορτοκαλί Τζόουνς

Από τα πιο κοινά αγγλοσαξωνικά επίθετα είναι το Τζόουνς. Κατά ένα περίεργο τρόπο όλοι σχεδόν οι Τζόουνς που γνωρίζουμε παίζουν … μπάσκετ. Πέντε μόνο στο ΝΒΑ: Ο Χερμπ (25.2.01, σμολ-φόργουορντ)  στους  Νιου Όρλεαν Πέλικανς, ο Τάιους (27, 1.85, γκαρντ) στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, ο Τρε (24, 1.85, γκαρντ) στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Ντέρικ Τζούνιορ στους Ντάλας Μάβερικς (26, 2.13, σέντερ) στους Ντάλας Μάβερικς και ο Ντέμιαν (28, 2.08, σέντερ) στους Κλίβελαντ Καβαλίερς.

‘Αλλοι δυο καλοί Τζόουνς στο μπάσκετ, παίζουν στην Ευρωλίγκα! Ο Ταϊρίκ Τζόουνς παίζει φέτος με τη φανέλα της Εφές (27, 2.03 σέντερ) και ο Κρις Τζόουνς (31, 1.88, γκαρντ) βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Βαλένθια.

Στον αντίποδα, μόνο ένας Τζόουνς παίζει ποδόσφαιρο. Ο Κέρτις Τζόουνς της Λίβερπουλ (23 ετών) και της Εθνικής Αγγλίας. Παλιότερα ο Βίνι Τζόουνς έγραψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα με τη φανέλα της Γουίμπλεντον, και στον κινηματογράφο, στο ρόλο του κακού γκάνγκστερ, ξεκινώντας από τις δυο καπνισμένες κάνες του Γκάι Ρίτσι. Τον πήρε τόσο πολύ στα σοβαρά, που έπαιζε ξύλο και στη… κανονική του ζωή.

Ακούγοντας, λοιπόν, το επίθετο Τζόουνς ξέρεις αμέσως ότι πρόκειται για μπασκετμπολίστα. Είναι, άλλωστε, μερικά επίθετα που μοιάζουν με σήμα κατατεθέν. Ένας Τσικίνιο, ας πούμε, δεν μπορεί παρά να παίζει ποδόσφαιρο. Οι Βραζιλιάνοι και οι Πορτογάλοι, συνηθίζουν να παίζουν μπάλα με τα μικρά τους ονόματα ή κάτι ενδιάμεσο σαν παρατσούκλι (Πελέ, Γκαρίντσα, Ζίκο, Σόκρατες, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Εουσέμπιο). Οι μπασκετμπολίστες από τη Βραζιλία, είχαν κι αυτοί την ίδια συνήθεια, αλλά έμειναν στην ιστορία με το ονοματεπώνυμο τους: Λεάντρο Μπαρμπόσα, Μαρσελίνιο Χουέρτας, Άντερσον Βαρεζάο. Μοναδικός που θα μπορούσε να μπερδέψει τα πράγματα είναι ο Άντερσον Μπέκερ, που δεν παίζει πλέι-μέικερ, αλλά είναι ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ.

Για αυτούς που πάντα θα υπάρχουν αμφιβολίες είναι οι Αργεντίνοι. Ο Φακούντο Καμπάσο θα μπορούσε να παίζει στη Μπόκα Τζούνιος και ο Εστεμπάν Καμπιάσο να είναι μέλος των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Ο Λουίς Σκόλα συμπαίκτης του Ντανιέλ Πασαρέλα, ο Μανού Τζινόμπιλι αστέρι της Φιορεντίνα και ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα μέλος των big 3 των Σαν Αντόνιο Σπερς μαζί με Τόνι Πάρκερ και Τιμ Ντάνκαν

Οι Μίλερ έπαιζαν μόνο στο χορτάρι

Πηγαίνοντας στη Γερμανία θα βρούμε τους πολλούς Μίλερ, που έπαιζαν μόνο ποδόσφαιρο. Επικεφαλής, βέβαια, ο αείμνηστος Γκερτ Μίλερ, ο κορυφαίος σκόρερ της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών το 2021. Ο Ντίτερ Μίλερ (1954) ήταν επίσης ένας πολύ καλός στράικερ, που έκανε μεγάλη καριέρα με την Κολωνία, ενώ ο Χάνσι Μίλερ (1957) για πολλά χρόνια, ήταν ο ιθύνων νους της Στουτγκάρδης και ένας από τους σπουδαίους χαφ του γερμανικού εθνικού συγκροτήματος.

O τελευταίος διάσημος Μίλερ, ο Τόμας, της Μπάγερν AP Matthias Schrader

Κάπως έτσι ένας Τόμας Μίλερ (γεννημένος το 1989) δεν θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί με την ασπρόμαυρη μπάλα και φυσικά να γίνει αρχηγός της Μπάγερν και της Εθνικής Ομάδας…

Και οι Παπαδόπουλοι το ίδιο…

Μίλερ στη Γερμανία, σα να λέμε Παπαδόπουλος στην Ελλάδα. Είναι ενδεχομένως το πιο συνηθισμένο ελληνικό επίθετο. Οι περισσότεροι που εμφανίστηκαν στα γήπεδα, έπαιζαν ή παίζουν ποδόσφαιρο. Ο Σταύρος του Ολυμπιακού, έκανε φοβερά … πλάγια άουτ, ο Θεολόγης της ΑΕΚ ήταν ένας καλός τερματοφύλακας, ο Αβραάμ και ο Κυργιάκος διεθνείς σέντερ-μπάκ (αμφότεροι φόρεσαν τη φανέλα των “ερυθρολεύκων”) ο Δημήτρης ένας επιθετικός που έκανε σπουδαία καριέρα με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Νίκος φοράει γάντια και παίζει τερματοφύλακας στον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος βέβαια ήταν ένας από τους καλύτερους σέντερ που εμφανίστηκαν ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ, ενώ παλιότερα ο Δημήτρης Παπαδόπουλος καθοδηγούσε τον μπασκετικό Ηρακλή.

Κάποια επίθετα -τέλος- έμειναν για να συμβολίζουν μόνο το σπορ που υπηρέτησαν αυτοί που έγραψαν την ιστορία. Δεν βγήκε ποτέ ένας καλός ποδοσφαιριστής ονόματι Τζόρνταν (εδώ μετά βίας έχουν … βγει μπασκετμπολίστες) ενώ το επίθετο είναι κοινό, ή ένας μπασκετμπολίστας Μαραντόνα. Δε γίνεται.

 

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα