24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία και επιστημονική κοινότητα, παρουσιάζονται πλέον με άλλους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τι επεφύλαξε η συμμετοχή πολιτικών και επιστημόνων στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.

Μετά από 18 μήνες σταθερότητας στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού από την αρχή του 2020, αίφνης στις αρχές του Φθινοπώρου με πολιτική βούληση κυρίως, οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής έως και εξαφανίστηκαν. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός άλλαξε άρδην τα πολιτικά πρόσωπα και εν συνεχεία διαπιστώνονται και άλλες σημαντικές αλλαγές σε καίριες θέσεις.

Που βρίσκονται λοιπόν σήμερα πολιτικοί, επιστήμονες και άλλα σημαντικά διοικητικά στελέχη που καθόρισαν τις ζωές τους τελευταίους 18 μήνες;

Βασίλης Κικίλιας

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν υπουργός τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας απόλαυσε τα εύσημα και την δημοφιλία από την Ελληνική Κοινωνία ως ο πολιτικός που πέτυχε την απόλυτη ανταπόκριση του ΕΣΥ στο χτύπημα της επιδημίας. Μάλιστα η επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος σαν να έβαλε αυτή την υψηλή δημοτικότητα σε μια σταθερά η οποία παρέμεινε σε καλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι η κοινωνία κουράστηκε από τα μέτρα, τις απαγορεύσεις και το βομβαρδισμό για εμβολιασμούς.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. SOOC

Φυσικά η επιτυχία η οποία αποδίδεται στον πρώην υπουργό και ειδικά η ανταπόκριση του ΕΣΥ έχει μαι δόση υπερβολής. Όλος ο Κυβερνητικός μηχανισμός συντονισμένος από το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα η Πολιτική Προστασία συνέβαλλαν σ’ αυτό. Το μερίδιο της επιτυχίας του υπουργού λοιπόν δεν είναι και τόσο μεγάλο, όπως δεν θα πρέπει να είναι και όσον αφορά στην πορεία του Τουρισμό αφού παρέλαβε το κλάδο ήδη σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Πολλοί μιλούν για άδικη απομάκρυνση από την Κυβέρνηση καθώς χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα εργατικός και αποδοτικός στις ανάγκες του ΕΣΥ. Γι’ αυτό και στον μίνι ανασχηματισμό του Ιανουαρίου ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίστηκε σε Αναπληρωτής Υπουργός από Υφυπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο Κρήτης eurokinissi

Κάποιες πιθανές αστοχίες σε συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και η μη έντονη επικοινωνιακά εικόνα του φαίνεται να οδήγησαν στην αντικατάστασή του από την γιατρό Μίνα Γκάγκα.

Σήμερα ο κ. Κοντοζαμάνης έχει αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία έχει ως αποστολή την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ έναντι των διασυνοριακών υγειονομικών απειλών. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει θέση συμβούλου στην Κυβέρνηση σε θέματα υγείας. Μην ξεχνάμε ότι συντόνισε τη σύνταξη του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία.

Παναγιώτης Αρκουμανέας

Ως διαζύγιο κοινή συναινέσει μεταξύ Κυβέρνησης και του ίδιου φάνηκε η αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα από την προεδρεία του ΕΟΔΥ, στον οποίο τοποθετήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων υπουργού υγείας από τον Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα η φιλία ανάμεσα στους δύο άντρες προκάλεσε φήμες για ανάληψη νέας θέσης σε εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας Eurokinissi


Επίσης δεν φαίνεται να ήταν και τόσο βελούδινο το διαζύγιο. Η τοποθέτηση Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας φαίνεται να έλυσε και τα χέρια της Κυβέρνησης (όχι πως ήταν και ….δεμένα) να το απομακρύνει, καθώς ουκ ολίγες φορές είχαν υπάρξει αστοχίες σε χειρισμούς του. Είναι δε κοινό μυστικό πως είχε σημαντικά ζητήματα επικοινωνίας με την πολιτική προστασία.

Πρόσφατα πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας επαίνεσε την εργατικότητά του στον ΕΟΔΥ. Μια θα λέγαμε αναγκαστική εργατικότητα καθώς ο ΕΟΔΥ αντιμετώπισε την μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα λόγω της επιδημίας. Αλλά και πάλι δεν ήταν αποκλειστική επιτυχία του κ. Αρκουμανέα.

Νίκος Χαρδαλιάς

Μια και ο λόγος για την Πολιτική Προστασία να αναφερθούμε σε μία ιδιαίτερα σημαντική μορφή των μηνών της έντονα καλπάζουσας πανδημίας. Ο πρώην Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρωταγωνίστησε στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Θεωρείται μάλιστα σχετικά επιτυχημένη η δράση του αν και πολλές φορές όσο κι αν εξηγούσε τους λόγους και τις αιτίες δεν γινόταν απόλυτα κατανοητός.

Βέβαια είχε και τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τις πολιτικές αποφάσεις ειδικά όσες είχαν να κάνουν με απαγορεύσεις lockdown, ελέγχους κλπ.

Νίκος Χαρδαλιάς. Eurokinissi


Ο κ. Χαρδαλιάς ως νέος Υφυπουργός Αμύνης χαίρει αφενός της εκτίμησης του πρωθυπουργού και σίγουρα εκτιμήθηκε πολύ η δουλειά που έκανε στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά τον ανασχηματισμό. Έτσι δεν απομακρύνθηκε από την Κυβέρνηση παρά το ότι καταλογίστηκαν και σ’ αυτόν ευθύνες για το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας θεωρεί ότι ο γνωστός λοιμωξιολόγος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξαφανιστεί. Το γεγονός ότι εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο δεν έχει εμφανιστεί σε κάποια συνολική ενημέρωση δε σημαίνει φυσικά ότι δεν είναι απόλυτα ενεργός. Απλά έφυγε από το προσκήνιο.

Θεωρείται η ψυχή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε μεγάλο βαθμό αν και η ψήφος του δεν είχε και δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ψήφο των υπολοίπων 32 μελών.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τους τελευταίους μήνες κάνει επιλεκτικές παρουσιάσεις σε συνέδρια αναφερόμενος στην πανδημία. Οι αναφορές του δεν φαίνεται μάλιστα να αποτελούν και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη κι αν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απαξιωθεί και προκύψει ένα μικρότερο σώμα γνωμοδότησης προς την Κυβέρνηση, ο καθηγητής και πάλι θα πρωταγωνιστεί.

Αναμένεται ακόμη να είναι και μέλος με συντονιστικό ρόλο σε επιτροπή καθηγητών της Ιατρικής του ΕΚΠΑ η οποία θα έχει ρόλο καθαρά γνωμοδοτικό σχετικά με θέματα της πανδημίας που σχετίζονται όμως με τα πανεπιστήμια και τις πανεπιστημιακές κλινικές.

Νικόλαος Σύψας

Θεωρείται από τα μέλη της επιτροπής που είχε τακτική παρουσία στα κανάλια και μάλιστα ήταν από τους πλέον σκληροπυρηνικούς και υποστηρικτής αυστηρών μέτρων. Πλέον είναι σχεδόν ανύπαρκτη η εμφάνισή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, και μπορεί αυτό να δικαιώνει και όσους πιστεύουν ότι σε γενικές γραμμές έχει αποστάσεις από τις εισηγήσεις που αναφέρονται κάθε φορά της Επιτροπής.

O Νίκος Σύψας

Βέβαια ο καθηγητής δεν είναι απών από τα καθήκοντά του ως κλινικός γιατρός στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Αναστασία Κοτανίδου

Τελευταία εμφάνιση της καθηγήτριας στην Ιατρική Σχολή, διευθύντριας της Ά Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του νοσοκομείου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ ήταν στην τελευταία ενημέρωση για μέτρα στο πλάι του Βασίλη Κικίλια μια εβδομάδα πριν τον ανασχηματισμό.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο « Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. Eurokinissi

Υπενθυμίζουμε ότι η Αναστασία Κοτανίδου τάραξε τα νερά όταν σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε αναφέρθηκε στην κούραση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αλλά και την πληθώρα των θεμάτων που πρέπει να συζητήσουν, όταν όλα τα μέλη έχουν σημαντικές και αυξημένες, λόγω της επιδημίας υποχρεώσεις. Όπως είχε πει οι εισηγήσεις λόγω της πίεσης, δεν είναι πάντα αυτές που θα έπρεπε να είναι και επίσης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης μιας έστω συνοπτικής γραπτής ενημέρωσης κάθε φορά ώστε να μην αμφισβητείται από κανέναν το τι συζητήθηκε.

Ακόμη και πριν από τη δήλωσή της αυτή η κ. Κοτανίδου δεν εμφανιζόταν για καιρό σε εκπομπές και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την έχει θέσει επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ. Μάλιστα θεωρούν ότι έχει προσωπική φιλία με τον πρώην υπουργό κάτι το οποίο ίσως στην τρέχουσα φάση αν μην είναι και πλεονέκτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα