ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

ΕΝΑΣ “ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ” ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ιστορία ενός 29χρονου πλεϊμπόι που κατηγορείται για απάτες ύψους 200.000 ευρώ.

Στο βρετανικό ντοκιμαντέρ “The Tinder Swindler” που προβλήθηκε πριν από δύο σεζόν στο Netflix, ένας απατεώνας που παριστάνει τον εκατομμυριούχο πλεϊμπόι, καταφέρνει να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ζει πολυτελώς με τα χρήματα του προηγούμενου θύματος.

Μια υπόθεση με παρόμοια στοιχεία, η οποία είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα, φθάνει με βούλευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η ιστορία εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και με τον τρόπο που αποδίδεται στα διωκτικά έγγραφα, που είδε το NEWS24/7, είναι αποκαλυπτική για την ελαφρότητα των ανθρώπων.

Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας νεαρός άντρας, 29 ετών σήμερα, οποίος παραμένει προσωρινά κρατούμενος. Η ιστορία ξεκινά στις 3 Μαΐου 2023, όταν μία γυναίκα εμφανίστηκε στο Τμήμα Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας. Κατέθεσε μήνυση εναντίον του, λέγοντας ότι τον είχε γνωρίσει στο κατάστημα εμπορίας μοτοσικλετών που εργαζόταν.

Οι δυο τους σύνηψαν ερωτικό σχέση και κάποια στιγμή ο 29χρονος φέρεται να της ζήτησε να ανοίξει έναν λογαριασμό Revolut με το πρόσχημα ότι ήθελε να μεταφέρει χρήματα από το εξωτερικό. Αμέσως μετά, της έστειλε ένα screenshot, στο οποίο αποτυπωνόταν η μεταφορά χρηματικού ποσού 65.000 δολαρίων στον λογαριασμό, στον οποίο πλέον η γυναίκα ήταν δικαιούχος.

Η μεταφορά θα ολοκληρωνόταν σε δέκα μέρες, διότι τα χρήματα ήταν σε οφσόρ τραπεζικό λογαριασμό και λίγες μέρες αργότερα της ζήτησε το πρώτο ποσό για να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες, όπως είπε. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η γυναίκα τού έδωσε 14.000 ευρώ. Οι εκκρεμότητες, όμως, παρέμεναν κι έπειτα ο 29χρονος επικαλέστηκαν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε συγγενικό του πρόσωπο. Φέρεται να απέσπασε επιπλέον 26.000 ευρώ.

Ο ίδιος έδειξε στη γυναίκα ένα νέο screenshot από τον λογαριασμό στη Revolut, στο οποίο φαινόταν ότι είχαν μεταφερθεί, σε δύο δόσεις, συνολικά 122.400 ευρώ. Κι αμέσως μετά, όπως περιγράφεται, ζήτησε εκ νέου χρήματα για μια δουλειά που έστηνε στην Αθήνα. Τα χρήματα που έλαβε υπολογίστηκαν σε 43.000 ευρώ. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με ένα μήνυμα που στάλθηκε ξημερώματα στα τέλη Απριλίου.

Αυτήν τη φορά ο 29χρονος είπε ότι τα χρήματα που ζητούσε τόσο καιρό ήταν για τη δωροδοκία ενός προσώπου στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε κοντέινερ που ήταν αποθηκευμένο εκεί, τονίζοντας ότι τα πράγματα ήταν επικίνδυνα. Είπε στη γυναίκα ότι η δουλειά δεν πήγε καλά και ότι συνελήφθη και βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Χρειαζόταν 46.000 ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος και 7.000 για την αμοιβή του δικηγόρου.

Τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν, όταν τηλεφώνησε ξανά πέντε μέρες αργότερα. Είπε ότι χρειαζόταν άλλα 53.600 ευρώ έως το επόμενο μεσημέρι. Η γυναίκα πήγε στην αστυνομία. Προσημειώθηκε ένα πακέτο 1.000 ευρώ και ο 29χρονος συνελήφθη στις Συκιές της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα και μία δεύτερη γυναίκα εμφανίστηκε στις αρχές. Περιέγραψε ότι είχε συνάψει σχέση με τον ίδιο άνθρωπο, που της έκανε ακριβά δώρα και ταξίδια. Κάποια στιγμή, όπως αναφέρεται στον δικαστικό φάκελο, της τηλεφώνησε λέγοντας ότι επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι, συνελήφθη στα σύνορα της Ουγγαρίας γιατί είχε μαζί του 186.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Είπε ότι χρειαζόταν χρηματική εγγύηση 8.700 ευρώ.

Η γυναίκα φέρεται να παρέδωσε τα χρήματα σε συγγενικό του πρόσωπο και λίγες μέρες αργότερα, όταν ο 29χρονος είχε δήθεν επιστρέψει στην Ελλάδα, της έδειξε μία φωτογραφία με το διαθέσιμο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού. Ανερχόταν στα 344.000 ευρώ και ήταν έσοδα οφσόρ εταιρειών, τα οποίο όμως είχαν δεσμευτεί.

Δύο μήνες μετά, ο 29χρονος τηλεφώνησε αυτήν τη φορά από το Σουφλί. Είπε ότι συνελήφθη στον Έβρο διότι δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, επειδή ήταν κάτοικος εξωτερικού, και χρειαζόταν 10.000 ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Είπε ότι θα άφηνε στο Σουφλί την αστυνομική του ταυτότητα και θα κατέβαλε το ποσό στη γυναίκα, όταν θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, η σχέση τους φαίνεται πως πήγαινε καλά. Της έκανε πρόταση γάμου και λίγο αργότερα φέρεται να της ζήτησε 30.000 ευρώ για το άνοιγμα εταιρείας εκμίσθωσης αυτοκινήτων κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, την οποία θα λειτουργούσαν μαζί. Λίγες μέρες μετά, είπε ότι συνελήφθη στην Αθήνα, ξανά για τη μη στράτευσή του, και ότι χρειαζόταν άμεσα 8.300 ευρώ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν εκ νέου.

Ζήτησε άλλα 13.000 ευρώ, γιατί ο θείος του είχε πέσει σε κώμα και χρειαζόταν τα χρήματα για την άμεση νοσηλεία του – την ίδια ιστορία είχε πει ξανά ακριβώς τις ίδιες μέρες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη δεύτερη γυναίκα φέρεται να απέσπασε συνολικά 70.000 ευρώ, εκ των οποίων επέστρεψε τα 1.000 ευρώ

Έπειτα, εμφανίστηκε στις αρχές μία τρίτη γυναίκα, η οποία κατήγγειλε το ίδιο μοτίβο. Ότι ο 29χρονος έκανε δουλειές σε ΗΠΑ, Αυστρία και Γερμανία, ότι ήταν ιδιοκτήτης καταστημάτων με τυχερά παιχνίδια και εταιρείας σεκιούριτι και ότι σχεδίαζε να ανοίξει εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος της ζήτησε 8.000 ευρώ και φέρεται να έλαβε τα 2.500.

Την επόμενη μέρα της είπε ότι συνελήφθη στη Λάρισα, μάλιστα έστειλε στο Viber μία φωτογραφία με τον ίδιο να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με χειροπέδες. Μετά την αληθινή σύλληψη του 29χρονου, η τρίτη γυναίκα βεβαίωσε ότι πήρε πίσω τα χρήματα και ότι δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη.

Ο «Καζανόβας» της ιστορίας αρνείται από την αρχή όλες τις κατηγορίες. Υποστήριξε ότι είχε εξάρτηση από τον τζόγο και ότι δεν εξαπάτησε καμία από τις γυναίκες που τον καταγγέλλουν. Με τη γυναίκα που είχε γνωρίσει στο κατάστημα με τις μοτοσικλέτες, είπε ότι είχαν συμφωνήσει να του προκαταβάλει χρήματα για να ανοίξουν από κοινού ένα ιταλικό εστιατόριο. Δέχεται ότι πήρε χρήματα – 48.000 και όχι 83.000 όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τα οποία όμως φέρεται να έχασε στο καζίνο. Από τη δεύτερη γυναίκα (η ιστορία με τα σύνορα της Ουγγαρίας κλπ), ο ίδιος αρνείται ότι έλαβε χρήματα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ίδιος, το χρονικό διάστημα από το 2007 έως τη σύλληψή του, είχε εκδώσει εννιά φορές καινούρια ταυτότητα, χωρίς πάντως να κατηγορείται για κάτι σχετικό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, λίγο καιρό πριν συλληφθεί, ο 29χρονος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. Δήλωσε διεύθυνση κατοικίας, που όμως δεν φέρεται να υπάρχει.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου, συνήγορο υπεράσπισης του 29χρονου. «Τη στιγμή που χιλιάδες οικονομικοί εγκληματίες, για πολλαπλάσια ποσά, ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου, είναι ελεύθεροι, ο εντολέας μου παραμένει προσωρινά κρατούμενος», σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν πράγματι ερωτικές σχέσεις, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν συναλλαγές και από τις δύο πλευρές, όχι όμως όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο. Ο ίδιος έχει αποζημιώσει τα φερόμενα θύματά του, και για τα υπόλοιπα θα λάμψει η αλήθεια. Δεν υπάρχει απάτη με τη νομική έννοια. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει απάτη με την ηθική έννοια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα