Έλκηθρο στη λίμνη Cildir

ΣΚΙ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΕΛΚΗΘΡΟ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ

Ταξιδέψαμε στα βάθη της Ανατολίας, στον Καύκασο και εκεί κάναμε σκι στο Sarikamis και έλκηθρο στην παγωμένη λίμνη Cildir- Oι εντυπώσεις μας

Λίγοι μπορούν να φανταστούν πως στα βάθη της Ανατολικής Τουρκίας, στον Καύκασο, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, στα 2600 μέτρα, υπάρχει ένα χιονοδρομικό κέντρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους σκιέρ.

Ο λόγος για το Sarıkamış (έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη πόλη), ένα εντυπωσιακά επιβλητικό χιονοδρομικό, “πηγμένο” στα έλατα με πίστες όλων των δυσκολιών και με απίθανη ποιότητα χιονιού, που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη μαγευτική πόλη του Kars.

Αυτό που κάνει το Sarıkamış ιδανικό για σκι είναι πέρα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, το “είδος” του χιονιού που πέφτει στην περιοχή. Αυτό και μας διαφήμισε και με τα καλύτερα λόγια ο Μπουράκ, ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου. Και πραγματικά δεν υπερέβαλλε.

Χιονοδρομικό Sarikamis στην Τουρκία
Ανεβαίνοντας στην τρίτη υψηλότερη πίστα στον κόσμο

Στο πλαίσιο μίας μεγάλης δημοσιογραφικής αποστολής με το TGA, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, ανέβηκαμε στο χιονοδρομικό μία εξαιρετικά ηλίολουστη ημέρα και το χιόνι του ήταν πραγματικά αυτό που με εξέπληξε. Μιλάμε για χιόνι κρυστάλλινο που στον ήλιο λαμπύριζε σαν διαμάντι, χιόνι που δε γινόταν “σούπα” στο πέρασμα της ώρας, αλλά κρατούσε το ιδανικό ύψος πούδρας πάνω, ενώ από κάτω η πίστα παρέμενε ιδανικά παγωμένη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος το χιόνι το συναντά κανείς μόνο στις Άλπεις.

Μαζί με δύο Νορβηγούς influencers δοκιμάσαμε ακόμη και τις μαύρες πίστες και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Μάλιστα σχολίασαν πως μπορώ άνετα να λέω πως έχω πάει και σε χιονοδρομικό της Νορβηγίας. Και το τοπίο και το είδος του χιονιού τούς θύμιζε την πατρίδα τους.

Χιονοδρομικό SariKamis
Εδώ δε θα δεις τις τεράστιες ελληνικές ουρές

Πραγματική εμπειρία

Το σκι στο Sarıkamış είναι πραγματική εμπειρία είτε είσαι αρχάριος είτε έμπειρος σκιέρ. Κάνεις σκι ανάμεσα στα έλατα, σε πλαγιές που νομίζεις πως έχουν φτιαχτεί μόνο για σένα. Είσαι εσύ και η φύση. Το δε πυκνό ελατόδασος που περιβάλλει τις πίστες “κόβει” τον άνεμο και μειώνει στο μηδέν τον κίνδυνο της χιονοστιβάδας, οπότε κατεβαίνεις χωρίς κανέναν απολύτως φόβο.

Πολυκοσμία δε θα συναντήσεις, ούτε τις τεράστιες “ελληνικές” ουρές στους αναβατήρες, καθώς το χιονοδρομικό είναι ακόμη “παρθένο” στον βαρύ τουρισμό και ταυτόχρονα υπερσύγχρονο. Οι αναβατήρες είναι όλοι τετραθέσιοι και εξαθέσιοι – δεν υπάρχουν πιατάκα και άγκυρες- και ανεβαίνεις στην κορυφή εξαιρετικά γρήγορα.

Εξεπλάγην όταν έμαθα πως διαθέτει την τρίτη σε υψόμετρο πίστα σκι στον κόσμο, ενώ η μεγαλύτερή του πίστα έχει μήκος 12 χιλιόμετρα και το κατέβασμά της είναι απολαυστικό.

Χιονοδρομικό SariKamis

Το σαλέ του Sarıkamış για καφέ- φαγητό, ακόμη και για ύπνο

Στο Sakiramis λειτουργεί και ξενοδοχείο- σαλέ του Χιονοδρομικού. Εκεί μπορεί κάποιος να μείνει σε προσιτές τιμές και μάλιστα με διαμονή μεγαλύτερη των τριών ημερών έχει και δωρεάν ημερήσια κάρτα χρήσης των αναβατήρων.
Στον πρώτο όροφο λειτουργεί εστιατόριο με πλούσιο μπουφέ και εξαιρετικά νόστιμα φαγητά και γλυκά που είναι ιδανικό είτε για ένα break είτε για μεσημεριανό γεύμα.
Επίσης, λειτουργεί και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, ακόμη και στολών σκι (η ενοικίαση εξοπλισμού κοστίζει 15 ευρώ)
Όσοι δεν επιλέξετε να μείνετε στο ξενοδοχείο, στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα σπιτάκια σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.

Χιονοδρομικό SariKamis
Μολονότι βρίσκεσαι στα 2600, η αίσθηση που έχεις είναι τελείως διαφορετική...

Ιστορική η μάχη του Σαρίκαμις

Το Sarıkamış δεν είναι μία πόλη τυχαία. Έχει περίπου 20 χιλ. κατοίκους και ανήκει διοικητικά στην επαρχία Kars. Είναι μία πόλη που οι Τούρκοι είναι στενά συναισθηματικά συνδεδεμένοι γιατί τους θυμίζει τη τη μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα στην νεότερη ιστορία της χώρας. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Αρμενίας και στις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου η πόλη άνηκε στην Τσαρική Ρωσία και ήταν το σημείο κλειδί (μαζί με την πόλη Kars) για τον έλεγχο της μοναδικής οδού που διέσχιζε τον Καύκασο και έφθανε στην Τυφλίδα και τις πετρελαιοπηγές του Καυκάσου.
Εκεί έλαβε χώρα η θρυλική μάχη του Sarikamic ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία που διήρκησε από τις 22 Δεκεμβρίου 1914 έως τις 17 Ιανουαρίου 1915. Έληξε με νίκη των Ρώσων. Στη μάχη αυτή έχασαν τη ζωή τους περίπου 90 χιλ. Τούρκοι στρατιώτες από τις μάχες και το κρύο. Οι 60 χιλ. στρατιώτες πάγωσαν και πέθαναν στο χιόνι…

Στην παγωμένη Λίμνη του Çıldır

Οι χιονισμένες περιπέτειες της αποστολής αυτής είχαν και συνέχεια, καθώς δίπλα στην επαρχία του Kars, στο Ardahan υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Ανατολική Ανατολία. Παγώνει στα τέλη Νοεμβρίου και το πάχος του πάγου ξεπερνά το ένα μέτρο.
Η λίμνη Çıldır βρίσκεται σε ένα τεκτονικό βύθισμα μεταξύ των βουνών Akbaba και Kısır και το βαθύτερο σημείο της λίμνης είναι 22 μέτρα. Μέσα της υπάρχουν μάλιστα τέσσερα νησιά διαφόρων μεγεθών. Βρίσκεται στα 1.956 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας

Πηγαίνοντας από το Kars στην πόλη του Ardahan το τοπίο είναι σχεδόν σεληνιακό. Τα δέντρα μπορεί κάποιος να τα μετρήσει με τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά έξι ανενεργά ηφαίστεια περιτριγυρίζουν την περιοχή και ως εκ τούτου η γη, όπου δεν καλύπτεται από το χιόνι, φαίνεται έχει το χρώμα του σκούρου γκρίζου.

Η παγωμένη λίμνη Cildir
Η παγωμένη λίμνη Cildir

Δεν μπορείς να μη μείνεις έκθαμβος αντικρίζοντας τη λίμνη Çıldır. Είναι πραγματικά τεράστια. Προσωπικά δεν είχα ξαναδεί παγωμένη λίμνη, οπότε αυτό από μόνο του σαν θέαμα είναι κάτι το φανταστικό.
Το κρύο ήταν τσουχτερό, αρκετά κάτω από το 0, αλλά ο ήλιος λαμπερός. Στο σημείο που κατεβήκαμε πολύ όμορφο, είχε και μία μικρή παραδοσιακή ταβέρνα στην όχθη της. Πήρα ένα καυτό τσάι και κοίταξα το απόκοσμο αυτό τοπίο. Δύο μικρά γατάκια έπαιζαν πάνω στη λίμνη σαν τρελά, ένιωθα σαν να έχω μεταφερθεί σε άλλη διάσταση. Λίγο πιο μακριά κάποιοι ντόπιοι τάιζαν τα άλογα που θα έσερναν σε λίγο τα έλκηθρα.

Η παγωμένη λίμνη Cildir
Ποδήλατο στην Παγωμένη Λίμνη

Λίγο αργότερα, η ομάδα μας επιβιβάζεται στα έλκηθρα και το ταξίδι στην παγωμένη λίμνη ξεκινά και είναι απίθανο. Τα άλογα τρέχουν κανονικά και πηγαίνουν στο κέντρο της. Σε πολλά σημεία ο πάγος είναι τόσο καθαρός που από κάτω μπορείς να διακρίνεις το νερό. Τρομακτικό λίγο, καθώς κανείς δε θα ήθελε να ζήσει τη σκηνή από την “Εποχή των Παγετώνων” που ξαφνικά οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν. Ωστόσο, μας έχουν διαβεβαιώσει πως ο πάγος έχει πολλά εκατοστά πάχος και η βόλτα μας είναι απόλυτα ασφαλής.

Ψάρεμα στην παγωμένη Λίμνη Cildir
Ψάρεμα στην παγωμένη Λίμνη Cildir. Αριστερά ο Δήμαρχος της πόλης του Άρνταχαν

Στο βάθος της λίμνης οι ντόπιοι μας δείχνουν και πώς ψαρεύουν. Με μία αξίνα σκάβουν στον πάγο βαθιά μέχρι να βρουν νερό και από εκεί αρχίζουν να τραβούν τα δίχτυα που έχουν ρίξει από την προηγούμενη ημέρα. Ήμασταν τυχεροί καθώς σε αυτά είχαν μπλεχτεί δύο τεράστια ψάρια.

Ωραία η εμπειρία του έλκηθρου, αλλά ακόμη ωραιότερη ήταν η εμπειρία του ποδηλάτου – με ειδικά χιονολάστιχα- πάνω στη λίμνη. Εκεί ναι, νιώθεις τελείως ελεύθερος, γιατί έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου.

Μία κοπέλα της αποστολής έχει φέρει μαζί της και παγοπέδιλα και δοκιμάζει φιγούρες σε ένα αρκετά μεγάλο σημείο που φαίνεται τελείως λείο. Μαγευτική η εικόνα της, καθώς χορεύει με φόντο το άπειρο της φύσης.

Χορός στην παγωμένη λίμνη Cildir
Χορός στην παγωμένη λίμνη Cildir

Έχει μεσημεριάσει, το κρύο γίνεται πιο τσουχτερό, γιατί αρχίζει να φυσά ένα παγωμένο αεράκι. Σιγά σιγά συγκρεντρωνόμαστε, παίρνουμε άλλο ένα τσάι στην ταβέρνα δίπλα στην ξυλόσομπα και όλα μοιάζουν με όνειρο. Οι πιο θαρραλέοι παραμένουν στη λίμνη όπου ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έχει ανάψει φωτιά και έχει στήσει και εκεί κάποια τραπέζια.

Πώς μπορεί κάποιος να πάει στα μαγικά αυτά μέρη

Από την Κωνσταντινούπολη υπάρχουν καθημερινά πτήσεις για το αεροδρόμιο του Kars με την Turkish Airlines.  Η πτήση διαρκεί δυόμισι ώρες. Μία άλλη εναλλακτική είναι το τρένο Eastern Express.  

Η διαδρομή είναι από την κεντρική προς την ανατολική Τουρκία και ξεκινά από την πρωτεύουσα Άγκυρα, συνεχίζει στο Κιρίκαλε, την Καισάρεια, τη Σεβάστεια, το Ερζιντσάν και το Ερζερούμ και καταλήγει στην πόλη Καρς.

Στη Λίμνη Cildir μπορεί κάποιος να πάει είτε από την πόλη του Ardahan είτε από την πόλη του Kars. Η μεγαλύτερη εμπειρία που βιώνεις στα μέρη αυτά της Ανατολικής Τουρκίας είναι πως ακόμη δεν έχουν υπεραναπτυχθεί τουριστικά. Είναι περιοχές άγνωστες ακόμη, κυρίως στο διεθνές ευρύ κοινό και αυτό τις κάνει να διατηρούν μέσα τους μία συγκινητική αγνότητα. Γι΄αυτό και αξίζει να τις επισκεφτεί κάποιος τώρα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα