ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ (ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ) ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δέκα προτάσεις ιδανικές για τις ζεστές ημέρες στην πόλη.

Δεν θέλουμε πολλά από το τραπέζι του καλοκαιριού για να φάμε καλά. Φρέσκα υλικά, εποχικά, με νόημα, δημιουργικές πινελιές που να έχουν όμως ουσία, συνταγές ελαφριές χωρίς πολλά λιπαρά και βαριές γεύσεις, φρούτα και λαχανικά σε πρώτο πλάνο. Τα βρίσκουμε όλα σε δέκα διαφορετικές επιλογές στα μαγαζιά της Αθήνας.

Η εκδοχή της σαλάτας Shopska στο Esthiō

Στο Esthiō, το νέο εστιατόριο που άνοιξε στο Κουκάκι, ο chef Έλβι – Δημήτρης Ζύμπα παρουσιάζει τη δική του πρόταση για τη βουλγάρικη σαλάτα Shopska, που κοντράρει εύκολα τη δημοφιλή χωριάτικη. Θέλοντας να αναδείξει τη βαλκανική κουζίνα, ο chef εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα των γειτόνων μας, όπως ο αλβανικός γιαουρτοταβάς, το σέρβικο κεμπάπ Cevapi και η βουλγάρικη Shopska. Για το εν λόγω πιάτο, συνδυάζει τομάτες, πιπεριές, ελιές και φέτα, φτιάχνει μια μαρινάδα με ξύδι και ελαιόλαδο (που έρχεται από τη Μάνη), και προτείνει φυσικά την κλασική “βούτα” με το δικό του προζυμένιο ψωμί.

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι

Αμπελοφάσουλα στο Γκαστόνε

Αν βρεις αμπελοφάσουλα στις διακοπές, τα παραγγέλνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόκειται για ένα πιάτο τόσο εποχικό και νόστιμο που δεν θέλεις να παρακάμψεις. Στην Αθήνα τι γίνεται όμως; Ευτυχώς, το Γκαστόνε δημιούργησε ένα πιάτο που τιμά την εποχικότητα και το καλοκαίρι, προτείνοντας μια πατατοσαλάτα με αμπελοφάσουλα, αυγό τουρσί, σταφύλι, ντομάτα και λαδολέμονο. Το τέλειο, ολοκληρωμένο γεύμα όταν σε βρίσκει το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Πραξιτέλους 23, Αθήνα

Παγωτό γιαούρτι αγριοκέρασο στον Άραξο

Με το ίδιο γιαούρτι που φτιάχνεται από φρέσκο γάλα και μαγιά γιαουρτιού και που στραγγίζει παραδοσιακά στην τσαντίλα, φτιάχνεται και το παγωτό αγριοκέρασο στον Άραξο. Το γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια, επιμένει στον αυθεντικό τρόπο στραγγίσματος στο ειδικό βαμβακερό πανί, καθώς είναι κι αυτός που βοηθά το γιαούρτι να διατηρήσει την κρεμώδη υφή του, να αναδείξει τα αρώματά του και να αναπτύξει μια φυσική οξύτητα.

Διδότου 30, Αθήνα

Σορμπέ ανανά και jalapeños στο Maraboo

Φυσικό παγωτό φτιάχνεται στο Maraboo κι αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει χρώματα, αρώματα και μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, συντηρητικά ή έτοιμες βάσεις. Είναι πάντα φρέσκο και οι διαθέσιμες γεύσεις δεν ξεπερνούν τις δέκα με δώδεκα.

Οι μόνιμες γεύσεις διανθίζονται ανάλογα με την εποχή και την όρεξη της Βίκυς και του Ιγκόρ. Θα πρέπει να ήταν λοιπόν σε μεγάλα κέφια όταν αποφάσισαν να συνδυάσουν ανανά και jalapeños και να δημιουργήσουν ένα σορμπέ. Χρησιμοποιούν φρέσκο φρούτο και αποξηραμένη πιπεριά jalapeño (με σύνεση), προκειμένου να δώσει μία πικάντικη νότα χωρίς υπερβολή.

Αρχελάου 17, Παγκράτι

Mochi παγωτό στο Wok Shop

Βρίσκεσαι στο Σύνταγμα και θέλεις κάτι που θα εξιτάρει τον ουρανίσκο σου; Το ‘χεις. Εμπνευσμένα από την εκφραστική street κουλτούρα της Ιαπωνίας, τα Wowchi Mochi σπάνε τη μονοτονία, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα από δροσιστικούς συνδυασμούς. Τα παγωμένα mochi έχουν τις ρίζες τους στην Ιαπωνία αλλά οι γεύσεις τους δε γνωρίζουν σύνορα. Βανίλια, μαύρη σοκολάτα, φουντούκι και μάνγκο είναι μερικές από τις γεύσεις των mochi που βρίσκεις συσκευασμένες στο Wok Shop για να πάρεις στο σπίτι σου.

Σκούφου 2-4, Αθήνα

Cold brew στο Lot51

Είναι ο βασικός λόγος που γνωρίσαμε καλύτερα την πλατεία Βραζιλίας και σίγουρα ένα από τα μαγαζιά στα οποία πίνουμε πολύ καλό καφέ. Η ομάδα του Lot51 δε σταματά να εξελίσσεται, έτσι όταν θέλησε να προσθέσει Cold brew στις επιλογές για καφέ, το έκανε έπειτα από αρκετή σκέψη και δουλειά.

Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές δικής τους εμφιάλωσης σε ανακυκλώσιμο κουτάκι που μπορείς να απολαύσεις όπου θέλεις. Δεν περιέχει κανένα άλλο πρόσθετο, παρά μόνο νερό και specialty coffee και βγαίνει στα 230 ml (περίπου 2 μερίδες). Με τον όρο speciality coffee αναφερόμαστε σε καφέ που βαθμονομείται από τη φάρμα πάνω από 80% για την ποιότητά του και αυτός που χρησιμοποιείται στην προκειμένη περίπτωση φτάνει το 85-86%.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια

Ψητή σαρδέλα με κολοκύθι στο ΦΙΤΑ

Στον αντίποδα των βραστών λαχανικών που συνοδεύουν συνήθως τα ψάρια, σε αυτό το πιάτο που κάνει τώρα την εμφάνισή του στον κατάλογο, το κολοκύθι χρησιμοποιείται ωμό. Μαρινάρεται σε κουμκουάτ και άλλα εσπεριδοειδή της εποχής, μπαίνει και λίγο αριάνι που προσδίδει οξύτητα και δροσιά και συνοδεύει άριστα ψητή σαρδέλα.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος

Κρέμα βανίλια στη Στάνη

Παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά σε ένα μαγαζί ορόσημο για το κέντρο της Αθήνας. Η Στάνη δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αλλά σίγουρα μια υπενθύμιση για την περίφημη κρέμα βανίλια. Τρώγεται παγωμένη από το ψυγείο για πρωινό ή μετά τον γλυκό ύπνο του μεσημεριού που αναζητάς απεγνωσμένα κάτι γλυκό.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια

Τα σορμπέ του Django

Κανείς δεν φτιάχνει τόσο φρέσκα και λαχταριστά σορμπέ όπως ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης στο Django. Το πρώτο παγωτατζίδικο που σύστησε το φυσικό παγωτό, επιλέγει φρούτα εποχής, και όπου γίνεται βιολογικά, και δε χρησιμοποιεί τίποτα επεξεργασμένο. Το πεπόνι ίσως είναι η πιο επική του γεύση, με το φρούτο να έρχεται από την πιστοποιημένη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη.

Βεϊκου 15, Κουκάκι

Ντολμαδάκια στο Αλλιώς

Θα βρεις αρκετά πιάτα που θα σε γυρίσουν πίσω στην παιδική σου ηλικία στο νέο καφενείο που άνοιξε ο Κωνσταντίνος Καφέτσης στην Κυψέλη. Η Μαρίνα Φαρασοπούλου, που βρίσκεται στην κουζίνα και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα αυθεντικά καφενεία, φτιάχνει φλογέρες με δική της ζύμη, όπως επίσης και σκορδόψωμο, τηγανίζει σνίτσελ και ανοίγει φύλλο για πίτες. Κράτησέ τα αυτά για το φθινόπωρο, και εστίασε στα πιο δροσερά πιάτα, με πρώτα και καλύτερα τα ντολμαδάκια με Za’atar.

Κερκύρας 17-19, Κυψέλη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα