Ό,τι βλέπουμε στις κινηματογραφικές ταινίες για τους πληρωμένους δολοφόνους, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. iStock

10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ

Ο πληρωμένος δολοφόνος που εκτέλεσε το συμβόλαιο σε κεντρικές οδούς του Νέου Κόσμου δεν έχει σχέση με ό,τι βλέπουμε στις ταινίες.

Λίγα 24ωρα μετά τη μαφιόζικη εκτέλεση στο Νέο Κόσμο (στη συμβολή πολυσύχναστων οδών), έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες που δοκιμάζουν την ανθρώπινη λογική.

Για παράδειγμα, το θύμα είχε δεχθεί και άλλη επίθεση, τον Οκτώβριο του 2018, όταν τραυματίστηκε σοβαρά. Οι αρχές γνώριζαν τον «Βαγγέλη» ως βασικό εκτελεστή της «Greek Mafia». Παρ’ όλα αυτά κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Eνημερωθήκαμε και ότι συνελήφθησαν δυο αστυνομικοί για τη διαρροή του βίντεο με τον νεκρό, αλλά δεν ακούσαμε κάτι για εντοπισμό του δράστη.

Εννοώ πέραν του ότι (σύμφωνα πάντα με τις Αρχές) ήταν πληρωμένος δολοφόνος που εκτέλεσε ένα από τα ‘ακριβότερα’ συμβόλαια θανάτου.

Ακούστηκε και το ποσό των 5.000.000 ευρώ ως αμοιβή για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Όσο για το πού επικεντρώνουν οι έρευνες, ειπώθηκαν τόσες γενικότητες που θα ήταν χρήσιμο να περιμένουμε μήπως μάθουμε κάποια εξέλιξη -δεν περιμένουμε προφανώς πως θα δοθεί στη δημοσιότητα όλο το game plan.

Όσο περιμένουμε την Ελληνική Αστυνομία, ας δούμε τι επισημαίνουν χώρες (για παράδειγμα οι ΗΠΑ), στις οποίες οι δυνάμεις επιβολής και περιφρούρησης του νόμου ξεπερνούν το στάδιο του «τους ξέρουμε», διαθέτουν και επιστρατεύουν μέσα και φτάνουν σε συλλήψεις δολοφόνων.

Επίσης, καταγράφουν ό,τι σχετίζεται με την όποια δολοφονία και την όποια σύλληψη και δημιουργούν δεδομένα που τους επιτρέπουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη.

Τα ίδια στοιχεία επιτρέπουν και τις μελέτες που έχουν δώσει όσα ακολουθούν, ως επικρατέστερους μύθους για τους πληρωμένους δολοφόνους.

Θα αρχίσουμε με τον βασικό.

Οι πληρωμένοι δολοφόνοι δεν έχουν σχέση με ό,τι βλέπουμε στις ταινίες του Hollywood.

Εκπρόσωποι της αστυνομίας και της διεθνούς κατασκοπείας, εγκληματολόγοι και ένας εισαγγελέας ανθρωποκτονιών στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, εξήγησαν στους New York Times πως η επί πληρωμή δολοφονία είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί με επιτυχία και ακόμα πιο δύσκολο να γλιτώσει τη σύλληψη ο δολοφόνος.

Χαρακτηριστικά, ο Robert Baer, εκ των πιο επιτυχημένων αξιωματικών της CIA (ο George Clooney κέρδισε το Oscar, υποδυόμενος αυτόν τον τύπο στο Syriana) και συγγραφέας βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του «Τhe Perfect Kill: 21 Laws for Assassins» (ασχολείται με την ιστορία των πολιτικών δολοφονιών) δήλωσε το εξής:

«Στις δεκαετίες μου στην επιβολή του νόμου και την κατασκοπεία, γνώρισα πολλούς κακούς. Μολονότι γνώρισα πολλούς δολοφόνους (murderers), δεν κατάφερα να βρω έναν πληρωμένο δολοφόνο (hit man)».

Όσοι γνώστες κατέθεσαν άποψη, συμφώνησαν ότι η εικόνα που έχει το ευρύ κοινό, επί δεξιοτεχνών, επιδέξιων πληρωμένων δολοφόνων που δεν συλλαμβάνονται ποτέ, επί της ουσίας είναι ο απόλυτος μύθος.

Ας περάσουμε στους επί μέρους μύθους για τους πραγματικούς hit men

Είναι πάντα επαγγελματίες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πληρωμένοι δολοφόνοι είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι και ικανοί δολοφόνοι που ολοκληρώνουν πάντα με επιτυχία τις αποστολές τους. Δεν είναι όμως, αυτή η αλήθεια. Πολλοί είναι ερασιτέχνες ή εγκληματίες που απλώς προσπαθούν να ‘βγάλουν’ γρήγορα χρήματα. Έναν εφάπαξ μισθό.

Μπορεί να μην έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες ή την εμπειρία για να πραγματοποιήσουν ένα επιτυχημένο χτύπημα. Έτσι συχνά κάνουν λάθη που οδηγούν στη σύλληψη ή το θάνατο τους. Ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε συλλήψεις.

Μελέτη έχει εντοπίσει τέσσερις κύριους τύπους hitmen.τον αρχάριο, τον ερασιτέχνη, τον έμπορο και τον μάστερ.

O μάστερ συνήθως ταξιδεύει μακριά από την ‘έδρα’ του, για μια δουλειά, ώστε να διασφαλίσει πως η όποια σχέση με τον τοπικό υπόκοσμο δεν θα στοιχίσει τη σύλληψη του. Είναι ‘εξωτερικός’ συνεργάτης και έχει τις λιγότερες πιθανότητες να αποκαλυφθεί.

Τις περισσότερες τις έχουν οι αρχάριοι και οι ερασιτέχνες, που δεν έχουν μάθει να ‘εξαφανίζουν’ το συναίσθημα, δεν έχουν εμπειρία, κάνουν λάθη και τους στοιχίζουν. Ο έμπορος έχει σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα μέχρι κάποιο σημείο. Μετά τις ‘κόβει’, για να μη μειώσει τις πιθανότητες συσχέτισης, εντοπισμού και σύλληψης.

Προσλαμβάνονται πάντα από τη μαφία

Ενώ η μαφία είναι μια κατηγορία ‘εργοδοτών’ πληρωμένων δολοφόνων, δεν είναι η μόνη. Προσλήψεις κάνουν ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόμα και κυβερνήσεις (μέσω κυβερνητικών υπηρεσιών πληροφοριών). Είναι αλήθεια πως ορισμένοι πληρωμένοι δολοφόνοι λειτουργούν ανεξάρτητα -δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.

Αμείβονται πάντα με πολλά χρήματα

Η τιμή ενός χτυπήματος ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ταυτότητα του στόχου, η πολυπλοκότητα της δουλειάς και η τοποθεσία του χτυπήματος. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι οι πληρωμένοι δολοφόνοι αμείβονται πάντα με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στην πραγματικότητα, πολλοί παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι πιστεύουμε.

Είναι πάντα αδίστακτοι, χωρίς συναισθήματα

Όπως σε όλες τις δουλειές, έτσι και σε αυτή υπάρχουν κάποιοι που είναι αδίστακτοι και άλλοι που δεν είναι. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις δολοφόνων επί πληρωμή που είχαν τύψεις και ενοχές για αυτό που έκαναν. Όπως έχουν καταγραφεί και άλλοι που ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους στόχους τους, πράγμα που έκανε πιο δύσκολο το χτύπημα.

Χρησιμοποιούν πάντα όπλα

Δεδομένα τα όπλα είναι ένα κοινό μέσο που χρησιμοποιείται σε δολοφονίες επί πληρωμή. Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με τους γενικότερους παράγοντες (πού θα γίνει το χτύπημα, το επιθυμητό επίπεδο βίας, αλλά και τι προτιμά αυτός που θα το κάνει), καταλήγουν οι επαγγελματίες και στο τι θα χρησιμοποιήσουν για την εκτέλεση. Στη λίστα υπάρχουν μαχαίρια, εκρηκτικά και δηλητήρια.

Δουλεύουν πάντα μόνοι

Και πάλι δεν είναι απόλυτο πως κάθε πληρωμένος δολοφόνος είναι a man for himself. Κάποιοι δουλεύουν μόνοι, άλλοι δουλεύουν με συνεργούς. Οι συνεργασίες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, με ενδεικτικά παραδείγματα τη μετακίνηση, την επιτήρηση (γνωστή ως ‘τσίλιες’) και το άλλοθι. Επιπλέον, οι συνεργοί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σύλληψης.

Τους ‘πιάνει’ πάντα μια κάμερα

Οι κάμερες παρακολούθησης γίνονται όλο και πιο κοινές. Παραμένουν το ίδιο αναποτελεσματικές για τους πληρωμένους δολοφόνους που πριν το χτύπημα, μελετούν τα πάντα που το αφορούν. Πρωτίστως το χώρο όπου θα γίνει και όλες τις πιθανές διαδρομές προς αυτόν. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιήσουν μεταμφιέσεις ή άλλες μεθόδους για να κρύψουν την ταυτότητά τους.

Aφήνουν πάντα ένα ίχνος

Στις ταινίες συχνά βλέπεις πληρωμένους δολοφόνους να αφήνουν την ‘υπογραφή’ τους εκεί όπου έχουν ‘χτυπήσει’ επιτυχώς. Κάτι που να υποδηλώνει πως ήταν δική τους η δουλειά. Στην πραγματικότητα, οι hitmen συχνά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αφήσουν το παραμικρό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε εκείνους.

Eίναι πάντα συναρπαστικοί

Η πραγματική ζωή ενός πληρωμένου δολοφόνου απέχει πολύ από τη λάμψη και το big spending που τους βλέπουμε να κάνουν στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Στόχος τους είναι να μην συλληφθούν. Άρα πάντα κοιτούν πίσω από την πλάτη τους και δύσκολα εμπιστεύονται -έστω στο ελάχιστο- άλλους ανθρώπους. Θα έλεγες πως υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο άγχους που μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή και τις σχέσεις του δολοφονημένου.

Toυς βρίσκεις στο Internet

Οι έχοντες γνώση τονίζουν πως ό,τι έχεις δει σε ταινίες (με υπηρεσίες αποτελεσματικού, υψηλής ποιότητας χτυπήματος) δεν υπάρχει. Μολονότι υπάρχουν διάφορα sites (όχι μόνο στο dark web) που υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν με τη μίσθωση ενός δολοφόνου όποιον ενδιαφέρεται, συνήθως η χρήση οδηγεί σε σύλληψη. Το αυτό ισχύει και η σχετική αναζήτηση στα πιο ‘σκοτεινά’ μπαρ της περιοχής.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα προβλήματα αρχίζουν από το πρώτο δευτερόλεπτο: το ‘θέλω έναν πληρωμένο δολοφόνο’. Γιατί; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος/σίγουρη ποιον μπορεί να εμπιστευτείς -ώστε να μη σε ‘δώσει’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα