“Γιατί 21; 12 ερωτήματα” η νέα εκπομπή της ΕΡΤ για το 1821

“Γιατί 21; 12 ερωτήματα” η νέα εκπομπή της ΕΡΤ για το 1821

Η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει ως σήμερα.

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα. Στην έρευνά τους, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε 12 διαχρονικά ερωτήματα.

Στο πρώτο επεισόδιο, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο, το 1838 και φτάνει έως και σήμερα.

Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό. Η ανίχνευση των αναλογιών αλλά και των διαφορών μεταξύ πανομοιότυπων ιστορικών γεγονότων, συμβάλει στην κατανόηση του παρελθόντος, αλλά και στο να υπάρξει έμπνευση και όραμα για το μέλλον.

Η εκπομπή ευελπιστεί να παρουσιάσει την Ελλάδα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ως ένα κομμάτι του κόσμου, ως έναν ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, δημιουργεί και εξελίσσεται.

Οι ομιλητές του πρώτου επεισοδίου, με αλφαβητική σειρά, είναι οι καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Πολυμέρης Βόγλης, Θάλεια Δραγώνα, Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ελένη Κούκη, Χριστίνα Κουλούρη, Αντώνης Λιάκος, Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον, Αλέξης Πολίτης, Σπυρίδων Πλουμίδης, Σάββας Σαββόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Χρήστος Χρηστίδης.

Κάθε Κυριακή από 28/3 στις 21:00 στην ΕΡΤ 2

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Παρουσίαση- Έρευνα- Αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής ΕΡΤ: Νίνα Ντόβα

Συμπαραγωγή: Filmiki Productions S.A.

Επιστημονικός Συνεργάτης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα