Πολιτικοί στο πιάτο: Ο "Αλήτης", η "άλλη πλευρά του λόφου", η "απόλυτη ισότητα" του καρκίνου και η φιλοσοφία του "μετροπόντικα" στην πολιτική με τον Νικήτα Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης EUROKINISSI

Aπό τους πιο "ανθεκτικούς" της πολιτικής σκηνής, ο βουλευτής Α Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που μιλάει για όλα χωρίς ναι μεν, αλλά, χωρίς κόμπλεξ και χωρίς τον γνωστό «ξύλινο» λόγο των πολιτικών.

Παρ ότι βαθιά πολιτικοποιημένος, στη σημερινή διαφορετική συζήτηση μαζί του στο ραδιόφωνο του Νews247 στους 88,6, ο πρώην υπουργός Υγείας, πρώην Ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων μοιράστηκε με τους ακροατές σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες από όλη τη μακρά του διαδρομή.  

Καρκινοπαθής και ο ίδιος, όπως εξομολογήθηκε, αλλά  και ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στην ιατρική του εξειδίκευση, ο κ. Κακλαμάνης παραδέχθηκε ότι η χρόνια επαφή του με βαριά πάσχοντες προσδιόρισε και σε μεγάλο βαθμό επηρέασε την οπτική του ματιά στην άσκηση της πολιτικής. «Απέναντι στον καρκίνο, όλοι είμαστε ίσοι. Πλούσιοι και φτωχοί, επώνυμοι και μη», είπε ο πρώην υπουργός. Παραδέχθηκε χωρίς δυσκολία ότι στον χώρο της Υγείας ενδημεί η διαπλοκή και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς αυτή επιδιώκει να «μπολιάζει» το σύστημα.

Στην ερώτηση ποιο από τα δημόσια αξιώματα που κατείχε του άφησε τις πιο πλούσιες εμπειρίες, ο βουλευτής Α Αθηνών ξεχώρισε την Ευρωβουλή, γιατί, όπως είπε, του έμαθε να βλέπει «και την άλλη πλευρά του λόφου», να συζητά, να διαβουλεύεται και να αναζητεί συναινέσεις. Ανέδειξε, ωστόσο, τη Δημαρχία της Αθήνας ως την πιο άμεση άσκηση εξουσίας, καθώς εκεί, κάθε έργο, μικρότερο ή μεγαλύτερο έχει άμεση αντανάκλαση στη ζωή των πολιτών. Μοιράστηκε, μάλιστα, και την χαρά που ένοιωσε όταν επί Δημαρχίας του σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η ανύπαρκτη μέχρι τότε αποχέτευση στην περιοχή του Ψυρρή. «Τότε, θυμάμαι, με επισκέφτηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και όταν γεμάτος ενθουσιασμό του είπα ότι επιτέλους το έργο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους κατοίκους, εκείνος με προσγείωσε, εκτιμώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να μου αποφέρει ψήφους, αφού πρόκειται για έργο κάτω από τη γη, που δεν θα το δει κανένας. «Μόνο όσα είναι πάνω από την επιφάνεια της γης» γίνονται αντιληπτά από τους ψηφοφόρους…

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ξεχνά ποτέ την πληθωρική στήριξη που του πρόσφερε, χωρίς να το ζητήσει, η Μελίνα Μερκούρη, στα πρώτα του βήματα στην πολιτική. Υπήρξε θεράπων ιατρός της για καιρό και όταν αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, η Μελίνα παρότρυνε όποιον ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, «να τον σταυρώσει».

Δύο ακόμα γυναίκες με τις οποίες συνδέθηκε βαθιά ήταν η Σωτηρία Μπέλου και η Βίκυ Μοσχολιού. Η τελευταία, μάλιστα, του σιγοτραγούδησε το αγαπημένο του τραγούδι «Ο αλήτης»  στο κρεβάτι του νοσοκομείου που πέρασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής της.

Στις εθνικές εκλογές, ο  Νικήτας Κακλαμάνης θα διεκδικήσει για 11η φορά την εκλογή του στη Βουλή, μέσα σε ένα κλίμα, που όπως και ο ίδιος παραδέχεται, σε τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές εποχές, των έντονων, αλλά εξαιρετικά μεστών πολιτικο – ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.

SHARE:

24Media Network