Μηχανή του Χρόνου: Η τρομερή φάρσα που έκανε ένας άθεος σε έναν εύπιστο παπά

Μηχανή του Χρόνου: Η τρομερή φάρσα που έκανε ένας άθεος σε έναν εύπιστο παπά

«Ο απολιθωμένος γίγαντας», η απάτη που έγινε αξιοθέατο και επικερδής επιχείρηση στις ΗΠΑ

Από τη mixanitouxronou:

Ο George Hull ήταν ένας άθεος καπνοπώλης. Μία μέρα του 1868, σε μια θρησκευτική συγκέντρωση Μεθοδιστών, διαφώνησε έντονα με έναν ιερέα για ένα εδάφιο στη Βίβλο, που ανέφερε ότι κάποτε στη Γη υπήρχαν γίγαντες. Ο Hull προσπάθησε να τον πείσει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά ο ιερέας ήταν απόλυτος. Όταν γύρισε σπίτι του σκέφτηκε ένα τρόπο να εκδικηθεί τον παπά. Αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τεράστιο άγαλμα ύψους τριών μέτρων και να το παρουσιάσει σαν έναν αληθινό απολιθωμένο γίγαντα.

Πήρε ένα τεράστιο κομμάτι γύψου και ανέθεσε σε έναν τεχνίτη να το λαξεύσει. Στη συνέχεια το έτριψαν με οξύ και άμμο και το «ταλαιπώρησαν» για να φαίνεται παλιό και φθαρμένο. Για καλή τους τύχη το άγαλμα διαβρώθηκε σε σημεία και έδειχνε σαν απολιθωμένος γίγαντας με φλέβες. Το έθαψαν στο αγρόκτημα του ξαδέρφου του στο Κάρντιφ της Νέας Υόρκης. Μετά από ένα χρόνο κάλεσε δύο εργάτες για να ανοίξουν ένα πηγάδι. Ο Hull τους υπέδειξε το σημείο που ήθελε και οι εργάτες «τυχαία» έπεσαν πάνω στο άγαλμα. Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση.

Μηχανή του Χρόνου: Η τρομερή φάρσα που έκανε ένας άθεος σε έναν εύπιστο παπά

Στη συνέχεια ο Hull έστησε μια σκηνή, τοποθέτησε εκεί το άγαλμα και άρχισε να κόβει εισιτήρια για όσους ήθελαν να το δουν από κοντά. Από τα κέρδη έδινε ένα ποσοστό στους δύο συνεργούς του, τον τεχνίτη και τον ξάδερφο με το κτήμα. Ειδικοί αλλά και απλός κόσμος πήγαιναν να δουν τον γίγαντα. Οι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι δεν πρόκειται για πετρωμένο γίγαντα, δηλαδή για απολίθωμα, αλλά μάλλον για κάποιο αρχαίο άγαλμα. Ο κόσμος δεν έδινε σημασία στις ανακοινώσεις και πλήρωνε το εισιτήριο για να το δει από κοντά σαν να είχε πάθει ομαδική παράκρουση. Ο Hull πούλησε το άγαλμα για 23.000 δολάρια σε έναν επιχειρηματία από το Συρακιούζ που είχε και αυτός σκοπό να το εκθέσει στο κοινό. Κάποια στιγμή όμως η φάρσα αποκαλύφθηκε όταν κάποιος ειδικός μετά από σχολαστική εξέταση διαπίστωσε ότι υπήρχαν φρέσκα σημάδια από εργαλεία.

Μηχανή του Χρόνου: Η τρομερή φάρσα που έκανε ένας άθεος σε έναν εύπιστο παπά

Ο Hull παραμέφθηκε σε δίκη, αλλά τελικά αθωώθηκε και ο κόσμος διχάστηκε. Αργότερα προσπάθησε να επαναλάβει την απάτη στο Κολοράντο και τελικά λόγω άστοχων ενεργειών κατέληξε πάμπτωχος. Πέρασε όμως στην ιστορία για την ευφάνταστη φάρσα του που έκανε τους θρησκόληπτους να τον καταριούνται. Σήμερα το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρότη στο Κούπερσταουν και αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι άνθρωποι πάντα γοητεύονται από τα μυστήρια και τους θρύλους.

Μηχανή του Χρόνου: Η τρομερή φάρσα που έκανε ένας άθεος σε έναν εύπιστο παπά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Το σκοτεινό μυστικό του Φρόιντ. Πως οδήγησε έναν δικηγόρο και ταλαντούχο μαθητή του στην αυτοκτονία
Οι προσβλητικές επιστολές του βασιλιά Κωνσταντίνου στον Γ. Παπανδρέου τον Ιούλιο της αποστασίας. Η απάντηση του Παπανδρέου ότι δεν γίνει «εξευτελισμένος πρωθυπουργός»
SHARE:

24Media Network