Ο Κρητικός που σχεδιάζει σούπερ ήρωες για τη Marvel

Ο Κρητικός που σχεδιάζει σούπερ ήρωες για τη Marvel

Η ιστορία του Μιχάλη Διαλυνά που από την Κρήτη βρέθηκε να σχεδιάζει τις περιπέτειες υπερηρώων για τη Marvel Comics

Ποια είναι, άραγε, η ενδεδειγμένη πορεία ενός comic artist από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ώστε να φτάσει στο σημείο να σχεδιάζει τις περιπέτειες υπερηρώων για λογαριασμό ενός κολοσσού όπως η Marvel Comics; Ας απαντήσει καλύτερα σε αυτό ο Μιχάλης Διαλυνάς, ο Έλληνας illustrator που ανέλαβε την dark εικονογράφηση του super cool Spiderman Team Up.

VICE: Πως ξεκίνησε η ιστορία με τα comics;

Mιχάλης Διαλυνάς: Ήταν κάτι που μου άρεσε από παιδί. Ο πατέρας μου είχε συλλογή από comics, ενώ αγοράζαμε και μαζί τεύχη Spiderman και X-Men. Τότε ονειρευόμουν να μπορώ να φτιάχνω τα εξώφυλλά τους. Να σου πω την αλήθεια δεν με ενδιέφεραν τόσο πολύ οι μέσα σελίδες -μου φάνταζε ως μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Σε αντίθεση με το εξώφυλλο που μέσα σε μία μέρα το έχεις ετοιμάσει.

Όταν ο Μιχάλης πάτησε τα 16 του χρόνια, ξεκίνησε στην Ελευθεροτυπία η έκδοση του περιοδικού 9 το οποίο διεξήγαγε τότε ένα διαγωνισμό σκίτσου. Το δώρο ήταν μία υποτροφία σε σχολή σχεδίασης comics. Κάθε χρονιά μέχρι να τελειώσει το λύκειο ο Μιχάλης προσπαθούσε να την κερδίσει. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Μου λέει: «Ήμουν μέσα στις διακρίσεις κάθε χρονιά αλλά μέχρι εκεί. Βασικά δεν με ενδιέφερε να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις και να βρεθώ σε μία οποιαδήποτε σχολή. Ήθελα ή πάω σε σχολή για comics ή να φοιτήσω στα ΤΕΙ γραφιστικής που ήταν κάτι παρεμφερές. Oύτε κι εκεί πέρασα διότι δεν πήρα καλό βαθμό στο σχέδιο. Είχα γράψει νομίζω 9, οπότε γράφτηκα σε μία σχολή για σκίτσο, comics και cartoon».

Στη σχολή μαζί με φίλους θα βγάλει το 2004 το Free Your Line ένα περιοδικό με μικρές ιστορίες. Αυτό αποτέλεσε το μέσο με το οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά στο ελληνικό Comicdom. Περίπου το 2008 και ύστερα από δύο ακόμη τεύχη του Free Your Line αποφασίζει να κάνει το δικό του ανεξάρτητο βήμα δημιουργώντας το «Sneaky Stories of Snitch and Snatch». Αρχικά αυτό το πρότζεκτ το πήγε στην Ελευθεροτυπία για να τους ρωτήσει εάν τους ενδιέφερε να το εκδώσουν, αλλά τον απέρριψαν. Έτσι το έβγαλε μόνος του. Το τεύχος πήγε πάρα πολύ καλά στις πωλήσεις και μάλιστα πήρε και το βραβείο καλύτερου Fanzine.

Πότε έγινε για εσένα αυτό που λέμε στα αγγλικά «breakthrough»;

Με το Amala’s Blade (Dark Horse Comics) το 2011. Είχα μόλις απολυθεί από τη διαφημιστική εταιρεία στην οποία δούλευα και δεν ήμουν σίγουρος για την επόμενη επαγγελματική μου κίνηση. Τότε με προσέγγισε ένας Αμερικάνος συγγραφέας, ο Steve Horton, ο οποίος μου ζήτησε να κάνουμε μαζί ένα βιβλίο. Εγώ του είπα ότι θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσουμε από ένα τεύχος. Έτσι, σχεδίασα τις έξι πρώτες σελίδες και ο Steve έγραψε μία περίληψη της ιστορίας. Αρχίσαμε να ψάχνουμε για εταιρείες, με κρυφό πόθο την Dark Horse Comics, η οποία και δέχτηκε να το εκδώσει [Η Dark Horse Comics έχει έδρα της στο Πόρτλαντ της Αμερικής και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία comics]. Οι υπόλοιπες εταιρείες το απέρριπταν για τους δικούς της λόγους, μας έλεγαν ότι το ήθελαν πολύ, αλλά ότι δεν ταίριαζε με το προφίλ τους.

Τι σημαίνει ουσιαστικά αυτό όταν στο λέει μία εταιρεία;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι έχει να κάνει με την ιστορία που είναι λίγο περίεργη, όχι συνηθισμένη εάν θες, οπότε μάλλον θεωρούν ότι αποτελεί και ρίσκο ένα τέτοιο άνοιγμα. Για την ακρίβεια ακόμη και τώρα θεωρώ ότι είναι μία δύσκολη ιστορία.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Amala;

Η ιστορία μιλάει για μία κοπέλα η οποία ενώ προοριζόταν να ενώσει δύο λαούς, επέλεξε να γίνει επαγγελματίας assassin. Δολοφόνος. Μια από τις ιδιαιτερότητες της είναι ότι βλέπει φαντάσματα και συγκεκριμένα τα πνεύματα αυτών που σκοτώνει.

Οι κριτικοί τι έχουν να πουν για όλα αυτά;

Αυτή τη στιγμή στις κριτικές που έχουν πάρει τα comics της Dark Horse το Amala’s Blade βρίσκεται στο top 5. Tο Mind MGMT είναι στην πρώτη θέση και το Amala’s Blade ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τα άλλα τέσσερα, μεταξύ των οποίων και μία ειδική έκδοση του Conan.

Το Amala’s Blade θα τελειώσει κάποια στιγμή;

Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ αλλά δεν ξέρω τι έχει στο νου του ο Steve Horton. Επίσης, οι άνθρωποι της Dark Horse μας συμβούλευσαν να συνεχίσουμε, γιατί θα κάνει καλό στη σειρά εάν μείνει παραπάνω στο χώρο. Εγώ πιστεύω ότι με το που συμπληρωθεί η τριλογία των βιβλίων θα πρέπει να τελειώσει, κάτι τέτοιο νομίζω είναι καλύτερο και για την ιστορία της Amala.

Έχεις συναντηθεί ποτέ από κοντά με τον Steve;

Όχι δεν έχει τύχει. Έχουμε μιλήσει λίγες φορές στο τηλέφωνο, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο επικοινωνούμε συνεχώς μέσω email.

Πως είναι να δουλεύεις με έναν άνθρωπο που δεν τον έχεις γνωρίσει ποτέ από κοντά;

Είναι περίεργο. Σίγουρα η επικοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη εάν μπορούσαμε να μιλήσουμε από κοντά, καθώς είναι δύσκολο να επικοινωνείς μόνο μέσω email.

Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις και ως μοναχική τη ζωή ενός comic artist;

Πάρα πολύ, αρκεί να σου πω ότι δουλεύω από το σπίτι μου 10 με 12 ώρες την ημέρα.

Βαδίζουμε με τον Μιχάλη προς το comics shop «Tilt» στο οποίο έχει να υπογράψει δέκα τεύχη του Superior Spiderman που έχει σχεδιάσει ο ίδιος. Για τη συνεργασία του με τη Marvel θα μιλήσουμε αργότερα, μου υπόσχεται. Τον ρωτώ εάν θα μετακόμιζε μόνιμα στην Αμερική. Η απάντηση του είναι θετική.

«Κάποια στιγμή πρέπει να το κάνω αυτό το βήμα». Μου μιλά για τις εμπειρίες που αποκόμισε από το τελευταίο Comic-Con που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη. «Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα για να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Έχω πάει κι άλλες φορές ως επισκέπτης, αλλά αυτή τη φορά θεώρησα ότι ήταν η στιγμή που έπρεπε να συμμετάσχω ως comic artist. Επίσης, ήμουν καλεσμένος και λόγω του τεύχους του Superior Spiderman που σχεδίασα για τη Marvel. Ήμουν παρέα και με έναν ακόμη έλληνα comic artist, τον Ηλία Κυριαζή. Είδαμε πολύ κόσμο, έκανα επί τόπου σχέδια, το χαρήκαμε».

Το κεφάλαιο Spiderman πως προέκυψε;

Νομίζω ότι το όνειρο του κάθε comic artist είναι να δουλέψει με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου που είναι η Marvel και η DC. Με τη Marvel είχα προσπαθήσει πριν από τρία χρόνια, πριν καν ξεκινήσω το Amala’s Blade. Είχα βρει την ηλεκτρονική διεύθυνση του talents scout της εταιρείας και του είχα στείλει ένα email που έλεγε ποιος είμαι και πως θα ήθελε να δουλέψω γι’ αυτούς. Μου έστειλε μερικά δοκιμαστικά σενάρια και μου λέει: «Διάλεξε ένα και φτιάξε μας μερικές σελίδες για να δούμε τι μπορείς να κάνεις». Διάλεξα ένα σενάριο από τους X-Men. Το έστειλα και μου απάντησαν μεταξύ άλλων ότι έχω ακόμη δρόμο να βρω το στιλ μου, αλλά να μείνουμε σε επαφή και όταν θελήσω στο μέλλον να τους στείλω σελίδες από κάποιο άλλο σενάριο.

Απογοητεύτηκες από αυτή την εξέλιξη;

Όχι, γιατί μου είπαν την αλήθεια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη μου να μου δείχνουν σε ποια σημεία χρειάζομαι ακόμη δουλειά. Πάντα εκτιμώ μία εμπεριστατωμένη κριτική. Να σου πω την αλήθεια, ακόμη και τώρα πιστεύω ότι χρειάζομαι δουλειά και ότι μπορώ να βελτιωθώ κι άλλο. Έτσι, μετά από αυτή μου την επαφή με τη Marvel ήρθε η συνεργασία με τη Dark Horse Comic. Μερικά χρόνια αργότερα και λίγο πριν τελειώσω των πρώτο κύκλο ιστοριών της Amala είπα να στείλω email για δουλειά σε κάποιες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Marvel. Εκείνη την περίοδο έκανα προσχέδια X-Men για προθέρμανση οπότε τους έστειλα και κάποια δείγματα. Η απάντηση που ήρθε έπειτα από έναν μήνα -και πιο συγκεκριμένα όταν τελείωνα την τελευταία σελίδα του Amala’s Blade- ήταν θετική. Τρεις εβδομάδες αργότερα και ενώ βρισκόμουν εν πλω για ένα γάμο που θα γινόταν στη Σύρο μου ανακοινώνουν ότι θα κάνω ή Χ-ΜΕΝ, ή Spiderman ή Hulk. Η χαρά μου ήταν τεράστια. Τρεις εβδομάδες μετά μου ζήτησαν να σχεδιάσω το Superior Spiderman Team Up. Πρόκειται για μια νέα σειρά όπου ο Spiderman -του οποίου το σώμα έχει καταλάβει και ελέγχει ο Dr. Octapus- συμμετέχει σε περιπέτειες μαζί και με κάποιους άλλους σούπερ ήρωες.

Πως είναι να δουλεύεις με μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Marvel;

Η αλήθεια είναι πως ήταν ένα περίεργο καλοκαίρι για εμένα από άποψη προγράμματος. Είχα διάφορες υποχρεώσεις και χρειαζόμουν και διακοπές λόγω κούρασης. Τις τελευταίες αναγκάστηκα να τις αναβάλω διότι όταν μου ήρθε το σενάριο έπρεπε να δουλέψω μέσα στον Αύγουστο καθώς το τεύχος θα δημοσιεύονταν τον Οκτώβριο. Όμως αυτή η δουλειά μου έφερε πολλά. Λόγω του Spiderman βρέθηκα καλεσμένος σε συνέδρια στη Νέα Υόρκη, στη Μάλτα και τώρα στο Λονδίνο.

Θα υπάρξει συνέχεια με τη Marvel;

Τους ρώτησα και μου είπαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι για εμένα. Οπότε βλέπουμε ξανά στο μέλλον.

Το επόμενο βήμα;

Το συμβόλαιο που έκλεισα με την Boom μία εταιρεία που έχει τη βάση της στο Λος Άντζελες. Θα δουλέψω με έναν ανερχόμενο συγγραφέα που τον εκτιμώ πολύ, πάνω σε ένα νέο πρότζεκτ το οποία θα κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Προς το παρόν όμως δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

Πως βλέπεις το «σύμπαν» των comics στην Ελλάδα;

Έχουμε πολύ καλό επίπεδο και βγαίνουν και αρκετές νέες κυκλοφορίες, αλλά λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει μία σταθερή περιοδικότητα στα τεύχη. Όλοι περιμένουν να τα βγάλουν την περίοδο του Comicdom.

Τι σημαίνει για εσένα άνθρωπος χωρίς φαντασία;

Είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να δει πίσω από τον τοίχο.

Πηγή: vice.com/gr/

SHARE:

24Media Network