O "Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου": Πάνω από 2.400 τοπωνύμια του νησιού

O "Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου": Πάνω από 2.400 τοπωνύμια του νησιού

Το υλικό του Τοπωνυμικού Χάρτη υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και πρόθεση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου είναι να το "ανεβάσει" και στο διαδίκτυο

Τη συμβολή του "Τοπωνυμικού Χάρτη της Ίμβρου" στην ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος, τη βαθύτερη μελέτη του γλωσσικού ιδιώματος και την καλύτερη προσέγγιση της παράδοσης και της πνευματικής κληρονομιάς των κατοίκων, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέκνο και ο ίδιος του νησιού, προλογίζοντας την έκδοση.

"Εις τα τοπωνύμια έκαστης περιοχής αποτυπούται η ιστορία αυτής. Η προσωρινή διέλευσις των ανθρώπων εκ του ματαίου τούτου βίου και εκ της κοιλάδος του κλαυθμώνος, αφήνει ανεξίτηλα ίχνη επί των διαφόρων τόπων. Ίχνη τα οποία διασώζονται εν τοις τοπωνυμίοις" υπογραμμίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Προσθέτει, δε, ότι οι εκδόσεις για τα τοπωνύμια είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, όταν αφορούν περιοχές έντονου χριστιανικού παρελθόντος, όπως η Ίμβρος. "Εις τα αγιωνύμια αυτής αποτυπούται ολόκληρος η χριστιανική παράδοσις και η εκκλησιαστική ιστορία αυτής, οι προστάται άγιοι και η ευλάβεια του ιμβριακού λαού" αναφέρει.

Ο "Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου", ο οποίος ολοκληρώθηκε ύστερα από προσπάθειες 10 χρόνων, περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια του νησιού (πάνω από 2400), όπως παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

Τον μικρό αυτό άτλαντα με τους 36 χάρτες εξέδωσε η Εταιρία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι συντάκτες του εργάστηκαν με υπομονή, μεράκι και ιδιαίτερη επιμέλεια για να συγκεντρώσουν το υλικό τους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρίας Γεώργιος Ξεινός, δημιουργήθηκαν επτά ομάδες, με βάση τα επτά χωριά του νησιού (Γλυκύ, Κάστρο Ευλάμπιο, Παναγία, Άγιοι Θεόδωροι, Αγρίδια, Σχοινούδι), με επικεφαλής κάποιον με καταγωγή από το χωριό, οι οποίες έκαναν έρευνα τόσο επιτόπου, όσο και στα ιστορικά στοιχεία.

Στις 144 σελίδες του άτλαντα, περιλαμβάνονται ελληνικός χάρτης με τα τοπωνύμια, χάρτες ανά χωριό και χάρτες υποπεριοχών. Ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει στους χάρτες τους αριθμούς και να καταφύγει στους 98 πίνακες (στα ελληνικά και στο τοπικό ιδίωμα) για να βρει το τοπωνύμιο το οποίο αντιπροσωπεύουν.

 Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ευρετήριο τοπωνυμίων και με βάση αυτό να προσανατολιστεί μέσα στους χάρτες. Για τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους ή περιοχές που έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα υπάρχει αναλυτική περιγραφή και βιβλιογραφική παραπομπή.

"Αν η γενιά η δικιά μας δεν έκανε αυτό το πράγμα, η νεότερη γενιά θα ήταν δύσκολο να το κάνει" υπογράμμισε ο κ. Ξεινός (σ.σ. γεννήθηκε στην Ίμβρο, το 1944), προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχαν άνθρωποι με προσλαμβάνουσες από το νησί που θα ήταν σε θέση πιστοποιήσουν τι υπήρχε σε ένα συγκεκριμένο μέρος.

Όπως επεσήμανε, η έκδοση συμβάλλει στη διάσωση των τοπωνυμίων και θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με λαογραφία, ιστορία, γλωσσολογία, ονοματολογία, αλλά και στους πολιτικούς και να στηρίξει την διεκδίκηση των αιτημάτων της μειονότητας στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το υλικό του Τοπωνυμικού Χάρτη υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή και πρόθεση της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου είναι να το "ανεβάσει" και στο διαδίκτυο.

SHARE:

24Media Network