Οι ΔΕΚΟ στο στόχαστρο των χάκερ

DCF 1.0
DCF 1.0 DCF 1.0

Υπό απειλή μπορεί να βρεθούν ζωτικές υποδομές και δίκτυα καθώς οι χάκερ έχουν βάλει στο μάτι τις ΔΕΚΟ σύμφωνα με έκθεση εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας McAfee. Οι πιθανοί κίνδυνοι και το παράδειγμα του Stuxnet

Οι δημόσιες και κοινής ωφέλειας επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), που διαθέτουν ζωτικές υποδομές και δίκτυα, βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο διαφόρων χάκερ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επιτεθούν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας McAfee.

Η έκθεση, σύμφωνα με το BBC, βασίζεται στις δειγματοληπτικές απαντήσεις 200 διευθυντικών στελεχών τέτοιων εταιρειών από 14 χώρες. Αποκαλύπτεται ότι οκτώ στις δέκα ΔΕΚΟ (πετρελαίου-αερίου, ηλεκτρισμού, ύδρευσης κ.ά.) υπέστησαν επιθέσεις χάκερ στα κρίσιμα συστήματά τους, στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η τάση καταγράφεται αυξητική διαχρονικά, καθώς το 2009 μόνο οι μισοί εκπρόσωποι τέτοιων εταιρειών είχαν δηλώσει ότι είχαν υποστεί ανάλογες επιθέσεις.

Η Κίνα αντιμετωπίζεται ως η πιο πιθανή πηγή των επιθέσεων και, στη συνέχεια, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η συνηθέστερη μέθοδος επίθεσης είναι μέσω ενός δικτύου ηλεκτρικών υπολογιστών, που ελέγχουν από μακριά οι χάκερ και το οποίο "κατακλύζει" τα διασυνδεμένα στο Ίντερνετ υπολογιστικά δίκτυα των εταιρειών-στόχων. Πάντως, η έκθεση εκτιμά ότι, συνήθως, αν και μια τέτοια επίθεση μπορεί να "ρίξει" τον διαδικτυακό τόπο μιας επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή το εσωτερικό εταιρικό δίκτυό της, δύσκολα -αλλά όχι απίθανο- θα μπορούσε να πετύχει την κατάρρευση του ζωτικού δικτύου παραγωγής-διανομής της επιχείρησης, π.χ. σταματώντας την παροχή αερίου, ρεύματος ή νερού.

Όμως, οι ερευνητές δεν αποκλείουν την πιθανότητα, στο μέλλον, οι κυβερνο-επιθέσεις να γίνουν πιο επικίνδυνες και να πετύχουν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ζημιά. Τα τρία τέταρτα των στελεχών των ΔΕΚΟ, που ρωτήθηκαν σχετικά, εκτίμησαν ότι μέσα στην επόμενη διετία θα μπορούσε μια επίθεση χάκερ να προκαλέσει σοβαρή διακοπή της παρεχόμενης υπηρεσίας για τουλάχιστον 24 ώρες, καθώς επίσης τραυματισμό ή απώλεια ζωών.

Το παράδειγμα του Ιράν

Το πιο γνωστό παράδειγμα επίθεσης σε ζωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από χάκερ, είναι αυτό του διάσημου πλέον ιού Stuxnet, που "μόλυνε" τις πυρηνικές μονάδες του Ιράν. Οι ερευνητές της McAfee βρήκαν ίχνη του ίδιου ιού σε εγκαταστάσεις και άλλων χωρών (σε ποσοστό περίπου 40%), όπου όμως δεν φαίνεται να αποσκοπούσε στην πρόκληση βλάβης.

"Όμως το γεγονός ότι (ο ιός) ήταν τόσο ευρέως εξαπλωμένος και μπορούσε να είχε προκαλέσει βλάβη στα συστήματα, αν είχε σχεδιαστεί διαφορετικά, είναι πολύ-πολύ ανησυχητικό, αν κανείς ανησυχεί για κυβερνο-επιθέσεις από εχθρικά κράτη ή για απόπειρες εκβιασμού από καλά οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες", δήλωσε ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζ. Μπους και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης της McAfee.

Σε όλο τον κόσμο, πλέον, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον αυξανόμενο κίνδυνο για τις ζωτικές υποδομές τους, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνοδιάστημα, και αρχίζουν να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας, πριν συμβεί το χειρότερο σενάριο.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τεχνολογία
SHARE:

Κορονοϊός

UPDATES

Ειδήσεις, αναλύσεις, αριθμοί και όλες οι εξελίξεις για την εξάπλωση του COVID-19 στον πλανήτη. Κάθε μέρα στο email σου.

Εγγραφη

24Media Network