10 δισ. ευρώ "έκαναν φτερά" από τις τράπεζες

10 δισ. ευρώ "έκαναν φτερά" από τις τράπεζες

Διαβάστε τι αναφέρουν τραπεζικά στελέχη για τον ρυθμό εκροής καταθέσεων από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πώς επηρεάζουν τα σενάρια τρόμου

Μειώνονται μέρα με τη μέρα οι καταθέσεις. Το κύμα φυγής των καταθέσεων είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πιθανή αιτία, ο πολλαπλασιασμός των σεναρίων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή που έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη.

Τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι συνολικά μέχρι από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα από τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν αποσυρθεί περί τα 10 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναμένεται να δώσει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάιο τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το σύνολο των καταθέσεων τον Απρίλιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στα 160 δισ. ευρώ.

Μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης τον Μάιο κατά μέσο όρο σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από το σύστημα συνολικά διέρρεαν καταθέσεις περίπου 100 με 400 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα οι εκροές να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση που έχει διαμορφωθεί αν συνεχιστεί και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα προκαλέσεις ισχυρές πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 72 δις. ευρώ.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί οι τράπεζες το καλύπτουν με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αγγίζει τα 125 δισ. ευρώ.

SHARE:

24Media Network