13η σύνταξη – μειώσεις ΦΠΑ: Το αργότερο μέχρι την Τρίτη στη Βουλή

13η σύνταξη – μειώσεις ΦΠΑ: Το αργότερο μέχρι την Τρίτη στη Βουλή
Έφη Αχτσιόγλου - Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση Eurokinissi

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα κατατεθούν σήμερα ή αύριο οι μειώσεις ΦΠΑ και η 13η σύνταξη που θα ισχύσουν από φέτος.

Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να είναι νόμος του κράτους και οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορίες ταμεία και ΟΤΑ αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη και θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019.

Το πρώτο είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρόκειται για μια μόνιμη παροχή που θα δίνεται μια φορά κάθε χρόνο και θα αποκλιμακώνεται σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος του μικτού ποσού των μηνιαίων αποδοχών των συνταξιούχων.

Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε λειτουργεί υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ το δικαιούμενο ποσό υπολογίζεται με βάση τη μεικτή κύρια ή τις μεικτές κύριες συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι με κλιμάκωση 30%-100%.Ειδικότερα για συντάξεις έως 500,00 θα δίνεται ισόποση 13η σύνταξη, για συντάξεις από 501-600 ευρώ το 70% της σύνταξης, για συντάξεις από 601-1000 ευρώ το 50% και για συντάξεις άνω των 1.000, το 30%. Δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, δηλαδή το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Η επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού.

Οι συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις (για παράδειγμα, μια κύρια σύνταξη γήρατος και μια χηρείας) θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν. Για παράδειγμα αν μια χήρα λαμβάνει δική της σύνταξη 800 ευρώ και σύνταξη χηρείας 350 εκατ. ευρώ το σύνολο της σύνταξης είναι 1150 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πάρει 13η σύνταξη 345 ευρώ.

Η 13η σύνταξη, που φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη σύνταξη Μαΐου, επιβαρύνεται με τις νόμιμες κρατήσεις, δηλαδή με κράτηση υπέρ υγείας ΕΟΠΠΥ (6%) και τον φόρο που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου (θα παρακρατηθεί φόρος μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στο αφορολόγητο και αναλογικά με το συνταξιοδοτικό εισόδημα). Ωστόσο θα είναι ακατάσχετη και θα απαγορεύεται να συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του συνταξιούχου.

Μειώσεις ΦΠΑ

Στο πεδίο του ΦΠΑ υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Η πρώτη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Η μείωση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία,καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστ φουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά.

Επίσης οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά την μετάταξη των συσκευασμένων τροφίμων από τον βασικό συντελεστή του 24% στο 13% τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.. Δεν θα μεταταγούν όμως ροφήματα όπως ο καφές το τσάι το κακάο και το χαμομήλι Στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ παραμένουν και τα οινοπνευματώδη, ποτά Αυτό σημαίνει ότι από την θα συνεχίζουν να πωλούνται στις ίδιες τιμές είτε αγοράζονται για οικιακή κατανάλωση είτε σερβίρονται σε επιχειρήσεις εστίασης με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα