150 προαπαιτούμενα και μαζικές αποκρατικοποιήσεις φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο

150 προαπαιτούμενα και μαζικές αποκρατικοποιήσεις φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο

Σειρά νέων δεσμεύσεων για φορολογία, αποκρατικοποιήσεις, δημόσιο στο διηνεκές μαζί με την εφαρμογή περίπου 150 προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η Τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου

Το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που δημοσίευσε η «Καθημερινή» υπάρχει μια ενισχυμένη δέσμευση της ιδιοκτησίας του μνημονίου που αναγράφεται για πρώτη φορά. «Η επιτυχία του προγράμματος απαιτεί την συνέχιση υιοθέτηση των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια γεγονός που κάνει απαραίτητη και την πολιτική δέσμευση και την τεχνική επάρκεια της ελληνικής διοίκησης να ανταποκριθεί. Στο δεύτερο κομμάτι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν όλη την διαθέσιμη τεχνική βοήθεια». Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει την δέσμευση που έχει αναληφθεί από την δεύτερη αξιολόγηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εκ των προτέρων για την διετία 2019 -2020.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά αν το Μάιο του 2018 που θα γίνει η εκτίμηση για την πορεία των δημοσιονομικών για το 2019 το ΔΝΤ (το οποίο ως γνωστό θα έχει τον πρώτο λόγο) κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν ώστε η εφαρμογή του μέτρου της περικοπής της έκπτωσης φόρου κατά 600 ευρώ η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2020 να εφαρμοστεί το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων

Το κείμενο παραδέχεται παρόλα αυτά την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και για το 2016 όταν επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ αλλά και για το 2017 .

Ειδικά για το τρέχον έτος αναφέρει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών για την απόδοση μέρους του « δημοσιονομικού χώρου» που δημιούργησε η υπεραπόδοση σε στοχευμένες παροχές στους κοινωνικά ευάλωτους υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον 900 εκ ευρώ ( 0,5% του ΑΕΠ ) θα παραμείνουν αδιάθετα και θα αποτελέσουν μαξιλάρι για πιθανές μελλοντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων .

Στις σελίδες του κειμένου περιγράφονται και τα περίπου 70 - 75 ανοιχτά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση για να κλείσει την Τρίτη αξιολόγηση και άλλα 82 για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης .

Φορολογία

Στον φορολογικό τομέα δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά τα προαπαιτούμενα αφορούν κυρίως βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών.

Βασικό σημείο των απαιτήσεων των δανειστών είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων ώστε να γίνεται καλύτερη είσπραξη.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει η δέσμευση ολοκληρωθεί η μελέτη για την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ και μελετάται η αύξησή του στις 25.000 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές στα ακίνητα και μέχρι τον Μάιο θα αναθεωρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στον ΕΝΦΙΑ, αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην μειωθεί η συνολική βεβαίωση του φόρου και να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου έως τον Αύγουστο. 

Οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη στο δημόσιο θα πρέπει να προσαμοστούν με αυτούς που κάνουν ιδιώτες και τράπεζες Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη στο δημόσιο

Θα πρέπει να επαναξιολόγηση των κινήτρων στην φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες. 

Υπάρχει δέσμευση για επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο του 2018: 

- Θα αξιολογηθεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Θα επανεξεταστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προκειμένου να διορθωθεί και να εξαλειφθούν αντιφατικές διατάξεις.

- Θα εξεταστεί το επιτόκιο που χρεώνει το δημόσιο για καθυστερημένες οφειλές.

 Θα επανεξεταστούν τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και θα βελτιωθεί το πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων.

Απευθείας στο υπερταμείο οι ΔΕΚΟ αξιολόγηση στις διοικήσεις

Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου και στον ευαίσθητο των αποκρατικοποιήσεων ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα δημιουργηθεί τελικά η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάμβανε τις ΔΕΚΟ . Οι 13 εταιρίες που έχουν ήδη επιλεγεί μαζί με την ΕΑΒ - εφόσον κριθεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η άμυνα της χώρας - θα περάσουν απευθείας στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ( το λεγόμενο υπερταμείο ) μέχρι και τον Μάρτιο

Όπως τονίζεται το ΕΕΣΥΠ θα πρέπει να αξιολογήση εκ νόευ της διοικήσεις της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου ( ΕΤΑΔ ΑΕ ) αλλά και των ΔΕΚΟ που θα αναλάβει και κυρίως αυτές των ΕΛΤΑ του ΟΑΣΑ. Παράλληλα θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα ΔΣ των εισηγμένων εταιριών που θα περάσουν στο υπερταμείο δηλαδή της ΕΥΔΑΠ της ΕΥΑΘ της ΔΕΗ.

 Παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να εγκριθεί το επιχιειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ με βάση το οποίο θα εισπραχθούν για το 2018 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,7 δις ευρώ . Στο ίδιο θα περιλαμβάνεται η προώθηση και ολοκλήρωση 9 παλιών και νέων αποκρατικοποιήσεων.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι:

1. Η ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού

2. Η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

3. Η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

4. Η πώληση του 5% του ΟΤΕ (ως τον Μάρτιο 2018).

5. Η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ

6. Μέχρι Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης ή άλλης μορφής ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη σε σχέση με την πώληση.

7. Πώληση ΟΛΘ: θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018.

8. Πώληση ΔΕΣΦΑ: η διαδικασία επιλογής του πλειοδότη επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του  2018.

9. Εγνατία Οδός: οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ (ως τον Απρίλιο του 2018). Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ.

Σφιχτοί κανόνες για το δημόσιο

Στο τομέα του δημοσίου υπάρχουν όλες οι δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων του διαγωνισμών για την πρόσληψη μη πολιτικά διορισμένων δημοσίων υπαλλήλων της αξιολόγησης γενικών διευθυντών αλλά και του σχεδίου μόνιμης κινητικότητας στο δημόσιο.

Παράλληλα βέβαια αναλαμβάνεται η δέσμευση στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταρτηγικής ( ΜΠΔΣ ) 2019 - 2022 να υπάρχει πρόβλεψη για συνεχή μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ που αφορά τόσο την εξέλιξη των μισθών όσο και την πρόοδο των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

SHARE: