Χρονιά ανατροπών το 2020: Νέες μειώσεις φόρων, νέο ασφαλιστικό και νέος κατώτατος μισθός στα σκαριά

Χρονιά ανατροπών το 2020: Νέες μειώσεις φόρων, νέο ασφαλιστικό και νέος κατώτατος μισθός στα σκαριά
Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας AP

Σαρωτικές αλλαγές στο μέτωπο της οικονομίας το 2020 : Νέες μειώσεις φόρων, νέο ασφαλιστικό, νέο τοπίο στα ακίνητα και ίσως νέος κατώτερος μισθός.

Θετικά μέτρα άνω των 2 δις ευρώ προσδοκά να δρομολογήσει το υπουργείο οικονομικών μέσα στο 2020 συνεχίζοντας την πολύ καλή επίδοση του 2019 που έγιναν παροχές 2,2 δις ευρώ.

Ήδη από φέτος έχουν νομοθετηθεί μειώσεις φόρων και άλλες ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ που έχουν ενσωματωθεί και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

Το ποσό των ελαφρύνσεων θα αρχίσει να αυξάνεται από την άνοιξη. Ειδικότερα, μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση δύο ακόμη μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από το οικονομικό επιτελείο.

Το πρώτο είναι η έναρξη της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι μέχρι και τον Μάιο θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το μέτρο «με ασφάλεια».

Τονίζουν επίσης ότι η μείωση αυτή θα φανεί από το 2020. Ο υπουργός οικονομικών αναφερόμενος πρόσφατα στο θέμα είπε ότι η μείωση δεν θα είναι οριζόντια. Συνεπώς θα υπάρχει ως πρώτο βήμα μια αύξηση του ορίου στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά από τα 12.000 που είναι σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτή είτε το όριο θα αυξηθεί στις 20.000 είτε θα αυξηθεί λιγότερο ( πχ στις 15.000 ) και θα μειωθούν και οι συντελεστές της εισφοράς για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Το δεύτερο μέτρο εν αναμονή θα είναι η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% ώστε η συνολική μείωση για την διετία 2019 -2020 να φτάσει το 30%. Τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι μειωμένα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Πάντως ούτε και αυτή αυτή η μείωση θα είναι οριζόντια καθώς θα ληφθεί μέριμνα να είναι μεγαλύτερη η δεύτερη μείωση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και μικρότερη στις μεγάλες περιουσίες. Και σε αυτό το μέτρο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν την άνοιξη όταν οι ιδιώτες εκτιμητές θα έχουν κάνει νέες εκτιμήσεις για όλη την χώρα, θα έχουν οριστεί αντικειμενικές αξίες για τις 7000 ζώνες που βρίσκονται σήμερα εκτός από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών τιμώ.

Τα ψηφισμένα μέτρα

Μέχρι στιγμής το πακέτο των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν το 2020 περιλαμβάνει

1. Την μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ . Παράλληλα όλοι οι υπόλοιποι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά 1%

2.Το αφορολόγητο όχι μόνο παραμένει στα σημερινά επίπεδα αλλά αυξάνεται κατά 1000 ευρώ και για κάθε παιδί της οικογένειας.

3. Ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μειώνεται από 24% στο 13%. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για αναπήρους και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ πολυτέκνων.

4. Όσοι αποκτήσουν παιδί με το που αλλάξει ο χρόνος, θα εξασφαλίσουν το νέο επίδομα γέννας των 2000 ευρώ. Θα δίδεται σε δύο δόσεις, μια με την γέννηση του παιδιού και μια δεύτερη με τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη γέννηση.

5. Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από το 28% στο 24% και θα εφαρμοστεί για τα κέρδη του 2019 δηλαδή άμεσα.

6. Ο συντελεστής φορολογίας των μερισμάτων μειώνεται από το 10% στο 5%.

7. Σε όλες τις αγορές ακινήτων που έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια. Οι αγοραστές θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%. Παράλληλα αναβάλλεται για άλλα τρία χρόνια η εφαρμογή του παγίως ανεφάρμοστου φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Νέο Ασφαλιστικό

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος θα φέρει αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις. Πρώτον, θα ωφεληθούν οι έχοντες άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1300 ευρώ καθώς η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις των συγκεκριμένων συνταξιούχων έχει κριθεί αντισυνταγματική. Τα χρήματα θα επιστραφούν και μάλιστα αναδρομικά από τον Οκτώβριο.

Επίσης, με την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια προϋπηρεσίας, θα δοθούν αυξήσεις και στις κύριες συντάξεις όσων έχουν εργαστεί με ένσημα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Από το τέλος Φεβρουαρίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα πάψουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει του εισοδήματός τους και θα επιβαρύνονται μόνο με συγκεκριμένα ποσά της επιλογής τους.

Το κατώτατο ποσό θα είναι 210 ευρώ ανά μήνα και όσοι εμφανίζουν φορολογητέα κέρδη άνω των 11.000 ευρώ ετησίως στην εφορία θα δουν μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με πέρυσι.

Τον Ιούλιο, μειώνεται κατά 0,9% ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Κατά περίπου 0,45% θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και αυτό θα αποτελέσει αύξηση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί η μόνιμη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κονδύλι των 971 εκ ευρώ που έχει ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2020 και θα παραμείνει και στους επόμενους θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή της νέας μόνιμης 13ης σύνταξης και οι αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Από το ίδιο κονδύλι , τα 971 εκ ευρώ θα δοθεί και ένα μέρος από τα αναδρομικά των συντάξεων που αναμένονται ως δικαστικές αποφάσεις μέσα στο επόμενο χρόνο.

Το θρίλερ με τον κατώτερο μισθό

Η προεκλογική υπόσχεση για αύξηση του μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης είναι υπό εξέταση. Τούτο διότι η βεβιασμένη αύξηση κατά 10,8% που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δυσκολέψει τα πράγματα καθώς θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν και οι θεσμοί για μια περαιτέρω εξέλιξη.

Το Ιανουάριο θα συσταθεί η επιτροπή για το καθορισμό του κατώτερου μισθού και όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αρμόδια στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μιας μικρή επιπλέον αύξησης .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα