Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί γεμάτο το “μαξιλάρι” των 39 δισ. ενόψει νέων μέτρων

Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί γεμάτο το “μαξιλάρι” των 39 δισ. ενόψει νέων μέτρων
Eurokinissi

Να διατηρήσει με κάθε τρόπο το “μαξιλάρι” στο ύψος των 37-39 δισ. περίπου επιδιώκει η κυβέρνηση ενόψει μιας δύσκολης περιόδου όπου θα πρέπει να καλυφθούν οι δράσεις κατά της ακρίβειας.

Σε πολλαπλά μέτωπα δίνει τον αγώνα το οικονομικό επιτελείο ώστε να διασφαλίσει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα καθώς μπροστά της έχει μια περίοδο αυξημένων αναγκών καθώς η κατάσταση στο μέτωπο της ενέργειας είναι γεμάτη αβεβαιότητες, ενώ το κύμα ακρίβειας συνεχίζει να είναι άκρως απειλητικό. Έτσι, καθώς οι αποφάσεις της ΕΕ για ένα πιθανό ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων “ανάχωμα” στην ενεργειακή λαίλαπα αργούν κι αναπόφευκτα το βάρος πέφτει σε κάθε κράτος μέλος, το οικονομικό επιτελείο καλείται να προβεί σε μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση και να βρει τα απαιτούμενα “κανάλια ρευστότητας”.

Μάχη για έσοδα

Στο πλαίσιο αυτό μια πρώτη κίνηση έχει να κάνει με την ενίσχυση των διαδικασιών κι ελέγχων ώστε να τονωθεί η κουλτούρα ψηφιακών πληρωμών. Ήδη, τρέχει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για έσοδα περίπου στα 49 δισεκ. ευρώ αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή με αιχμή τον ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι στα 5,3 δισ. ευρώ εκτιμά η Κομισιόν τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από τα έσοδα που αποφέρει κάθε χρόνο ο ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής χάνεται το 25,8% των εσόδων από τον ΦΠΑ, που δυνητικά θα μπορούσαν να εισπραχθούν. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., όπου υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ αγγίζει τα 134 δισ., με την Ε.Ε. να ζητάει από τα κράτη-μέλη αποτελεσματικότερους ελέγχους, αναβάθμιση των συστημάτων και ανταλλαγή πληροφοριών.

Πορεία εσόδων

Να σημειωθεί ότι αυξημένα κατά €1,28 δισ. ευρώ τα έσοδα το τρίμηνο λόγω κυρίως των έμμεσων φόρων. Στα 12,090 δισ. ευρώ, έφτασαν τον τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου τα φορολογικά έσοδα, αυξημένα κατά 1,283 δισ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η υπερεκτέλεση στους φόρους οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθησαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, καθώς στη σημαντικά καλύτερη απόδοση κυρίως των έμμεσων φόρων.

Καλη πορεία ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες κορυφαίος παράγων του οικονομικού επιτελείου η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ικανοποιητική κάτι που φαίνεται στα έσοδα. “Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο ήταν σημαντικά καλύτερες του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου, δηλαδή, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 30% πάνω, ενώ σε σχέση με τον με Φεβρουάριο του 2020 ήταν στο συν 20%. Βέβαια έχουμε αλλαγές στις εσωτερικές δομές των συναλλαγών. Εχουμε μετατόπιση από τρόφιμα προς καύσιμα αλλά και μια μετατόπιση και προς το ηλεκτρικό, αναπόφευκτη από τη συγκυρία” ανέφερε και προσέθεσε ότι: “Υπάρχει μια πορεία της εστίασης που είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή. Η εστίαση και σε σχέση με το Μάρτιο του 2020 είναι καλύτερη. Υπάρχει και μια βελτίωση τα αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ξαφνικά ανακάμπτουν σημαντικά” ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος σημειώνοντας ότι η τάση παραμένει και τον Απρίλιο.

Ελπίδα στον τουρισμό

Όπως ανέφερε και το κυβερνητικό στέλεχος η προσμονή “οξυγόνου” από τον τουρισμό είναι μεγάλη. Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη είναι για ανάκτηση του 80% της κίνησης και των εσόδων του 2019.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια γενικότερη, συγκρατημένη μεν, αλλά αισιοδοξία,δε, ότι η χρονιά θα πάει καλά καθώς μάλιστα ο πόλεμος δε φαίνεται να επηρεάζει την κατάσταση και τη ζήτηση. Βέβαια ο πληθωρισμός είναι ένας σημαντικός “αστερίσκος” που μάλιστα σε αγορές, βασικές για την Ελλάδα, όπως η Γερμανική μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά, αντίθετα με άλλες όπως η Βρετανική που δείχνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις.

Δανεισμός

Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα δανεισμού που για φέτος ανέρχεται στο ύψος των 12 δισεκ. ευρώ. ‘Ηδη χθες έγινε μια δεύτερη κίνηση μετά την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές του 2022, με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Με τη χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου 2020 που προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ,  η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισεκ. Στόχος βέβαια ήταν πέρα από την ενίσχυση του ταμείου, να επιβεβαιώσει την τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές και να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P εν μέσω μιας συνολικής αναστάτωσης λόγω των εξελίξεων στο γεωενεργεικό επίπεδο.

Πίεση στα επιτόκια

Πάντως ο δανεισμός ήταν πιο ακριβός από ότι το 2020 δείγμα της δυσκολίας της συγκυρίας. Ήδη η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,08%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες από τα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα του 1,8% (ιστορικό χαμηλό 0,528%, 13/8/2021), ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σταθερά στις 200 μονάδες βάσης.

Διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας” ανέφερε με αφορμή την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα των κινήσεων σε ένα περιβάλλον ακριβού πληθωρισμού και μεγάλων ταμειακών αναγκών.

Όπως σημείωσε ο υπουργός η έκδοση έγινε σε μια “συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους. Αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.”

Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες,” όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, “η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας– έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη – χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα