Ανοιχτά μαγαζιά με εντάσεις και καταναλωτές σε 'αποχή'

Ανοιχτά μαγαζιά με εντάσεις και καταναλωτές σε 'αποχή'

Στις 12 άνοιξαν τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση του Ημιμαραθωνίου. Μειωμένο το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΙΥΕ και παρεμπόδισαν την είσοδο σε καταστήματα. Η δήλωση της Ρ. Δούρου (Pics)

Ανοιχτά είναι σήμερα, Κυριακή, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας παρά την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία κάλεσε τους εργαζομένους σε κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος.

Τα περισσότερα μαγαζιά άνοιξαν γύρω στις 12 το μεσημέρι, την ώρα που ολοκληρωνόταν ο ημιμαραθώνιος, από τον οποίο στη συνέχεια, ο κόσμος κατέκλεισε την περιοχή του εμπορικού κέντρου, χωρίς όμως να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για αγορές.

Ελάχιστοι ήταν οι πελάτες των εμπορικών καταστημάτων σε αντίθεση με αυτούς στα καφέ. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αλλά και ο εμπορικός σύλλογος αισιοδοξεί για την ανάταση της οικονομικής κάμψης που πλήττει επί μακρόν την αγορά.

Ανοιχτά μαγαζιά με εντάσεις και καταναλωτές σε 'αποχή'

Εξάλλου στην ενδυνάμωση της καταναλωτικής διάθεσης του αγοραστικού κοινού αποσκοπούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα και είναι αρκετά δελεαστικές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 70%.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, ανά δεκάδες σε σημεία κατά μήκος της Ερμού, του εμπορικότερου δρόμου της πρωτεύουσας, με πανό και συνθήματα, διαδήλωναν ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΙΥΕ.

Επίσης, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι εμπρός από πολυκαταστήματα παρεμπόδισαν την προσέλευση των πελατών αλλά χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.

Για τη διευκόλυνσή τους, η Ομοσπονδία είχε κηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας τους να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ενάντια αφενός στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και αφετέρου στην κυβέρνηση, «ώστε να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του μνημονιακού – αντεργατικού Ν. 4177/2013 και στην επαναφορά της Κυριακής – Αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία».

Να μην ανοίξουν τα κατάστηματά τους κάλεσε τα μέλη της και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε ανακοίνωση της εκφράζει την «αποδεδειγμένη βεβαιότητα μέσα από στατιστικά στοιχεία ότι θα βρεθούμε ενώπιον ακόμη μίας αχρείαστης και αποτυχημένης Κυριακής».

Στο πλευρό των εργαζομένων συντάσσεται και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία σε σημερινή συνέντευξη της στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» τονίζει ότι στόχος της είναι «η διασφάλιση της διατήρησης της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζομένους, μέσα από εντατικούς ελέγχους». Στην κατεύθυνση αυτή, διευκρινίζει, «αποσκοπεί και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα εξασφαλιστεί από συγκεκριμένα κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, για το οποίο μας έδωσε ήδη το "πράσινο φως" η Κομισιόν».

Ανοιχτά μαγαζιά με εντάσεις και καταναλωτές σε 'αποχή'

Διαμαρτυρίες και στη Θεσσαλονίκη

«Τα βιβλία τα αγοράζουμε μέσα στην εβδομάδα, τα διαβάζουμε τις Κυριακές» ήταν το σύνθημα που αναγράφονταν στο πανό του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου, μέλη του οποίου συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Έξω από κεντρικά πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης, εμποροϋπάλληλοι και μέλη του ΠΑΜΕ ενημέρωναν με φυλλάδια τους περαστικούς και τους καταναλωτές για τη σημασία της κυριακάτικης αργίας, επισημαίνοντας ότι η κατάργησή της δεν οδηγεί σε τόνωση της αγοράς.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού Θεσσαλονίκης κάλεσε σε απεργία τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα καθώς, όπως αναφέρεται σχετικά, «η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία, για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα, 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε εμπορικό κέντρο

Κλειστό το κέντρο σήμερα Κυριακή

SHARE:

24Media Network