Ψήνουμε σπίτι: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Ψήνουμε σπίτι: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι
Στιγμιότυπα από την Κεντρική αγορά της Αθήνας Eurokinissi

Παρά την κρίση του κορονοϊού, οι Έλληνες ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα, ψήνοντας στο σπίτι. Πού κυμαίνεται η τιμή του αρνιού. Οι επιλογές για ψήσιμο στο φούρνο.

Μπορεί τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, να μην επιτρέψουν τα γλέντια του παρελθόντος και το σούβλισμα αρνιού στην εξοχή, ωστόσο το πασχαλινό τραπέζι, θα υπάρξει.

“Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4 ευρώ το κιλό”.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σε δήλωσή του σχετικά με την κίνηση του Πάσχα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε υπάρχουν ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων.

“Στην Ελλάδα υπό νορμάλ συνθήκες θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Όμως δυστυχώς φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι” είπε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: 

“Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής.»

Επιλογές σε καραντίνα

Οσοι βρίσκονται στα σπίτια τους στα αστικά κέντρα θα αναζητήσουν άλλους τρόπους να γιορτάσουν την επομένη της Ανάστασης, εντός του σπιτιού.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι χρειάζεται να αφήσουν στην άκρη το παραδοσιακό αρνί, το κατσίκι ή το κοκορέτσι, που έχουν την τιμητική τους το Πάσχα.

Όπως είχε δηλώσει στο News 24/7 ο ο Κλεάνθης Τσιρώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, “αν γνωρίζει αυτός που μαγειρεύει, το αρνί και το κατσίκι στον φούρνο γίνεται πεντανόστιμο”

“Σίγουρα η παράδοση είναι η σούβλα, αλλά βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Χάνεται χιλιάδες κόσμος κι εμείς γκρινιάζουμε για τέτοια πράγματα; Μόλις με το καλό βγούμε από τα σπίτια μας, ας βάλει όποιος θέλει και μια σούβλα”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι τιμές φέτος είναι περίπου 1.5 ευρώ χαμηλότερες στη Βαρβάκειο. “Το αρνί ξεκινάει από τα 5 ευρώ, την ώρα που πέρυσι είχε 6μιση ευρώ” εξηγεί.

Από εκεί και πέρα, και το κοκορέτσι “Ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο με τη σούβλα, γίνεται ωραίο και στον φούρνο” λέει ο Κλεάνθης Τσιρώνης, επαναλαμβάνοντας πως την ποιότητα και τις τιμές της Βαρβακείου “δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί κανείς”.

Πέρα από αρνί και κοκορέτσι, για όσους προτιμήσουν να ανάψουν ψησταριά στο μπαλκόνι ή την αυλή τους, παραμένοντας σπίτι, υπάρχουν οι μπριζόλες, το κοτόπουλο, τα λουκάνικα ή οι πανσέτες, που μπορούν να δώσουν μια πασχαλινή αίσθηση, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της διάδοσης του ιού.

Αρνί ή κατσίκι στον φούρνο: Τα μυστικά του σωστού ψησίματος

Σύμφωνα με το Ladylike.gr, το μυστικό για ποικιλία στη γεύση, είναι να πάρεις διάφορα μέρη από το ζώο (σπάλα, παϊδάκια και μπούτι), για μια πιο ισορροπημένη αναλογία ψαχνού – λίπους – οστών.

Καλύτερα να μην ζητήσεις από τον χασάπη να το ξεκοκαλίσει γιατί η νοστιμιά κρύβεται στα κόκαλα. Δεντρολίβανο ή θυμάρι μπόλικο για να πάρει ωραία μυρωδιά.

Το αλάτι και το πιπέρι μην το λυπηθείς. Μία φορά το τρως, να το ευχαριστηθείς. Ένα καλό μασάζ κι όχι μαρινάρισμα. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά της αρεσκείας σου και λίγο λάδι και τρίψε καλά το κρέας ώστε να απορροφήσει τη νοστιμιά. Άφησέ το να «ξεκουραστεί» τουλάχιστον για μισή ώρα (ή και παραπάνω) στο ψυγείο. Τοποθετείς σε ταψί ή ακόμα καλύτερα γάστρα και σκεπάζεις με λαδόκολλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα