Ακίνητα: Μείωση εισοδήματος για 90.000 ιδιοκτήτες

Ακίνητα: Μείωση εισοδήματος για 90.000 ιδιοκτήτες
Ακίνητα Eurokinissi

Με μείωση του εισοδήματος χωρίς αντιστάθμισμα κινδυνεύουν περίπου 90.000 ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια.

Υποχρεώθηκαν σε μείωση ενοικίου κατά 40% από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, με αντάλλαγμα τον συμψηφισμό του 30% της απώλειας εισοδήματος, αλλά ακόμη περιμένουν.

Ο λόγος για 90.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι νοίκιαζαν επαγγελματικούς χώρους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, κατοικίες σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, αλλά και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Όλοι αυτοί υποχρεώθηκαν να εισπράττουν για ένα ή περισσότερους μήνες μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το υπουργείο οικονομικών είχε υποσχεθεί εκτός από την απαλλαγή από φορολόγηση του τμήματος του ενοικίου που δεν εισέπραξαν, τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και τον συμψηφισμό του 30% της απώλειας εισοδήματος με τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές. Ωστόσο έπεσαν στην περίπτωση, αφού η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου έκαναν την γνωστή δήλωση covid, δηλαδή πιστοποιούσαν με παράλληλη συμφωνία με τον ενοικιαστή ότι για συγκεκριμένους μήνες εισέπρατταν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο είχε προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να διορθωθούν.

Συνολικά δηλώσεις covid υπέβαλλαν 340.000 ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια. Από αυτούς ευεργετήθηκαν με συμψηφισμούς 230.000, ενώ για 110.000 διαπιστώθηκαν λάθη στις δηλώσεις. Με τις διορθωτικές δηλώσεις που έγιναν μετά από σχετικό e-mail της ΑΑΔΕ διορθώθηκαν μόνο οι 20.000 δηλώσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι εξασφάλισαν τον συμψηφισμό οφειλών, ενώ οι υπόλοιποι 90.000 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Το θέμα παραδέχθηκε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε ότι αυτός είναι και ο λόγος που η συμμετοχή του κράτους στα μειωμένα ενοίκια άλλαξες για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους οποίους οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια θα λάβουν ως επιστροφή το 50% της απώλειας εισοδήματος τους και θα πιστωθεί σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τόνισε ειδικότερα ότι και για τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι σχετικές αιτήσεις μέχρι και τις 20 του μήνα και θα πιστωθεί το ποσό που αναλογεί στο 50% της απώλειας εισοδήματος στους λογαριασμούς των δικαιούχων, φτάνει βέβαια να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εισπράξει μειωμένο κατά 40% ενοίκιο.

Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν έχει υλοποιηθεί σωστά. Παραδέχθηκε επίσης ότι θα υπάρχουν αντίστοιχα λάθη και σε άλλες πλατφόρμες που δεν φταίει η Πολιτεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκανε λάθος ο λογιστής ή στην επιστρεπτέα που επιχειρήσεις δήλωσαν άλλα στοιχεία στη μέση του μήνα για να χρηματοδοτηθούν, από αυτά που δήλωσαν στο τέλος του μήνα. «Είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και θα τα μοιράσουμε κατά τον κοινωνικά δικαιότερο και κοινωνικό τρόπο» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα