Ακίνητα: Ο “πονοκέφαλος” των ανείσπρακτων ενοικίων – Τι εξετάζει το Υπ. Οικονομικών

Ακίνητα: Ο “πονοκέφαλος” των ανείσπρακτων ενοικίων – Τι εξετάζει το Υπ. Οικονομικών
Ακίνητα στην Αθήνα George Vitsaras / SOOC

Μεγάλος "πονοκέφαλος" για τους ιδιοκτήτες οι υποχρεώσεις προς την εφορία για ανείσπρακτα ενοίκια, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Πολλοί ενοικιαστές καθυστερούν στην καταβολή των υποχρεώσεών τους.  

Τρόπους για να διευκολύνει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες, που κανονικά θα πρέπει να πληρώσουν φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια αναζητεί το Υπουργείο Οικονομικών και όπως φαίνεται καταλήγει στο περυσινό μοντέλο.

Έτσι με βάση τη λύση που δόθηκε πέρυσι, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπόρεσαν να απαλλαγούν το φόρο για μισθώματα που δεν εισέπραξαν με μία απλή εξώδικη δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι η μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, μέσα από μια οποιασδήποτε μορφής απόφαση ή έστω προσφυγή στη δικαιοσύνη, που να αποδεικνύει την αλήθεια της δήλωσης περί μη είσπραξης των μισθωμάτων, είναι πάγιο αίτημα της αγοράς και δη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων

Μάλιστα σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε η ρύθμιση που ίσχυσε και πέρυσι να ισχύσει και φέτος, για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια το περασμένο έτος προτείνεται και για φέτος, να μπορούν με την κοινοποίηση μιας απλής εξώδικης δήλωσης στους ενοικιαστές και τη συνακόλουθη υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ΑΑΔΕ, να αποφεύγουν την φορολόγηση με συντελεστές, που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως 45% για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με βάση μια κλιμάκωση συντελεστών από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή:

-15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος

-35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

-45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Η διάταξη για τα ανείσπρακτα

Σύμφωνα με τη διάταξη που εφαρμόστηκε κατά το περυσινό έτος εφόσον έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2020.

Σε περίπτωση που προσκομιστούν τα δικαιολογητικά τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, η οποία υποβάλλεται χωρίς τόκους και πρόστιμα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα