5 τρόποι να αυξήσετε σημαντικά την αξία του ακινήτου σας

5 τρόποι να αυξήσετε σημαντικά την αξία του ακινήτου σας
Διαμερίσματα Getty Images/iStockphoto

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σας αλλά και να αυξήσουν κατακόρυφα τις "μετοχές" του στην αγορά, είτε αφορά ενοικίαση είτε πώληση.

Η ελληνική αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ιδιαίτερα ανοδική τάση, παρά τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, και οι αγοραπωλησίες ακινήτων καλά κρατούν. Φροντίστε να αναβαθμίσετε το ακίνητό σας όμως για να μπορέσετε να αποκομίσετε υπεραξία και υψηλότερες τιμές πώλησης στο μέλλον.

Οι ανάγκες πλέον του σύγχρονου ανθρώπου έχουν αλλάξει ριζικά με την έλευση της πανδημίας. Όλο και περισσότεροι αναζητούν κατοικίες με μεγαλύτερη άνεση ενώ η ενεργειακή κρίση οδηγεί στην ανάγκη για εύρεση κατοικιών με μικρότερα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν διαθέτετε κάποιο ακίνητο, ακόμη και παλιό, και μπορείτε να το χρηματοδοτήσετε (υπάρχουν και προγράμματα με τη στήριξη του κράτους), αξίζει να προσέξετε ορισμένα στοιχεία τα οποία μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σας αλλά και να αυξήσουν κατακόρυφα τις “μετοχές” του στην αγορά ακινήτων, είτε αφορά ενοικίαση είτε αφορά πώληση.

Με λίγα λόγια, όσο πιο άνετο και ενεργειακά “θωρακισμένο” κάνετε το ακίνητό σας, τόσο αυξάνετε την τωρινή και μελλοντική του αξία.

Στον αντίποδα, είναι κοινός τόπος στην αγορά πλέον ότι τα παλιά ακίνητα (ή ακόμη και νεώτερα) που έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς παρεμβάσεις για δεκαετίες δε θα έχουν μεγάλο μέλλον στην αγορά.

Η αξία τους θα μειώνεται συνεχώς ενώ θα γίνεται όλο και πιό δύσκολο να βρείτε ενοικιαστές ή αγοραστή όταν έρθει η ώρα.

Με τις παρακάτω 5 παρεμβάσεις αναβαθμίζετε το ακίνητό σας (ακόμη και αν πρόκειται για χώρους γραφείων) και εξασφαλίζετε αποδοτική του εκμετάλλευση.

  1. Ανακαίνιση. Ειδικά τα παλιά ακίνητα είχαν άλλη λογική με περισσότερους και μικρότερους χώρους. Οι σημερινές ανάγκες θέλουν μεγαλύτερους ενιαίους χώρους ενώ πρόσφατα, με την πανδημία και την επικράτηση της τηλεργασίας ως μοντέλο εργασίας, έχει προκύψει η ανάγκη και για χώρο γραφείου. Εκτός της αισθητικής αναβάθμισης (για παράδειγμα, πατώματα, κουζίνα κλπ.), σημαντικό ρόλο παίζει η λειτουργικότητα και η άνεση μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, δείτε το κοινό που απευθύνεται το ακίνητό σας και ανακαινίστε το ανάλογα. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται κοντά σε Πανεπιστήμιο, θα έχει ζήτηση ως φοιτητική κατοικία οπότε διαμορφώστε το κατάλληλα για φοιτητές/φοιτήτριες.
  2. Νέα κουφώματα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτούν πλέον οι υποψήφιοι ενοικιαστές ή αγοραστές είναι αν το ακίνητο έχει παλιά ή νέα ενεργειακά κουφώματα. Τα παλιά κουφώματα αποθαρύνουν ιδιαίτερα καθώς η αντικατάστασή τους θα προστεθεί στο δικό τους κόστος μετά την αγορά. Αν το ακίνητο διαθέτει πλέον ενεργειακά κουφώματα, γλιτώνουν οι νέοι ένοικοι από έξοδα θέρμανσης και ψύξης, ενώ τα νέα κουφώματα μειώνουν σε μεγάλο βαθμό και την όχληση από εξωτερικούς θορύβους (ειδικά πάνω ή κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες ή πολυσύχναστες εμπορικές περιοχές).
  3. Ηλιακός θερμοσίφωνας. Μπορεί τα φωτοβολταϊκά στις στέγες να έχουν ακουστεί και διαφημιστεί αρκετά αλλά ειδικά σε πολυκατοικίες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σκεφθείτε όμως ότι και ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα είδος φωτοβολταϊκού που βοηθά σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας για την παροχή ζεστού νερού (ειδικά το χειμώνα) στο ακίνητο. Η ύπαρξη ηλιακού συνδεδεμένου με το ακίνητο αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το σπίτι και ειδικά οι οικογένειες με μικρά παιδιά τον αναζητούν και μάλιστα τον κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα κριτηρίων επιλογής. Και πάλι ενεργήστε ανάλογα με το κοινό που στοχεύετε για το ακίνητό σας. Αν η κύρια χρήση του ακινήτου είναι για φοιτητική κατοικία, τότε αρκεί ένας μονός ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ αν το προορίζετε για οικογένειες ένας μονός δεν θα επαρκεί καθώς για την κάλυψη των αναγκών του νοικοκυριού απαιτείται διπλός με μεγάλη χωρητικότητα νερού.
  4. Εξωτερική θερμομόνωση. Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό θέρμανσης ή ψύξης “χάνεται” μέσα από τους τοίχους και την οροφή είναι σημαντικό, εφόσον είναι εφικτό, να έχει τοποθετηθεί σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης στο σπίτι. Αν αφορά διαμέρισμα σε πολυκατοικία, τα πράγματα γίνονται πιό δύσκολα, αλλά ειδικά για αυτόνομα κτίρια ή μονοκατοικίες, η ύπαρξη θερμομόνωσης αποτελεί πολύ μεγάλο ατού. Είναι κάτι που λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που αυτή προκαλεί, αλλά και της ενεργειακής κρίσης και εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς αποτελεί μια παρέμβαση που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες θέρμανσης / ψύξης.
  5. Αυτόνομη θέρμανση. Αυτού του είδους η θέρμανση αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πλεονέκτημα για ένα διαμέρισμα, καθώς παρέχει αυτονομία και ελαστικότητα στη χρήση της θέρμανσης (άρα και στο κόστος της) ενώ παράλληλα επιμοιράζεται μέρος της συνολικής κατανάλωσης της πολυκατοικίας σε όλα τα διαμερίσματα δίνοντας ευελιξία στα συνολικά κόστη θέρμανσης. Όσον αφορά τη θέρμανση, πάντως, υπάρχουν άλλα δύο στοιχεία που παίζουν ρόλο και αξίζει να τα τονίσετε όταν εκμεταλλεύεστε ένα ακίνητο: ένας νέος καυστήρας καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και είναι πολύ πιό αποδοτικός, ενώ και το είδος καυσίμου παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς (τουλάχιστον έως πρόσφατα) το φυσικό αέριο ήταν αρκετά πιό αποδοτικό από τη χρήση πετρελαίου στον καυστήρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα