ΣτΕ: Άκυρος ο ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές

ΣτΕ: Άκυρος ο ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές
Copyright: GEORGIA PANAGOPOULOU

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου. Τί γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ

“Μπλόκο” σε σκέλος που αφορά στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατ’επέκταση και του ΕΝΦΙΑ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ με σειρά αποφάσεων του κρίνει παράνομη και άκυρη την υπουργική απόφαση αναφορικά μόνο με τις 4 περιοχές, στις οποίες είχαν ακίνητα οι προσφεύγοντες και όχι για την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις  στην Αττική (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά) και στους Δελφούς Άμφισσας. Όπως αναφέρεται, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, ούτε λήφθηκε υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Πλέον θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να προσδιοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ προηγούμενων ετών, καθώς κρίθηκε ότι δεν μπορεί  ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προσυλλογισμός.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ: «η πρόταση ή/και ο κανονιστικός καθορισμός των τιμών εκκίνησης δεν χωρεί νομίμως, αν γίνεται (κατά παραγνώριση των προαναφερόμενων, συναγόμενων από το άρθρο 41 του ν. 1249/1982, όρων) συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας ή του συνόλου της επικράτειας, κατά γενική επίκληση και εκτίμηση στοιχείων αναγόμενων σε διάφορες περιοχές και δίχως συγκεκριμένη μεθοδολογία, που να έχει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα