Φοιτητική κατοικία: Πού κυμαίνονται τα ενοίκια διαμερισμάτων στις φοιτητουπόλεις της Κρήτης

Φοιτητική κατοικία: Πού κυμαίνονται τα ενοίκια διαμερισμάτων στις φοιτητουπόλεις της Κρήτης
Τα Χανιά στην Κρήτη Getty Images/iStock

Σε ό,τι αφορά συνολικά την επικράτεια για το 2022, η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημείωσε αύξηση 7,7%. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι.

Δυσεπίλυτο φαίνεται να είναι το πρόβλημα της επιλογής κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας φέτος στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα τόσο για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα όσο και για τους παλαιότερους φοιτητές οι οποίοι επιστρέφουν στην ακαδημαϊκή κανονικότητα μετά την άρση των μέτρων κατά της διάδοσης της νήσου Covid-19.

Οι νέοι παράγοντες που παρουσιάζονται φέτος τόσο στην οικονομία όσο και στην εκπαίδευση δυσχεραίνουν την εύρεση φοιτητικής κατοικίας σε μεγάλο βαθμό ενώ η εξαίρετη πορεία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα φέτος μειώνουν ακόμα περισσότερο τις επιλογές σε ακίνητα κυρίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει την ενοικίαση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Επίσης οι πληθωριστικές τάσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό και η ενεργειακή κρίση που κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, οδηγούν πολλούς ιδιοκτήτες να αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων φοιτητικών κατοικιών δυσανάλογα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έλαβε χώρα ένα μήνα νωρίτερα οδηγώντας τους ενδιαφερόμενους φοιτητές σε αναζήτηση κατοικίας νωρίτερα σε σχέση την προηγούμενη χρονιά το οποίο οδήγησε με τη σειρά του σε γρήγορα μείωση της διαθεσιμότητας φοιτητικής κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την επικράτεια για το 2022, η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,7% σε σχέση με το 2021 ενώ από τις περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα Χανιά και το Ηράκλειο είναι από τις πόλεις όπου σημειώθηκε η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στην Κρήτη η εικόνα στην μέση τιμή ενοικίασης είναι μεικτή καθώς σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε Χανιά και Ηράκλειο ενώ σε Ρέθυμνο και Λασίθι σημειώθηκε μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης το 2022 της τάξεως του 3,20% καθώς από 7,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, η μέση τιμή έφτασε τα 7,74 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Στο νομό Λασιθίου σημειώθηκε μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του -3,80% καθώς η μέση τιμή από 6,80 ευρώ ανά τ.μ., έφτασε τα 6,54 ευρώ ανά τ.μ., το 2022.

Στο Νομό Ρεθύμνου σημειώθηκε μείωση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του -7,30% με τη μέση τιμή ενοικίασης να φτάνει τα 7,65 ευρώ ανά τ.μ., από 8,25 ευρώ ανά τ.μ., το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Στο Νομό Χανίων σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής ενοικίασης της τάξεως του 12,40% καθώς η μέση τιμή ενοικίασης το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έφτασε τα 7,60 ευρώ ανά τ.μ., από 6,76 ευρώ το 2021.

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο Ηράκλειο για το 2022 βρίσκεται στα 8.4 ευρώ ανά τ.μ., στο Ρέθυμνο βρίσκεται στα 9.2 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Χανιά βρίσκεται στα 10.0 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο, στην περιοχή Νέα Αλικαρνασσός, διαμέρισμα 30 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενός υπνοδωματίου ενοικιάζεται στα 9.33 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο του Ηρακλείου, διαμέρισμα 26 τ.μ., πέμπτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 11.54 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Λασίθι, στο κέντρο της Ιεράπετρας, διαμέρισμα 45 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 7.78 ευρώ ανά τ.μ.

Στη Σητεία, στο κέντρο, διαμέρισμα 45 τ.μ., ισόγειο, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 4.44 ευρώ ανά τ.μ.

Στο Ρέθυμνο, στο κέντρο, διαμέρισμα 50 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 14.6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μασταμπάς, γκαρσονιέρα 40 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 9.5 ευρώ ανά τ.μ.

Στα Χανιά, στην περιοχή Σπλάτζια, γκαρσονιέρα 32 τ.μ., πρώτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 15.63 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Νέα Χώρα, γκαρσονιέρα 40 τ.μ., δευτέρου ορόφου, ενοικιάζεται στα 18.75 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα