Golden Visa: Τι αλλάζει στη μεταβατική περίοδο προς το νέο καθεστώς

Διαβάζεται σε 4'
Η Πλάκα
Η Πλάκα ISTOCK

“Κουρεύει” το οικονομικό επιτελείο το χρονικό περιθώριο για αγορές ακινήτων με τα σημερινά όρια αξιών για το πρόγραμμα της Golden Visa για όσους και όσες έχουν συνάψει προσύμφωνα ή έχουν πληρώσει προκαταβολή.

Χρονικό ορίζοντα “ζωής” μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 και όχι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο υφιστάμενο πλαίσιο για την Golden Visa, για όσους και όσες θέλουν να αγοράσουν ακίνητα με προσύμφωνα ή να καταβάλουν προκαταβολή, δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ουσιαστικά. το οικονομικό επιτελείο δίνει μικρότερη διάρκεια στο μεταβατικό διάστημα ισχύος στο πρόγραμμα της Golden Visa με τις μειωμένες αξίες που ισχύουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών, η πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις).

Αντίθετα, απορρίπτεται η πρόταση για γενική αύξηση του ορίου σε όλη τη χώρα στις 800.000 ευρώ όπως και για αναδρομική εφαρμογή της απαγόρευσης διάθεσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε ο υπουργός θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.α.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι άδεια διαμονής (Golden Visa) χορηγείται σε επενδυτές όχι μόνο για αγορά ακινήτων αλλά και για μετοχές, ομόλογα κλπ. για τα οποία το όριο δεν αυξάνεται.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε, επίσης, χθες, στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την εισήγηση του ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα μήνα. Έτσι στην σχετική τροπολογία θα προβλέπεται ότι οι παλιές (υφιστάμενες) αξίες θα ισχύουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για να ολοκληρώσουν την επένδυση.

Συγκεκριμένα λοιπόν για το πρόγραμμα Golden Visa:

1. Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα .

2. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Σημειώνεται ότι, με το νέο καθεστώς, για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός στη Βουλή την Τρίτη, το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (το ίδιο πληθυσμιακό όριο ισχύει σε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων) ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
  • Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
  • Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κτλ, όπως και για τα διατηρητέα δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα