Με το νέο έτος ξεκινούν οι πλειστηριασμοί αλλά με τρεις όρους, μετά τη σύγκρουση κυβέρνησης - τρόικας

ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Επιτεύχθηκε τελικά ο άκρως σημαντικός συμβιβασμός ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Καταφτάνουν από την πρώτη του νέου έτους αλλά με τρεις όρους συγχρόνως

Όπως δείχνουν τα στοιχεία και σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που καταφτάνουν, υπήρξε συμβιβασμός στον έβδομο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και οι Τόμσεν και Μορς πείστηκαν ότι πρέπει να υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο τον καιρό της κρίσης, για όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Με δύο προτάσεις κατεβαίνει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μία διαπραγμάτευση η οποία δεν γίνεται για να εμποδιστεί η μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς αυτό έχει ήδη αποφασιστεί. Γίνεται για να προστατευθούν τα μικρομεσαία νοικοκυριά που έχουν κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία κάτω των 220.000 ευρώ για τους άγαμους και μέχρι τα 280.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", η μία πρόταση αφορά στη μείωση των σημερινών ορίων 300.000 έως 450.000 ευρώ για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.

Η δεύτερη αφορά στην κατάργηση της διάταξης που προστάτευε οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία για οφειλές στις τράπεζες μέχρι και 200.000 ευρώ.

Το "Έθνος" της Κυριακής φέρνει στη δημοσιότητα διαλόγους ανάμεσα στον Κώστα Χατζηδάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον υπουργό να φέρεται να λέει στους τροικανούς πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς την κύρια κατοικία όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από την πλευρά της, η άλλη πλευρά, εμφανίζεται να έχει ρωτήσει γιατί χρειάζονται επιπλέον μέτρα από τη στιγμή που πρόσφατα θεσπίστηκαν νόμοι για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών και τις αλλαγές στο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να λέει:

"Άλλωστε είχαμε συμφωνήσει πως με αυτούς τους νόμους θα απελευθερώσετε τους πλειστηριασμούς".

"Ποτέ δεν κάναμε τέτοια συμφωνία", σημείωσε η ελληνική πλευρά, υπενθυμίζοντας με νόημα τις δηλώσεις Σαμαρά τον περασμένο Αύγουστο:

"Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση".

Έχοντας αυτό ως εφαλτήριο, η ελληνική πλευρά κατεβαίνει με τις δύο προτάσεις τις οποίες θεωρεί δίκαιες.

Καταργείται λοιπόν η διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς κάθε κατοικίας για οφειλές μέχρι και 200.000 ευρώ. Στόχος είναι όχι γενικώς οι δανειολήπτες αλλά οι λεγόμενοι μπαταχτσήδες, καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο όσοι διαθέτουν δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία.

Συγχρόνως μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τα οποία απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης - κύριας κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πλειστηριασμοί και μισθώσεις στο τετ α τετ Χατζηδάκη - τρόικας

Σε πλειστηριασμό κινδυνεύουν να βγουν 62.000 ακίνητα

SHARE: