Ποιες είναι οι τάσεις των τιμών για εμπορικούς χώρους στην Αθήνα – Οι πιο δημοφιλείς περιοχές

Ποιες είναι οι τάσεις των τιμών για εμπορικούς χώρους στην Αθήνα – Οι πιο δημοφιλείς περιοχές
Eurokinissi

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα μισθώματα.

Από αρκετές διακυμάνσεις έχει περάσει τα τελευταία χρόνια η αγορά των ακινήτων καταστημάτων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ιδιαίτερες καταστάσεις που βίωσε η οικονομία της χώρας την τελευταία δεκαετία και οι έκτακτες συνθήκες που βίωσε ο πλανήτης τα τελευταία δύο έτη.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το έτος 2020 η μέση ετήσια αύξηση τιμών για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών για όλη την χώρα βρισκόταν στο 2,5%.

Για το έτος 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε αυξητική τάση στις τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά τουλάχιστον 1,1% για όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αγοράς ακινήτων υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για ακίνητα επαγγελματικής χρήσης κάτι το οποίο φαίνεται και από τον υψηλό ρυθμό αύξησης αδειών που εγκρίνονται για κατασκευές επαγγελματικών ακινήτων, και συγκεκριμένα για καταστήματα, ο οποίος σημείωσε αύξηση της τάξεως του 68,3% για το οκτάμηνο του 2021.

Σε ότι αφορά κάποιες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων σημειώνονται πλέον τα υψηλότερα επίπεδα οικοδομικής δραστηριότητας της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επαγγελματικά ακίνητα προσανατολίζονται πλέον σε συγκεκριμένες προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των καιρών μας όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των εξόδων και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα που επιβάλλεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών που φέρνει στις οικοδομικές και εργασιακές επιλογές σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από μεσιτικά γραφεία και επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων υψηλή θα παραμείνει η ζήτηση για σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους καταστημάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2022 με μια μερίδα της αγοράς, αν και μειοψηφική, να εκτιμά ότι θα είναι ακόμα πιο ανοδική η ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Η πλειοψηφία των επαγγελματιών της αγοράς, συγκεκριμένα θεωρεί ότι στις περιοχές που συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την αγορά των ακινήτων καταστημάτων η ζήτηση θα μείνει σταθερή.

Η εκτίμηση αυτή συνήθως αφορά δημοφιλείς εμπορικές περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα, η περιοχή της Ερμού και από τα βόρεια προάστια το εμπορικό τμήμα της Κηφισιάς.

Σε ότι αφορά τα μισθώματα καταστημάτων στους λεγόμενους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την μέση τιμή μίσθωσης στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας να βρίσκεται στα 260 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα ενώ στην περιοχή της Γλυφάδας να βρίσκεται στα 130 ευρώ ανά τ.μ., ανά μήνα.

Στην περιοχή της Κηφισιάς οι τιμές κυμαίνονται στα 110 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στον Πειραιά είναι στα 75 ευρώ ανά τ.μ., το μήνα.

Σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης καταστημάτων, ενδεικτικά, στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατάστημα σε κτιριακές εγκαταστάσεις 5 δεκαετιών, 320 τ.μ., πωλείται στα 4,531 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στα βόρεια προάστια στην κεντρική Κηφισιά, κατάστημα 3 δεκαετιών, 100 τετραγωνικών μέτρων πωλείται στα 12,500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα Νότια Προάστια στην περιοχή της Γλυφάδας στο κέντρο, κατάστημα 210 τετραγωνικών μέτρων, 2 δωματίων πωλείται στα 3,810 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στο Κολωνάκι στο κέντρο της Αθήνας κατάστημα 2 δωματίων και 80 τετραγωνικών μέτρων πωλείται στα 6,250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή του Πειραιά στο κέντρο, κατάστημα 70 τετραγωνικών μέτρων ενός δωματίου πωλείται στα 1,857 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων 2 δωματίων επίσης στο κέντρο του Πειραιά πωλείται στα 7,000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το μούδιασμα που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δεν πέρασε απαρατήρητο από τους εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων, εμπορικών και μη, οι οποίοι προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, την ευρύτερη οικονομία αλλά και τις τιμές τόσο των επαγγελματικών ακινήτων όσο και των υπολοίπων καθώς η εκτόξευση των οικοδομικών υλικών ήδη έχει προκαλέσει δυσλειτουργία σε πολλές δραστηριότητες του τομέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα