Πώς κινούνται τα ενοίκια σε φοιτητικές κατοικίες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Πώς κινούνται τα ενοίκια σε φοιτητικές κατοικίες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Ακίνητα Πάτρα Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μετά τη ζημιά που υπέστησαν κατά την πανδημία αποφάσισαν να προχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.

Μεγαλύτερη γκάμα επιλογών φοιτητικής εστίας σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας έχουν πλέον οι επιτυχόντες φοιτητές των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς για το 2021 με 2022.

Oι παράγοντες για αυτή την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση σε φοιτητές είναι πολλοί αλλά ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την αλλαγή αυτή στην αγορά είναι η αλλαγή στάσης αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι μετά την ζημία που υπέστησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας με την κατάρρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης εκείνη την περίοδο, επέλεξαν να προχωρήσουν σε μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τις δημοσιεύσεις ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπου τα ακίνητα προς ενοικίαση είναι αισθητά λιγότερα σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας σε σχέση με το 2019.

Αν και τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση σε φοιτητές είναι συνήθως μικρής επιφάνειας με τα περισσότερα να κινούνται στα 30 έως 60 τετραγωνικά μέτρα, οι τιμές ενοικίασης έχουν σημειώσει μια σημαντική αύξηση ακόμα και σε αυτά τα μεγέθη.

Η εικόνα αυτή δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά ισχύει και για τις επαρχιακές πόλεις που έχουν μεγάλη παράδοση στην φοιτητική ζωή με πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές που προσελκύουν κάθε χρόνο νεοεισαχθέντες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης διαμερίσματα τα οποία είναι επιπλωμένα και βρίσκονται στα 30 με 45 τ.μ., κινούνται στα 280 με 450 ευρώ στην περιοχής της Καμάρας ενώ τα λίγο μεγαλύτερα ακίνητα 50-60 τετραγωνικών βρίσκονται στα 320 έως 580 ευρώ.

Στην περιοχή της Ροτόντας τα επίσης επιπλωμένα ακίνητα 30 έως 45 τ.μ.,κινούνται στα 280 με 400 ευρώ. Στην Εύοσμο Θεσσαλονίκης οι τιμές βρίσκονται στα 6,2 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην περιοχή Ντεπώ οι τιμές ανεβαίνουν μέχρι και τα 9,25 ευρώ ανά τ.μ.

Στην πόλη της Πάτρας με την μακρά φοιτητική παράδοση, οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή Κέντρο-Ψηλά Αλώνια για μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα δηλαδή 30 έως 45 τ.μ., βρίσκονται στα 170 με 350 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα της τάξεως των 50 με 60 τ.μ., φτάνουν μέχρι τα 380 ευρώ.

Στην Καλαμάτα οι τιμές για επίσης πλήρως εξοπλισμένες γκαρσονιέρες βρίσκονται στα 230 ευρώ έως 300 ευρώ σε ότι αφορά χώρους 35 με 40 τ.μ.

Για διαμερίσματα μεγαλύτερες επιφάνειας δηλαδή από 50 με 60 τ.μ., οι τιμές αρχίζουν από 330 και αγγίζουν τα 400 ευρώ. Οι τιμές χαρακτηρίζονται ως υψηλές για το μέγεθος μιας τέτοιας πόλης αλλά ερμηνεύονται σαν αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης ακινήτων προς μακροχρόνια ενοικίαση.

Χαμηλές τιμές εντοπίζονται σε πόλεις όπως η Σπάρτη στην οποία σημειώνεται η χαμηλότερη τιμή ενοικίων που είναι περί τα 4,89 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αρκετά χαμηλές είναι οι τιμές και σε πόλεις όπως η Φλώρινα, οι Σέρρες, η Καστοριά και το Αίγιο στις οποίες οι μέρες τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο βρίσκεται στα 5 ευρώ.

Ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως τις πιο τουριστικές οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων σημειώνουν ανοδική πορεία καθώς τα ακίνητα που είναι ελεύθερα προς μίσθωση είναι περιορισμένα και η επάνοδος της τουριστικής βραχυπρόθεσμης μίσθωσης σε τουριστικές πόλεις περιορίζει τις επιλογές ακόμα περισσότερο.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πόλη των Χανίων Κρήτης όπου παρατηρήθηκε η υψηλότερη μέση τιμή με 9 ευρώ ανά τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί αύξηση στη μέση τιμή ενοικίων σημειώθηκε και στην Κόρινθο, στα Τρίκαλα και στις Σέρρες.

Στο επίσης τουριστικό νησί της Κέρκυρας οι τιμές σημειώνουν σημαντική άνοδο με τα πλήρως επιπλωμένα studio να φτάνουν τα 400 ευρώ. Οι μικρότεροι χώροι όπως γκαρσονιέρες κινούνται μεταξύ 280 ευρώ και 430 ευρώ ανάλογα και την τοποθεσία του ακινήτου ενώ μεγαλύτερα διαμερίσματα όπως δυάρια βρίσκονται μεταξύ 330 και 500 ευρώ.

Στα Ιωάννινα όπου υπάρχει έντονη φοιτητική κίνηση η μέση τιμή βρίσκεται στα 7,81 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Αλεξανδρούπολη που επίσης διατηρεί μεγάλη φοιτητική κοινότητα η μέση τιμή είναι στα 7,25 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα