Πού κινούνται οι τιμές κατοικιών στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Πού κινούνται οι τιμές κατοικιών στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας
Βόρεια Προάστια Αττικής ISTOCK

Ποιοι λόγοι οδηγούν στην αυξημένη ζήτηση κατοικιών στα Βόρεια Προάστια. Οι τιμές κατοικιών σε Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, η Κηφισιά και το Μαρούσι.

Από την επάνοδο του κατασκευαστικού τομέα στη χώρα αλλά και των αγοραστών και των ενδιαφερόμενων για αγορά κατοικίας ιδιαίτερα ευνοημένα σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς φαίνεται να είναι τα Βόρεια Προάστια των Αθηνών.

Η μεγάλη ζήτηση των υποψήφιων επενδυτών στην αγορά κατοικίας για τα Βόρεια Προάστια δεν περιορίζεται μόνο σε νεόδμητα κτίρια τα οποία έχουν σαφώς και πιο υψηλές τιμές πώλησης αλλά και σε κατοικίες που έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί μέσω πρόσφατων αναπλάσεων και επενδύσεων.

Οι λόγοι που οδηγούν στην αυξημένη ζήτηση κατοικιών στα Βόρεια Προάστια είναι αρκετοί με μερικούς από τους σημαντικούς παράγοντες να είναι οι κάπως πιο σταθερές τιμές στην περιοχή σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής όπου σημειώθηκε σημαντική αύξηση των τιμών σε ανακαινισμένα και νεόδμητα κτίρια.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος έχει να κάνει με την πανδημία και τις επιπτώσεις που είχε στον εργασιακό τομέα αλλά και στην ψυχολογία των αγοραστών. Η διάρκεια και οι επιπτώσεις των μέτρων οδήγησαν πολλούς επενδυτές σε επιλογές κατοικιών με μεγαλύτερους χώρους αλλά και σε περιοχές με λιγότερο συνωστισμό.

Επίσης τα Βόρεια Προάστια πάντα αποτελούσαν περιοχή που έλκυε οικογένειες και άτομα που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής, τις περιοχές πρασίνου και την ηπιότερη δραστηριότητα και κινητικότητα σε σχέση με άλλες περιοχές των Αθηνών.

Αυτοί οι παράγοντες αύξησαν ακόμα περισσότερο την ζήτηση μετά την έλευση τις πανδημίας μιας και τους κατέστησε ακόμα πιο σημαντικούς.

Οι περιοχές όπου έχει σημειωθεί μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων κατοικιών όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, η Κηφισιά και το Μαρούσι, είναι περιοχές όπου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αγοραστών που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά για τα σαφώς πιο ακριβά νεόδμητα κτίρια σε σχέση με άλλες περιοχές με περισσότερες ανακαινισμένες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων που διαχειρίζονται ακίνητα στα βόρεια προάστια οι επενδυτές φαίνεται να επενδύουν για περιοχές όπως το Μαρούσι από 200.000 ευρώ μέχρι 350.000, στην Αγία Παρασκευή από 220.000 έως 330.000 στο Γαλάτσι από 100.000 έως 220.000, στην περιοχή του Ηρακλείου από 100.000 μέχρι 225.000 ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσά που επενδύονται στην Φιλοθέη και Ψυχικό τα οποία είναι από 300.000 μέχρι 665.000 ευρώ.

Στην συνήθως ακριβή περιοχή της Κηφισιάς τα ποσά που επενδύονται είναι μεταξύ 200.00 ευρώ μέχρι και 700.000 ευρώ.

Η αύξηση που σημειώθηκε στις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο το 2021 στα βόρεια προάστια ακούμπησε το 8% καθώς οι τιμές έφτασαν τα 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο όπου βρίσκονταν στα 2.316 ευρώ ανά τ.μ.

Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτου στα βόρεια προάστια οικονομικότερες επιλογές μπορούν να χαρακτηριστούν οι περιοχές της Νέας Πεντέλης και του Αγίου Στεφάνου όπου οι τιμές κινούνται στα 2.019 ευρώ ανά τ.μ., και στα 1.947 ευρώ αντίστοιχα.

Η ενοικίαση ακινήτου στα Βόρεια Προάστια τυγχάνει επίσης υψηλής ζήτησης με τις τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο να σημειώνουν κάποιες αξιοπρόσεκτες αποκλίσεις.

Τους τελευταίους μήνες του 2021 η αύξηση που σημείωσαν οι τιμές ενοικίων των Βορείων Προαστίων άγγιξαν το 12% ενώ η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ήταν τα 9,6 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο όπου σε ετήσια βάση βρίσκονται στα 162 ευρώ και 153 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθεί αμέσως μετά το Μαρούσι με 144 ευρώ ανά τ.μ., το χρόνο ενώ οι τιμές σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Κηφισιά κινούνται περί τα 120 ευρώ ανά τ.μ., ετησίως.

Τιμές ενοικίασης που μπορούν να χαρακτηριστούν πιο οικονομικές για τα δεδομένα Βορείων Προαστίων μπορούν να εντοπιστούν στον Άγιο Στέφανο με 71 ευρώ ανά τ.μ., το χρόνο ενώ στην Πεντέλη και τη Δροσιά οι τιμές βρίσκονται στα 87 και στα 95 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

Επίσης προσεγγίσιμες, για δεδομένα Βορείων Προαστίων, έχουν χαρακτηριστεί και οι τιμές σε άλλες περιοχές των Βορείων Προαστίων όπως είναι η Νέα Πεντέλη, το Ηράκλειο και τα Μελίσσια όπου οι τιμές κινούνται στα 99 ευρώ ανά τ.μ., ανά έτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα