Πού εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές κατοικιών στην Αθήνα

Πού εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές κατοικιών στην Αθήνα
Ακίνητα Alexandros Michailidis / SOOC

Παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η ρωσοουκρανική κρίση και την οικονομική πίεση στον ενεργειακό τομέα και τον πληθωρισμό, η ζήτηση για κατοικίες βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Συνεχίζει την ανοδική της τάση η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρά τις αναταράξεις που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία όπως η ενεργειακή κρίση και η πίεση που ασκούν οι πληθωριστικές τάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του μεσιτικού κλάδου θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 μήνες ώστε η αγορά ακινήτων να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις οικονομικές πιέσεις που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό στον ενεργειακό τομέα και τον πληθωρισμό, η ζήτηση για κατοικίες βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα καθώς η προσφορά παραμένει περιορισμένη και οι εργασίες τομέων όπως της οικοδομής κωλυσιεργούν σημαντικά εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους των οικοδομικών υλικών.

Ωστόσο πέρα από την αξιοσημείωτη ανοδική τάση που σημειώνεται στις τιμές ακινήτων κατοικιών σε πολλά μέρη της Αθήνας και των προαστίων, σύμφωνα με τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων και επαγγελματικών της αγοράς ακινήτων, υπάρχουν αρκετές περιοχές οι οποίες σημειώνουν μικρότερη ανοδική πορεία σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Επίσης αρκετές περιοχές σημειώνουν πτωτική τάση στις τιμές αγοράς αλλά και ενοικίασης σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καθιστώντας τις περιοχές αυτές, αγορά ενδιαφέροντος και έρευνας για πολλούς που επιθυμούν να αγοράσουν ή ενοικιάσουν ακίνητο σε πιο ικανοποιητικές τιμές.

Σε ό, τι αφορά τις τιμές πώλησης ακινήτων στην Αττική, τη μικρότερη άνοδο κατέγραψε το Υπόλοιπο Αττικής με μέση τιμή πώλησης 1.711 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση μόλις 4,30% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθούν τα Ανατολικά Προάστια που σημείωσαν αύξηση της τάξεως 5,80% σε σχέση με το 2022 καθώς η μέση τιμή πώλησης ακινήτων είναι τα 1.667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το 2021 βρισκόταν στα 1.575 ευρώ ανά τ.μ.

Τα προάστια του Πειραιά ακολουθούν με αύξηση της τάξεως του 6,20% σε σχέση με το 2021 με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.327 ευρώ ανά τ.μ., ενώ τα Βόρεια Προάστια σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 7,00%.

Το κέντρο της Αθήνας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 7,10% με μέση τιμή τα 1.667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ 7,10% ήταν και η αύξηση των τιμών στα Δυτικά Προάστια με μέση τιμή πώλησης τα 1.472 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό, τι αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων στην Αθήνα και τα προάστια, την μικρότερη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2021 σημείωσαν τα Προάστια του Πειραιά με αύξηση μόλις 0,90% με τη μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 6,73 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με αύξηση της τάξεως του 1,50% και την μέση τιμή ενοικίασης να βρίσκεται στα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το προηγούμενο έτος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 βρισκόταν στα 8,87 ευρώ ανά τ.μ.

Στα 10,39 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο βρίσκονται τα Νότια Προάστια με αύξηση της τάξεως του 3,90% σε σχέση με πέρυσι ενώ ακολουθούν ο Πειραιάς με αύξηση της τάξεως του 4,60% και τη μέση τιμή να βρίσκεται 7,75 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και τα Δυτικά προάστια των Αθηνών με αύξηση επίσης 4,60% και τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 7,22 ευρώ ανά τ.μ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται ο χαμηλότερες τιμές πώλησης κατοικίας είναι η Αγία Βαρβάρα, το Κερατσίνι, τα Ταμπούρια, τα Πατήσια, η Αττική και τα Καμίνια με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 1.036, 1.089, 1.090, 1.140, 1.157 και 1.182 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Ίλιον, Αχαρνές, Πατησίων, Νέα Μάκρη, Νίκαια και Ταμπούρια με 6,3, 6,4, 6,6, και 6,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα υπόλοιπα, αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικά στο Κερατσίνι πωλείται διαμέρισμα 76 τετραγωνικών μέτρων, 2 υπνοδωματίων, δευτέρου ορόφου στα 1.026 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Πατήσια διαμέρισμα 75 τ.μ., τρίτου ορόφου, ενός υπνοδωματίου, πωλείται στα 1.267 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά την ενοικίαση ακινήτων, στο Ίλιον, διαμέρισμα 94 τετραγωνικών μέτρων, τριών υπνοδωματίων, πρώτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στη Νέα Μάκρη, διαμέρισμα 75 τ.μ., δευτέρου ορόφου και ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα