Προετοιμάστε το ακίνητό σας για το χειμώνα σε 7 βήματα

Προετοιμάστε το ακίνητό σας για το χειμώνα σε 7 βήματα
Ακίνητα στην Αθήνα sooc

Η μείωση της απώλειας θέρμανσης και η φροντίδα του ακινήτου σας πριν έρθει ο χειμώνας μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για το σπίτι σας εν όψει χειμώνα.

Ο χειμώνας αναμένεται “βαρύς” από πολλές απόψεις, ωστόσο η κατάλληλη προετοιμασία μειώνει τις εκπλήξεις και βοηθά το σπίτι σας διπλά.

Καταρχήν, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας θέρμανσης και έτσι εξοικονομείτε πολύτιμα χρήματα.

Εκτός όμως της εξοικονόμησης, η φροντίδα στο ακίνητό σας πριν την έλευση του χειμώνα (ακόμη και αν αφορά γραφείο ή και εμπορικό ακίνητο) το προστατεύει από ζημιές που μπορεί να σας κοστίσουν “ακριβά” στο μέλλον.

Όπως πριν φύγετε από την εξοχική σας κατοικία τσεκάρετε ότι όλα είναι όπως πρέπει να είναι ενόψει των μηνών που το σπίτι θα μείνει κλειστό, έτσι πρέπει να μεριμνήσετε και τώρα το φθινόπωρο για την κύρια κατοικία σας.

Η σωστή προετοιμασία και φροντίδα των κύριων στοιχείων και συστημάτων του σπιτιού θα σας γλιτώσει από κόπο και χρόνο (εκτός των επιπλέον έκτακτων δαπανών που ενδεχομένως προκύψουν).

Το φθινόπωρο είναι ωραία εποχή, αλλά και αρκετά πιεστική για πολλούς λόγω δουλειάς ή σχολείων / μαθημάτων. Με μερικές απλές κινήσεις όμως θα μπορέσετε να συντηρήσετε το σπίτι σας σωστά και να κοιμηθείτε λίγο πιο ήσυχοι ότι ο χειμώνας με τα κρύα και τις βροχές δε θα σας βρει απροετοίμαστους αλλά καλά οργανωμένους.

Τα 7 βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε είναι τα εξής:

  1. Ταράτσα. Αν μένετε σε τελευταίο όροφο πολυκατοικίας ή σε δικό σας σπίτι (π.χ. μονοκατοικία), ελέγξτε ότι η ταράτσα σας είναι καθαρή από σκουπίδια ή σκόνη, ώστε να αποφύγετε αυτά να περάσουν μέσα από τις υδροροές σε περίπτωση βροχής. Επίσης, ελέγξτε ότι η μόνωση της ταράτσας είναι σε καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί, μεριμνήστε για την ανανέωσή της ή τουλάχιστον φροντίστε να κλείσουν τυχόν ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί για να μην περάσει η υγρασία μέσα στο σπίτι.

  2. Θερμομόνωση. Αν έχετε τοποθετήσει ήδη θερμομόνωση στο κτίριο, κάνετε έλεγχο ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχουν ζημιές. Αν δεν έχετε θερμομόνωση ακόμη, υπάρχει καιρός για να το προχωρήσετε πριν το χειμώνα καθώς μέχρι και ο Νοέμβριος (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) μπορεί να παρέχει τις προϋποθέσεις για σωστή εφαρμογή της. Σημειώστε ότι τρέχουν αυτή τη στιγμή διάφορα προγράμματα από το κράτος και τις τράπεζες που βοηθούν στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας.

  3. Πόρτες – παράθυρα.Αν έχετε ήδη τοποθετήσει νέα ενεργειακά κουφώματα και έχετε αντικαταστήσει παλιές πόρτες και παράθυρα, είστε τυχεροί καθώς μπορείτε να προσπεράσετε αυτό το βήμα. Αν όχι, πρέπει να το κάνετε άμεσα καθώς οι απώλειες θέρμανσης μέσα από παλιά κουφώματα είναι πολύ μεγάλες και θα δυσκολεύεστε ιδιαίτερα να ζεστάνετε το σπίτι. Εκτός του κρύου, κινδυνεύετε να γεμίζει το σπίτι και με υγρασία εσωτερικά. Σε κάθε περίπτωση, αν δε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε, τουλάχιστον κλείστε με ειδικές ταινίες τις όποιες σχισμές από τις οποίες μπορεί να μπαίνει κρύο και υγρασία.

  4. Συστήματα θέρμανσης. Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό για τη θέρμανση του σπιτιού σας, προχωρήστε σε συντήρηση του συστήματος και των μονάδων πριν το χειμώνα. Είναι λάθος να θεωρείτε ότι συντήρηση γίνεται μόνο εν όψει του καλοκαιριού. Η τακτική συντήρηση επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των κλιματιστικών και βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τα σώματα του καλοριφέρ.

  5. Αποθήκευση. Αν έχετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας υλικά, όπως ξύλα, χρώματα από παλιότερη χρήση ή άλλα δομικά υλικά και προϊόντα, μετακινήσετε τα εσωτερικά για να μη χαλάσουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το κρύο και η υγρασία να τα καταστρέψει. Αν έχετε αποθήκη, μετακινήστε τα εκεί, αλλιώς έστω σε μια κλειστή ντουλάπα στο μπαλκόνι, της οποίας οι πόρτες πρέπει να κλείνουν ερμητικά.

  6. Υδροροές. Αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο ενός σπιτιού καθώς βοηθούν να απομακρύνεται το νερό της βροχής ή του λιωμένου χιονιού από την ταράτσα ή περιφερειακά του κτιρίου. Φροντίστε να τα καθαρίσετε από σκουπίδια και σκόνη για να μπορεί το νερό να κυλά ελεύθερα. Επίσης, ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν σπασμένα σημεία ή άλλες ζημιές, και αν υπάρχουν επισκευάστε τα. Μη συντηρημένα λούκια μπορούν να προκαλέσουν αρκετά μεγάλη ζημιά στο κτίριο (αυξημένη υγρασία, μούχλα, κλπ.)

  7. Καμινάδα. Αν έχετε τζάκι είναι εξίσου σημαντικό να καθαρίσετε την καμινάδα. Όταν είναι καθαρή και ελεύθερη από υπολείμματα ή βρωμιές, ο καπνός φεύγει ελεύθερα και περιορίζετε την επιστροφή του μέσα στο σπίτι με ότι αυτό σημαίνει (μυρωδιά, βαριά ατμόσφαιρα λόγω της καύσης, κλπ.). Αντίστοιχα, αν δε θα χρησιμοποιήσετε το τζάκι φέτος, καθαρίστε και σφραγίστε την για να μην μπαίνει μέσα στο σπίτι κρύο μέσω αυτής.

Αν για κάποιο από τα παραπάνω δεν είστε σίγουροι τι να ελέγξετε και πώς να το διορθώσετε αν χρειαστεί, εμπιστευθείτε έναν ειδικό τεχνίτη που θα μπορεί να σας εγγυηθεί το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα