Ακρίβεια: “Παράπλευρη ωφέλεια” στα ταμεία του κράτους λόγω ΦΠΑ

Ακρίβεια: “Παράπλευρη ωφέλεια” στα ταμεία του κράτους λόγω ΦΠΑ
Κόσμος περπατά στα καταστήματα της Ερμού Eurokinissi

Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών δηλαδή, έχουν διαφορετική επίδραση για τους πολίτες και τα νοικοκυριά από ό,τι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών φέρνουν και μια παράπλευρη ωφέλεια στα κρατικά ταμεία καθώς λόγω του ΦΠΑ, που μπαίνει «καπέλο» στις τελικές τιμές των προϊόντων, καταγράφονται αυξημένα έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό το τι ανέφερε πριν λίγες μέρες «Στο Κόκκινο» και στον Νίκο Ξυδάκη, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης «Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών δηλαδή, έχουν διαφορετική επίδραση για τους πολίτες και τα νοικοκυριά από ό,τι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό όπου συνήθως έχουν θετική επίδραση» ανέφερε ο κ. Κουτεντάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι: «Επί της ουσίας τον προϋπολογισμό επηρεάζουν οι παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά του κράτους, προκειμένου να αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες εισοδημάτων που επιφέρουν οι αυξήσεις των τιμών. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι, για παράδειγμα οι επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας και οι μειώσεις ειδικών φόρων. Τέτοιες παρεμβάσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις αλλά τα βασικά μεγέθη που περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό δεν είναι τέτοιας κλίμακας.»

Τα έσοδα

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 38.581 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Επίσης η εικόνα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Νοεμβρίου παραπέμπουν σε μια σημαντική αύξηση των εσόδων, που κύρια αφορούν την εσωτερική ζήτηση και την απόδοση του ΦΠΑ, καθώς ο τουρισμός έχει μειωθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, την περίοδο του Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

α) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,1%, κάτι που συνδέεται κυρίως με τις αυξήσεις στις τιμές και βέβαια τη ζήτηση.

β) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 66 εκατ. ευρώ ή 3,4% εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 66 εκατ. ευρώ ή 3,4%,

γ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 102 εκατ. ευρώ ή 1,2%.

δ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρείες (ΝΠ) κατά 45 εκατ. ευρώ ή 1,8%.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 24 εκατ. ευρώ ή 1,3%,

β) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 10 εκατ. ευρώ ή 3,9%,

γ) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,1%,

δ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 24 εκατ. ευρώ ή 2,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.812 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.581 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2021, Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.902 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ ή 3,5% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι στόχοι για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Στο μεταξύ στο τελευταίο δίμηνο της χρονιάς ποντάρει πολλά το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για τα έσοδα, που έχει αναθεωρηθεί στα 46,860 δισ. ευρώ από 45,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο

Βέβαια βασικό όχημα πέρα από τους έμμεσους φόρους που αφορούν την κατανάλωση, είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, και η αύξηση της ροής εσόδων από τα κέρδη επιχειρήσεων και τα αυξημένα εισοδήματα.

‘Έτσι το φίνις της χρονιάς αναμένονται εισπράξεις 8,3 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει, εντός στόχων η χρονιά. Εξ αυτών βέβαια με βάση τον προϋπολογισμό αναμένονται 2,730 δισ. ευρώ από τον. Συνολικά τα έσοδα από τον συγκεκριμένο έμμεσο φόρο θα φτάσουν το 12μηνο στα 17,036 δισ. ευρώ έναντι 14,306 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

ΕΦΚ, λαθρεμπόριο και ζήτηση

Βέβαια, πάντα, ζητούμενο είναι η διατήρηση της ενεργούς ζήτησης, καθώς ο πληθωρισμός και η ακρίβεια πάντα λειτουργούν ανασταλτικά. Επιπλέον, μια πιθανή αποκλιμάκωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, ειδικά σε αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στα έσοδα, μια και θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για το λαθρεμπόριο που αποτελεί μια βασική «νάρκη» για τα έσοδα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τέλους του έτους αναμένονται επιπλέον 1,120 δισ. ευρώ για ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε υγρά καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, καπνό, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα κ.λπ. με τον τελικό λογαριασμό να φτάνει το Δεκέμβριο στα 6,540 δισ. ευρώ από 5,419 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα