Αλεξιάδης: Απώλειες 15 δις κάθε χρόνο από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και διαφθορά

Αλεξιάδης: Απώλειες 15 δις κάθε χρόνο από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και διαφθορά

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, εάν τοποθετηθεί GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων και σύστημα ιχνηθεσίας

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Όπως ανέφερε, όποιες φορολογίες ή δραστηρίοτητες έχουν μεγάλους συντελεστές, αποτελούν κίνητρο για να γίνει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο και μάλιστα  το κράτος χάνει 15 δισεκατομμύρια συνολικά κάθε χρόνο από λαθρεμπόριο καπνού, καυσίμων, ποτών, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως από το 15 και μετά, η κυβέρνηση έχει βρει νόμους για τα θέματα του λαθρεμπορίου οι οποίοι είχαν ψηφιστεί από το 2010 και μετά, αλλά για τους οποίους δεν είχαν βγει υπουργικές αποφάσεις και από το 2016 και μετά γίνονται ενέργειες για να εκδοθούν.

“Ειδικά για το λαθρεμπόριο καυσίμων θέλουμε να υπάρξουν τρεις βασικές προδιαγραφές. Πρώτον, να ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών εκροών σε όλο το σύστημα από το διυλιστήριο μέχρι το βενζινάδικο και τον πελάτη και να ξέρουμε κάθε ένας που έχει ένα καύσιμο πώς το πήρε, πότε το πήρε κλπ, να έχουμε μια πλήρη εικόνα τις διακίνησης. Δεύτερον να μπει GPS σε όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, πλωτά, οδικά, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε στιγμή (…) και τρίτον να μπει σύστημα ιχνηθεσίας στα υγρά καύσιμα(…). Αυτά τα τρία είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, αναλύοντας το πλάνο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Συνεχίζοντας τόνισε: “Το λαθρεμπόριο δεν είναι κάτι που γίνεται από φτωχούς μετανάστες ή από ανθρώπους του περιθωρίου. Γίνεται, σε μεγάλο ποσοστό, από τα λεγόμενα λευκά κολάρα, και από καταστάσεις οι οποίες είχαν ανέκαθεν διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα” και παραδέχθηκε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει μειωθεί το λαθρεμπόριο, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, “η κρίση έχει δώσει σε αυτό το κύκλωμα περισσότερα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του (…). Η οικονομική κρίση δεν δυσκολεύει το κύκλωμα, το ευνοεί” και αποκάλυψε, εν συνεχεία, πως την περίοδο 2013-2014 βεβαιώθηκαν 220 εκατομμύρια ευρώ στα καύσιμα και τα καπνικά προϊόντα, ενώ από την αρχή του 2015 μέχρι το Μάιο του 2017, βεβαιώθηκαν 712 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να δει το πώς θα ενισχύσει τις δημόσιες ελεγκτικές διαδικασίες, γιατί υπάρχει η λογική να αξιοποιηθούν οι ιδιωτικοί μηχανισμοί. Υπάρχει η διάθεση “αντιγραφής”, είπε, αυτού που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να καταπολεμηθεί το ζήτημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα