Alpha Bank: Νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ το 2022

Alpha Bank: Νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ το 2022
Τράπεζα Alpha Bank EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η ισχυρή ζήτηση για δανεισμό από επιχειρήσεις του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών αυξάνουν τον στόχο της Alpha Bank για νέα δάνεια το 2022 κατά 500 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση του στόχου για τις νέες χορηγήσεις δανείων το 2022, κατά 500 εκατ. ευρώ, προχωράει η διοίκηση της Alpha Bank, λόγω της ισχυρής ζήτησης που εξακολουθεί να καταγράφεται για τραπεζικό δανεισμό, κυρίως από επιχειρήσεις, παρά την αβεβαιότητα που προκαλείται από τη γεωπολιτική κρίση.

Ενημερώνοντας χθες το απόγευμα τους διεθνείς αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αναμένεται να ανέλθουν στο τέλος της χρονιάς στα 2,7 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί πριν από μερικούς μήνες. Ήδη το α’ εξάμηνο, η Τράπεζα επέτυχε το 73% του συνολικού της στόχου για καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2022.

«Με βάση την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους εκτιμώ ότι θα είναι αυξημένες κατά 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο», τόνισε ο κ. Ψάλτης. Ερωτηθείς μάλιστα από τους αναλυτές για το αν η ζήτηση για δάνεια, κυρίως από τις επιχειρήσεις, διατηρηθεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανέφερε: «Βλέπω ότι οι πελάτες μας συνεχίζουν να εστιάζουν στα επιχειρησιακά τους πλάνα, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό, συνυπολογίζοντας και τα ρίσκα που δημιουργούν οι τωρινές συνθήκες».

Σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, όπως εξήγησε, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Για το αν θα συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς η ζήτηση δανείων το 2023 τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει ωστόσο τα εργαλεία όπως το RRF θα υπάρχουν.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις

Αναλύοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank την πιστωτική επέκταση του Ομίλου έκανε λόγο για αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων κατά 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 700 εκατ. ευρώ δάνεια κοινοπρακτικά και για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, η οποία καλύπτει ήδη το 77% του στόχου για το σύνολο του έτους. Πλέον, τόνισε, ότι λόγω της ισχυρής ζήτησης για δανεισμό παρά την αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική κρίση καθώς δεν αναστέλλονται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αλλά και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο στο β΄ εξάμηνο και δη από το δ΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς και μετά, ο αρχικός στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση 2,2 δισ. ευρώ που ήταν για φέτος, ανεβαίνει στα 2,7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενη στη συνεχή επέκταση του χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο από την αγορά (+€0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση), η Διοίκηση της Alpha Bank είπε ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε €1,9 δισ. το β’ τρίμηνο, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υποδομών. Το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos») ενισχύθηκε περαιτέρω, κατά 3% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε €30,6 δισ., ως αποτέλεσμα σημαντικής αύξησης των νέων εκταμιεύσεων προς Eπιχειρήσεις και αποπληρωμών στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι από τα συνολικά δάνεια μόνο 100 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε χορηγήσεις προς νοικοκυριά το α’ τρίμηνο και άλλα τόσα το β’ τρίμηνο.

Σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα ο κ. Ψάλτης έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank με τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, εκπληρώνοντας νωρίτερα τον στόχο αυτό σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Ο δείκτης ΜΕΑ της Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 8,2% το β΄ τρίμηνο 2022, μέσω συναλλαγών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με το εναπομείναν απόθεμα κόκκινων δανείων να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ (μειωμένο κατά 89% από το τέλος του 2017).

Η Διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι αναμένει μηδενικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων και στο β΄ εξάμηνο του έτους και περαιτέρω μείωση των αποθέματος ΜΕΑ στα 3 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι οι πιέσεις του πληθωρισμού δεν αντανακλώνται στα δανειακά χαρτοφυλάκια με επιδείνωσή τους, καθώς για μία σειρά λόγων οι δανειολήπτες συνεχίζουν, και φαίνεται ότι θα μπορούν και στο μέλλον, να εξυπηρετούν ομαλά τα δάνειά τους. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (+3,8% το α΄ τρίμηνο), την αύξηση της απασχόλησης (+6%), την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις κρατικές παρεμβάσεις στήριξης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των καταθέσεων κατά 16 δισ. ευρώ στην περίοδο της πανδημίας (11% του ΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι οι θεαματικές επιδόσεις της Alpha Bank στην κατακόρυφη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της βασίστηκαν στην ολοκλήρωση 13 σημαντικών συναλλαγών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων ΜΕΑ, ύψους περίπου 23,7 δισ., από το 2017 μέχρι σήμερα. Τα δύο τελευταία έτη ήταν καθοριστικά, καθώς, το 2021 ολοκληρώθηκαν συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης ΜΕΑ, ύψους 14 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2022 δρομολογήθηκαν επιπλέον συναλλαγές συνολικού ύψους 5 δισ. Η πλέον εμβληματική από τις συναλλαγές αυτές ήταν το Project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ το 2021, και όλες στάθηκαν καταλυτικές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μονοψήφιο Δείκτη ΜΕΑ ήδη στο β’ τρίμηνο 2022, ταχύτερα, δηλαδή, κατά έξι μήνες από ό,τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα